LIVE VIDEO Războiul în Ucraina: Curtea Internațională de Justiție de la Haga a început astăzi audierile pentru investigarea crimelor de război comise de Rusia în timpul agresiunii împotriva Ucrainei
Prima ședință a Curții Internaționale de Justiție pentru investigarea crimelor de război comise de Rusia în timpul agresiunii împotriva Ucrainei are loc astăzi, 7 martie, la Haga.
Reprezentanții Rusiei nu participă la ședința Curții, relatează TASS.
Fiodor Venislavski, membru al Comisiei Radei Supreme pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, a anunțat acest lucru în cadrul unei emisiuni TV.
„Astăzi, știm deja, va fi primul pas pentru a face o evaluare juridică a crimelor de război ale Federației Ruse în cadrul comunității internaționale. Există mai multe procese paralele care pot fi utilizate ca evaluare a crimelor Rusiei și conducerii acesteia pe teritoriul Ucrainei”, a menționat deputatul.
El a amintit că Curtea Penală Internațională examinează crimele de război.
„Astăzi are loc prima întâlnire pentru a schița pașii suplimentari în stabilirea și evaluarea infracțiunilor, pregătirea pentru o audiere directă. CPI este ghidată de Statutul de la Roma. Din păcate, Ucraina a recunoscut că Statutul de la Roma nu respectă Constituția. În prezent, Rada Supremă, Biroul Președintelui, Ministerul Justiției lucrează la un pachet de documente care să facă posibilă ratificarea Documentului de la Roma, în regim de urgență”, a explicat Venislavsky.
El a subliniat că crimele de război nu au termen de prescripție, iar cei care dau ordine penale și cei care le execută vor fi ținta urmăririi penale pe teritoriul oricărei țări care a ratificat Documentul de la Roma.
„Vom obține rezultatul în câteva luni, un an sau chiar câțiva ani, pentru că aceasta este o activitate foarte minuțioasă. Dar rezultatul îl vom obține sub forma unor verdicte specifice ale Curții Penale Internaționale privind criminalii de război ruși”, spuse Venislavsky.
După cum a raportat UNIAN, pe 3 martie, procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a declarat că ISS a lansat o anchetă privind crimele de război și crimele împotriva umanității ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei.
El a declarat că a primit comunicări din 39 de țări despre situația din Ucraina, ceea ce a permis lansarea unei investigații asupra situației din Ucraina începând cu 21 noiembrie 2013, acoperind astfel sfera oricăror acuzații trecute sau actuale de crime de război, crime împotriva umanității sau genocid comis în orice parte a Ucrainei de către orice persoană.
Curtea Internațională de Justiție, principalul organ judiciar al ONU, va organiza pe 7 și 8 martie audieri publice în cazul acuzațiile de genocid, în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, aduse de Ucraina împotriva Federației Ruse.