Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ucraina neagă afirmațiile…

LIVE TEXT Ucraina neagă afirmațiile Rusiei cu privire la tentativa de atac asupra centralei nucleare Kursk. Război în Ucraina, ziua 953

Sursa: Mash/Telegram

UPDATE 21:40 Șeful centrului de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Andrii Kovalenko, a negat afirmațiile din presa rusă cu privire la o tentativă de atac ucrainean împotriva Centralei Nucleare Kursk la 3 octombrie.

Rusia a publicat informații false despre un atac HIMARS împotriva Centralei Nucleare Kursk”, a declarat Andrii Kovalenko pe canalul său Telegram.

Moscova a acuzat în mod repetat Kievul că a atacat sau intenționează să atace centrala de la începutul incursiunii ucrainene în regiunea Kursk la începutul lunii august, ceea ce a fost negat de Ucraina, scrie The Kyiv Independent.

Uzina se află la aproximativ 40 de kilometri de pozițiile deținute de ucraineni în regiunea Kursk.

Unele canale rusești de Telegram au susținut că explozii au zguduit orașul Kurchatov din apropiere, în contextul unei presupuse tentative de atac ucrainean asupra uzinei Kursk.

UPDATE 20:15 Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise și patru au fost rănite într-un atac al forțelor ruse în regiunea Cernihiv, conform procurorilor ucraineni.

Potrivit anchetei, la 3 octombrie, în jurul orei 11:00, într-unul dintre satele de frontieră ale comunității Snovsk, forțele ruse au atacat un camion cu gaze care livra gaze de uz casnic oamenilor – camionul a explodat și clădirile rezidențiale au luat foc.

Trei persoane au fost declarate decedate, inclusiv un copil. Patru civili, inclusiv doi copii, au fost răniți.

Informațiile privind victimele și pagubele sunt în curs de clarificare.

UPDATE 16:27 Președintele ucrainean, Volodîmir Zelenki, a declarat că retragerea trupelor ucrainene din Vuhledar a fost necesară pentru salvarea vieților acestora.

„Fără armele potrivite nu putem opri Federația Rusă, iar în astfel de cazuri, soldații trebuie să își salveze viețile, pentru că sunt mult mai importante decât orice clădire”, a declarat președintele Zelenski într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, care a sosit la Kiev, potrivit Novosti Donbassa.

Anterior, grupul operațional-strategic de trupe Khortytsia a declarat că înaltul comandament a primit permisiunea de a efectua o manevră de retragere a unităților din Vuhledar pentru a păstra personalul și echipamentul militar.

Pe data de 2 octombrie, Forțele Armate ale Ucrainei au confirmat oficial retragerea trupelor ucrainene din orașul Vuhledar.

A doua zi, Ivan Timociko, președintele Consiliului Rezerviștilor Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că retragerea trupelor ucrainene din Vuhledar a fost controlată, deoarece rușii nu au confiscat echipamente și prizonieri, scrie Novosti Donbassa.

UPDATE 15:22 Noul secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se află într-o vizită la Kiev. Anunțul a fost făcut de președintele Ucrainei, Volodîmir Zelenskii. Aceasta este prima vizită în străinătate de la preluarea funcției de șef al NATO a lui Mark Rutte.

„Prima vizită a lui Mark Rutte în calitate de șef al NATO este în Ucraina. Acest lucru este foarte important. Prioritățile sunt clare, valorile comune ale întregului spațiu euro-atlantic fiind apărate. Obiectivul nostru principal este aderarea deplină a Ucrainei la Alianță. Astăzi am discutat, de asemenea, despre planul de victorie al Ucrainei, situația de pe câmpul de luptă, nevoile actuale ale trupelor noastre și nevoile Ucrainei în materie de apărare aeriană și cooperare suplimentară cu vecinii săi”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.

UPDATE 14:50 Un sat din regiunea Harkiv a ars în întregime din cauza unui incendiu forestier. Peste o mie de case au fost distruse, patru persoane au decedat, iar alte 2 au suferit arsuri, transmite Hromadske. Potrivit șefului Departamentului de Investigații al Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Harkiv, Serhii Bolvinov, focul s-ar fi răspândit din regiunea Donețk.

Șeful administrației militare a satului Borova, Oleksandr Tertîșnîi a comunicat pentru Suspilne că aproximativ 1100 de case de lemn au ars în pădure și în jurul acesteia, șaizeci de persoane fiind evacuate.

Ofițerii de aplicare a legii investighează în prezent acest caz și stabilesc cauza incendiului. Este posibil ca pădurea din regiunea Donețk să fi luat foc din cauza bombardamentelor rusești, scrie Hromadske.

UPDATE 12:48 În noaptea de 3 octombrie, armata ucraineană a atacat aerodromul militar Borisoglebsk din regiunea Voronej din Rusia. Acest lucru a fost raportat pentru Hromadske de o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Au fost atacate depozitele cu KAB-uri, parcările aeronavelor SU-35 și SU-34, precum și locurile de depozitare a combustibilului de aviație de pe aerodrom.

Totodată, rușii au scris pe rețelele de socializare despre activitatea apărării aeriene, zborurile unui număr mare de drone, explozii puternice și un incendiu în zona aerodromului local. Iar monitorizarea prin satelit a înregistrat patru incendii pe teritoriul aerodromului.

Hromadske scrie că guvernatorul regiunii Voronej din Federația Rusă a anunțat „suprimarea” a aproximativ 30 de drone ucrainene pe teritoriul a patru municipalități din regiune. Acesta a raportat și o victimă.

UPDATE 12:08 Ukrinform informează că numărul victimelor, în urma atacului rusesc asupra unui bloc de apartamente din Harkiv, a crescut la 11. Printre victime se află și o fetiță de 3 ani, care a suferit leziuni craniene grave, fiindu-i afectat și aparatul auditiv. Aceasta este spitalizată, conform informațiilor Ukrinform.

După cum a fost raportat mai devreme, miercuri noaptea, Rusia a atacat Harkivul cu bombe aeriene ghidate, una dintre ele lovind o clădire rezidențială cu cinci etaje.

09:30 Forțele de ocupație ruse au aruncat bombe aeriene ghidate asupra Harkivului. Una dintre ele a lovit o clădire rezidențială, rănind, în total, 10 persoane, scrie Hromadske. Atacul a avut loc miercuri noapte, 2 octombrie, în jurul orei 00:00. Rezidenții au fost evacuați de salvatori. În apropiere au izbucnit mai multe incendii, iar salvatorii au efectuat operațiuni de căutare sub dărâmături.

Președintele ucrainean, Volodîmir Zelenski, a publicat imagini de la fața locului.

A 952-a zi a agresiunii rusești asupra Ucrainei