Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Un cimitir din…

LIVE TEXT Un cimitir din regiunea Harkov a fost bombardat de bombe cu dispersie: o femeie a fost rănită. Război în Ucraina, ziua 857

Imagine simbol/Sursa foto: Europa Liberă România

UPDATE 13:59 În dimineața zilei de 29 iunie, forțele de ocupație ruse au tras cu muniții cu dispersie în cimitirul Kupiansk-Vuzlove din regiunea Harkov. O femeie în vârstă a fost rănită.

Acest lucru a fost raportat de șeful JFO, Oleh Syniehubov, relatează Hromadske.

Acesta a precizat că bombardarea cimitirului a avut loc la ora 7:50 dimineața. Femeia rănită, în vârstă de 70 de ani, a fost dusă la o unitate medicală.

Câteva ore mai târziu, ocupanții au bombardat satul Odnorobivka cu focuri de artilerie. O lovitură directă a avariat clădirea administrativă a unei întreprinderi agricole și un magazin. Nu au existat victime.

Syniehubov a menționat că rușii au bombardat Odnorobivka timp de patru zile la rând.

Situația din regiune
Cu o zi înainte, o femeie a fost ucisă în satul Varvarovka din regiunea Harkov ca urmare a bombardamentelor rusești cu UAV-uri. De asemenea, 8 persoane au fost rănite în urma unui atac asupra Tsyrkuny. O altă femeie a fost rănită în atacul asupra satului Bilyi Kolodyaz.

JFO a declarat că în sectorul Kharkiv, ocupanții au atacat de 12 ori în zona Vovchansk în ultima zi. Unitățile forțelor de apărare au respins 10 atacuri.

UPDATE 12:05 De la începutul zilei de 29 iunie, pe front au avut loc deja 37 de ciocniri de luptă.
Acest lucru a fost raportat de către Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrinform.

„Astăzi, până la această oră, au avut loc 37 de angajamente de luptă. Invadatorii au efectuat 12 lovituri aeriene cu 35 de avioane de luptă și 25 de lovituri cu drone kamikaze, 630 de atacuri asupra pozițiilor trupelor și așezărilor noastre”, se arată în declarație.

În sectorul Harkiv, șase atacuri ale ocupanților au avut loc în zona Vovchansk. Două dintre acestea au fost respinse, iar luptele continuă în patru locații. Situația este sub control, potrivit presei ucrainene.

Potrivit Statului Major General, invadatorii au pierdut ieri 129 de oameni în această zonă.

Au fost distruse trei vehicule blindate de luptă, opt vehicule și trei unități de echipamente speciale. În special, un tanc, trei transportoare blindate de trupe, trei sisteme de artilerie și două vehicule au fost avariate. Treizeci și cinci de adăposturi inamice au fost distruse și un depozit de muniții a fost distrus.

În sectorul Kupyansk, se arată în raport, continuă atacul asupra pozițiilor noastre de lângă Stelmakhivka. Situația este sub control.

Două atacuri inamice au fost deja respinse în sectorul Siverskyi. Și trei încercări ale invadatorilor de a avansa în apropiere de Spirne și Vyymka continuă. Trupele ucrainene provoacă inamicului pagube de foc complexe.

Cinci schimburi de focuri au avut loc în sectorul Kramatorsk de la începutul zilei. Două atacuri de lângă Kalynivka au fost respinse, iar luptele continuă în zona Chasovyi Yar. Agresorul rus nu are succes, dă asigurări Statul Major General.

Inamicul acționează activ în sectorul Toretsk, încercând să îi forțeze pe apărătorii ucraineni să părăsească pozițiile lor de lângă Toretsk. Luptele continuă în trei locații.

„Inamicul rămâne deosebit de activ în sectorul Pokrovske. De la începutul zilei, a făcut opt încercări de a sparge apărarea ucraineană în zonele Vozdvyzhenka, Progress și Sokol. Patru dintre acestea sunt încă în desfășurare. Forțele de apărare iau măsuri pentru a epuiza potențialul ofensiv al ocupanților.

