Lukașenko a ordonat închiderea totală a frontierei cu Ucraina
Președintele belarus Alexandr Lukașenko a ordonat vineri, 2 iulie, în cadrul unei întâlniri solemne în cinstea Zilei Independenței, închiderea totală a graniței cu Ucraina încercând să blocheze ceea ce el a numit un flux de arme detectati de serviciile sale de securitate, scrie Reuters.
Potrivit sursei citate, măsura pare să adâncească o confruntare între Belarus și puterile externe supărate de forțarea guvernului său de a zbura un zbor Ryanair în mai și de arestarea unui critic guvernamental care se afla pe avion.
Țările occidentale au impus sancțiuni Belarusului pentru a-l pedepsi pentru acțiune, iar Uniunea Europeană și Ucraina au interzis, de asemenea, intrarea zborurilor înregistrate în Belarus în spațiul lor aerian. Lukașenko, care a acuzat în repetate rânduri pe cei care doreau rău occidental că au încercat să-l elimine de la putere, a declarat că a ordonat o epurare în toată țara, iar grupurile rebele care intenționau să efectueze o lovitură de stat au fost descoperite în Belarus.
„Au trecut linia. Nu le putem ierta”, a spus el.
Vorbind la o întrunire care marchează Ziua Independenței țării, veteranul lider a spus că Germania, Lituania, Polonia, Ucraina și Statele Unite sunt în spatele presupusei activități rebele, a raportat BelTA.
„O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. De aceea am ordonat forțelor de securitate de frontieră să închidă complet granița cu Ucraina”, a menționat Lukașenko. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Ucrainei, Oleh Nikolaenko, a declarat că Ucraina nu s-a amestecat nici în afacerile interne ale Belarusului și nici nu intenționează să o facă în viitor.
„Partea ucraineană nu a primit o notificare oficială din Belarus cu privire la închiderea frontierei. Ar fi în primul rând poporul belarus care ar suferi un astfel de pas”, a spus Nikolaenko.
Belarusul are o graniță cu Ucraina în sud. Se învecinează cu Polonia și Lituania în vest, Letonia în nord și Rusia în est. Măsura de închidere a frontierelor cu Ucraina vine la câteva zile după ce Belarus și-a reamintit reprezentantul permanent la Uniunea Europeană pentru consultări după ce Bruxelles-ul a impus sancțiuni economice.
La 24 mai curent, reprezentanții mai multor companii aeriene au declarat că vor evita spațiul aerian din Belarus după ce avionul Ryanair în care se afla jurnalistul Roman Protasevici a fost deturnat duminică spre Minsk, iar ulterior jurnalistul a fost arestat. Unele companii au început deja să ocolească spațiul aerian al Belarusului.
Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.
Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.