Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelenski confirmă că…

LIVE TEXT Zelenski confirmă că avioanele F-16 au ajuns în Ucraina și sunt deja utilizate de forțele aeriene. A 893-a zi a agresiunii militare rusești la scară largă asupra Ucrainei

Sursa: Reuters

UPDATE 17:10 Președintele Volodimir Zelenski a confirmat oficial la 4 august că primul lot de avioane F-16 a sosit în Ucraina și că avioanele sunt deja utilizate de piloții ucraineni. Anunțul a fost făcut în aceeași zi în care Ucraina marchează Ziua Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate.

Liderul ucrainean a anunțat utilizarea avioanelor F-16, pentru care Kievul a făcut presiuni îndelungate, în timp ce s-a întâlnit cu piloți militari la o bază aeriană flancată de două dintre aceste avioane și de alte două care zburau deasupra sa.

„F-16 sunt în Ucraina. Noi reușit. Sunt mândru de băieții noștri care stăpânesc aceste avioane și au început deja să le folosească pentru țara noastră„, a declarat Zelenski.

Vorbind cu reporterii pe pista unui aerodrom, Zelenski a declarat că Ucraina încă nu are suficienți piloți instruiți pentru a utiliza avioanele F-16 sau suficiente avioane în sine.

„Lucrul pozitiv este că așteptăm F-16 suplimentare … mulți oameni se antrenează acum”, a spus el.

El a spus că este important ca aliații Kievului să găsească modalități de a extinde programele de formare și oportunitățile atât pentru piloții ucraineni, cât și pentru echipele de ingineri.

Încă rămâne neclar câte avioane sunt disponibile și ce impact vor avea acestea în consolidarea apărării aeriene și pe câmpul de luptă.

Astăzi, The Economist a raportat că Ucraina va primi 79 de avioane F-16, dintre care 20 vor ajunge până la sfârșitul acestui an.

UPDATE 16:10 Circa 750 de copii și familiile lor trebuie să fie evacuați din patru comunități din regiunea Donețk către regiuni mai sigure din Ucraina, a anunțat guvernatorul Vadim Filașkin.

„Inamicul bombardează zilnic orașele și satele din aceste comunități, astfel încât s-a decis evacuarea copiilor împreună cu părinții sau alți reprezentanți legali din Novohrodivka și satele Marinovka, Mihailovka, Lisovka, precum și din satele Promin, Moskovskoe, Balagan, Nikolaevka, Mirolyubovka, Malinovka și satul Novoekonomicinoye în Grodovsk, Poltavka în Illinovskaia.

Am dat instrucțiuni să folosim numai vehicule blindate pentru evacuarea copiilor, deoarece inamicul folosește în mod activ drone în aceste comunități”, a transmis Filașkin pe rețelele de socializare.

Rusia a revendicat avansuri în ultima perioadă spre comunitățile vizate.

UPDATE 12:00 O dronă rusească a atacat un locuitor din satul Bilozerka, a anunțat administrația regională de stat din Herson.

„Bărbatul în vârstă de 43 de ani a mers singur la spital. El a fost diagnosticat cu o rană provocată de explozia unei mine și o contuzie, precum și cu o rană abdominală.

Starea victimei este satisfăcătoare. Acesta va continua să fie tratat în ambulatoriu”, au mai informat autoritățile.

UPDATE 11:00 Ucraina a cucerit medalia de aur în proba feminină de sabie pe echipe, reușind să învingă Coreea de Sud, sâmbătă, la Jocurile de la Paris. Olga Harlan, care a fost descalificată anterior pentru că a refuzat să strângă mâna unei adversare ruse, a adus jumătate din punctele echipei sale (22), relatează Reuters.

Multipla campioană europeană şi mondială, Olga Harlan, care a câștigat bronzul la individual și prima medalie a Ucrainei la Paris, a avut o prestație strălucită, conducându-și echipa spre o victorie în revenire, pentru primul aur al țării la Jocurile din 2024.

Harlan a marcat 22 de atingeri în total, obținând a șasea medalie olimpică și devenind cel mai de succes atlet olimpic al Ucrainei.

UPDATE 09:20 Cinci drone Shahed-131/136 au fost doborâte, în noaptea de duminică, 4 august, de grupuri mobile de tragere ale Forțelor de apărare ucrainene și de unități de război electronic ale Forțelor aeriene din regiunile Herson, Dnipro, Kirovohrad și Zaporijjea.

Forțele ruse au atacat regiunea Harkiv cu două rachete ghidate antiaeriene S-300, regiunea Poltava cu două rachete ghidate X-59 din spațiul aerian al regiunii Kursk și 5 drone de de atac Shahed – zona de lansare Primorsko-Akhtarsk.