Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Un apropiat de-al…

LIVE TEXT Un apropiat de-al lui Trump: „Dacă Trump câștigă, problema Ucrainei va trebui să fie rezolvată de Europa”. Război în Ucraina, ziua 877

Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images

UPDATE 21:52 „Dacă Trump câștigă, problema Ucrainei va trebui să fie rezolvată de Europa”, a declarat într-un interviu pentru BILD Richard Grenell, un candidat la postul de secretar de stat al SUA din partea lui Trump, care este considerat unul dintre funcționarii cei mai apropiați de cel de-al 45-lea președinte, scrie Unian.

În opinia sa, conflictul ucrainean este „pe spinarea Europei” și dacă războiul ar fi în Mexic, SUA „ar singură cea mai mare parte a muncii, dacă nu chiar toată, și nu ar cere ajutorul germanilor”:

„Europa este în război. Când Trump era în funcție, Europa nu era în război. NATO a fost mult mai puternică sub Trump. Biden în trei ani nu a vorbit nici măcar o dată cu el (Putin n.r). Cred că a vorbi cu oamenii este o tactică”, a spus Grenell.

El consideră că guvernul german a greșit „îngrozitor” cu privire la politicile lui Donald Trump.

„Astăzi pot susține că Nord Stream 2 a fost unul dintre motivele pentru care există război în Ucraina. Guvernul german nu l-a ascultat pe Donald Trump. Aș dori scuze pentru asta”, a adăugat Grenell.

Grenell mai crede că „planul de pace al lui Trump” este „realist”.

UPDATE 20:17 Trupele Federației Ruse au deschis focul asupra orașului Nikolaev, atacând un cartier rezidențial. Acest lucru a fost raportat de primarul din Nikolaev, Alexander Senkevici.

Explozia s-a înregistrat în jurul orei 17:17. Deocamdată se știe despre trei morți, printre care – un copil, a declarat Senkevici.

UPDATE 16:26 Regatul Unit și Ucraina au semnat un acord care oferă sprijin financiar pentru dezvoltarea industriei de apărare a Ucrainei, a anunțat Biroul prezidențial al Ucrainei la 19 iulie.

Acordul va facilita inițierea de proiecte ucraineano-britanice în acest sector. Mai exact, acesta include furnizarea, întreținerea și producția parțială de sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate și muniție.

Acordul stipulează că furnizorii britanici pot încheia acorduri de împrumut și contracte cu Ucraina în valoare de 2 miliarde de lire sterline, cu posibilitatea de a crește această sumă în viitor.

Ca urmare, până în 2026, forțele de apărare ale Ucrainei vor fi echipate cu sisteme de apărare aeriană, radare și capacități de atac, vor obține tehnologii și vor stabili producția parțială de tunuri, piese de schimb și componente pentru sisteme de artilerie și vehicule blindate de tip occidental.

Din cauza necesității de dezvoltare rapidă a capacităților și a costului ridicat al proiectelor de apărare, Ucraina nu le poate finanța în prezent de la bugetul său de stat”, a declarat Biroul prezidențial.

UPDATE 14:33 Liderul nord-coreean Kim Jong Un a primit în vizită o delegație formată din militari ruși și condusă de adjunctul ministrului Apărării, Alexei Krivoruciko, pentru a discuta despre „importanța și necesitatea” cooperării bilaterale în domeniul apărării, scrie The Moscow Times.

Întâlnirea a avut loc joi, 19 iulie, la Phenian, la aproximativ o lună după vizita președintelui rus Vladimir Putin în capitala nord-coreeană, în timpul căreia cele două țări au semnat un acord de apărare reciprocă, care a stârnit îngrijorări la Seul și Washington.

Kim a subliniat necesitatea ca armatele celor două țări „să se unească mai ferm pentru a conduce dinamic relațiile RPDC-Rusia în noua eră și să joace un rol important în apărarea păcii regionale și globale”, a raportat Agenția Centrală de Știri din Coreea, folosind abrevierea numelui oficial al țării, Republica Populară Democrată Coreeană.

Statele Unite și aliații săi au acuzat Coreea de Nord că furnizează muniție și rachete Rusiei pentru războiul din Ucraina, iar tratatul a alimentat îngrijorările cu privire la mai multe livrări.

UPDATE 13:20 Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a declarat că, în cazul în care presiunea asupra Rusiei va continua, aceasta ar putea fi forțată să accepte o soluționare diplomatică a războiului din Ucraina. Declarații au fost făcute în cadrul unui interviu acordat BBC, citat de hromadske.ua.

În opinia sa, întreaga lume ar trebui „să aplice presiune” asupra Rusiei pentru a convinge autoritățile de la Kremlin să se așeze la masa negocierilor și să ia în considerare posibilitatea de a pune capăt războiului. În același timp, el a subliniat: „Cu cât Rusia este mai slabă pe câmpul de luptă, cu atât poziția Ucrainei este mai puternică la masa negocierilor”.

Nu înseamnă că toate teritoriile vor fi recucerite prin forță. Cred că puterea diplomației poate ajuta”, a adăugat Zelenski.

Totodată, în contextul alegerilor din SUA, președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a declarat că colaborarea cu Donald Trump, în cazul în care acesta va fi reales președinte, va fi „muncă grea, dar noi suntem muncitori”.

UPDATE 10:14 În dimineața zilei de 19 iulie, militarii ruși au atacat orașul Ciuhuiiv din regiunea Harkiv în urma căruia au fost rănite nouă persoane, printre care și un minor de 14 ani. Oleh Sînehubov raportează că atacul a avut loc în jurul orei 4:00.

Potrivit guvernatorului Oleh Sînehubov au fost avariate două clădiri rezidențiale. Nouă mașini au fost distruse. A doua lovitură a avariat clădiri administrative, geamurile unei clădiri cu cinci etaje neterminate și o casă particulară.

Salvatorii, medicii, oamenii legii – toate serviciile de urgență lucrează pentru a elimina consecințele terorii rusești”, scrie Oleh Sînehubov.

UPDATE 8:10 Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski s-a întâlnit cu Regele Charles al III-lea al Marii Britanii joi, 18 iulie, anunță hromadske.ua, citând un comunicat de presă emis de Președinția Ucrainei.

Îi mulțumesc regelui pentru audiență. Regatul Unit rămâne unul dintre cei mai apropiați și importanți aliați ai Ucrainei. Apreciem tot sprijinul acordat poporului ucrainean”, a scris președintele pe X.

Zelenski a exprimat recunoștința sa față de britanici și guvernul țării. El a subliniat că Regatul Unit rămâne unul dintre „cei mai apropiați și importanți aliați” ai Ucrainei. Zelenski a mulțumit regelui și întregii familii regale pentru sprijinul acordat poporului ucrainean și pentru atenția față de ucrainenii care au găsit adăpost temporar în Marea Britanie.

Regele l-a primit pe președintele Ucrainei după întâlnirea Comunității Politice Europene (CPE) la care au participat 46 de lideri europeni, printre care și Maia Sandu. În dimineața zilei de joi, 18 iulie, el a fost întâmpinat de ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, fostul comandant suprem al Forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi.

Pe parcursul zilei, Zelenski a avut întâlniri bilaterale programate cu parteneri și semnarea unor noi acorduri de securitate, în special cu prim-ministrul Keir Starmer, oficiali și lideri ai companiilor de apărare.