În sectorul Kurakhove, invadatorii continuă să atace Paraskoviivka. Situația este sub controlul forțelor de apărare. Alte cinci atacuri au fost respinse în zona Kostiantynivka. Inamicul a suferit pierderi. Le numărăm”, a declarat Statul Major General.

În sectorul Vremivsk, agresorul rus încearcă să avanseze în apropiere de Vodiane. Trupele ucrainene îi rețin pe invadatori.

În sectorul Orikhiv, trupele ucrainene au reprimat o încercare a ocupanților de a străpunge apărarea în apropiere de Novodanylivka.

În alte zone, inamicul nu a desfășurat acțiuni ofensive active.

Potrivit Statului Major General, în ultima zi au fost înregistrate 170 de angajamente de luptă, scrie ukrinform.

UPDATE 10:15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri eliberarea şi întoarcerea în țară a zece civili, inclusiv doi preoţi şi un oficial local, care au fost luaţi prizonieri în Rusia şi Belarus. Rusia şi Ucraina, care se află în război de mai bine de doi ani, fac în mod regulat schimb de soldaţi capturaţi, însă returnarea civililor este mult mai rară, potrivit G4Media.

„Am reuşit să aducem înapoi încă zece dintre concetăţenii noştri din captivitatea rusă”, a scris el pe reţelele sociale, adăugând că aceştia au fost „eliberaţi şi s-au întors acum în Ucraina”.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, acordul, pe care Moscova nu l-a anunţat încă, a fost încheiat cu sprijinul Vaticanului.

Deţinuţii eliberaţi au fost capturaţi în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, în sudul Ucrainei ocupate şi, în cazul a cinci dintre ei, în Belarus, un aliat loial al Rusiei.

Printre aceştia se numără Nariman Djelal, un vicepreşedinte al Medjlis, Adunarea tătarilor din Crimeea, care a fost arestat în 2021. Tătarii sunt o comunitate musulmană istorică din peninsulă. Doi preoţi catolici, Bogdan Geleta şi Ivan Leviţki, sunt, de asemenea, pe listă, potrivit preşedintelui ucrainean. Alţi doi civili eliberaţi au fost capturaţi „în 2017-2018”, potrivit acestuia.

Volodimir Zelenski nu a spus nimic despre termenii acordului şi nu a dezvăluit dacă Ucraina a eliberat în schimb prizonieri ruşi. Au existat puţine precedente de eliberare a civililor între cele două ţări din februarie 2022 şi de la începutul invaziei ruse.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost schimbat cu prizonieri ruşi în primele săptămâni ale conflictului. El a fost capturat atunci când soldaţii ruşi au intrat în oraşul său din sudul Ucrainei, care a fost de atunci ocupat.

În septembrie 2022, Viktor Medvedchuk, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin, a fost de asemenea schimbat de Ucraina, împreună cu soldaţi ruşi, pentru prizonieri ucraineni.

09:25 În noaptea de 29 iunie, Ucraina a doborât zece drone de atac Shahed-131/136 ale armatei ruse.
Acest lucru a fost raportat de Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei în mediul online, potrivit ukrinform.

„În noaptea de 29 iunie 2024, inamicul a atacat cu 10 drone de atac Shahed-131/136 din regiunea Primorsko-Akhtarsk a Federației Ruse”, se arată în cuminicatul Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit ukrinform.

Potrivit armatei ucrainene, ca urmare a operațiunilor de luptă ale avioanelor de luptă, ale unităților de rachete antiaeriene, ale grupurilor mobile de tragere și ale unităților de război electronic ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei, toate cele 10 Shahed au fost doborâte în regiunile Mykolaiv, Kherson, Dnipro, Kirovohrad, Cherkasy și Vinnytsia.

Război în Ucraina, ziua 856