Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ucraina confirmă atacurile…

LIVE TEXT Ucraina confirmă atacurile asupra arsenalelor militare și a unui aerodrom din Rusia. A 941-a zi de război în Ucraina

Imagine simbol

UPDATE 18:20 Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit două arsenale militare ale Forțelor armate ruse și o stație radar, raportează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie Hromadske.

Sarcina a fost îndeplinită în comun de Forțele de Sisteme Fără Pilot, Forțele de Operațiuni Speciale, Serviciul de Securitate al Ucrainei și alte unități ale armatei ucrainene.

La momentul atacului asupra arsenalului Torețk, un alt eșalon cu cel puțin 2 mii de tone de muniție, inclusiv din RPDC, era staționat pe teritoriul. Stația radar Podlet, care a detectat ținte aeriene în direcția arsenalului, a fost, de asemenea, atacată de armata ucraineană.

Pe lângă Torețk, armata ucraineană a lovit cel de-al 23-lea arsenal al Direcției Principale de Artilerie lângă Oktiabirkii, în regiunea Tver.

Potrivit surselor Hromadske, Serviciul de Securitate al Ucrainei a lovit aerodromul militar Șaikovka din regiunea Kaluga a Federației Ruse, unde sunt staționate avioane strategice Tu-22M.

UPDATE 14:50 Ofițerii de aplicare a legii au stabilit tipul de arme și unități ale trupelor ruse care au atacat reprezentanții Crucii Roșii în regiunea Donețk din estul Ucrainei pe data de 12 septembrie.

Atunci, trupele ruse au lovit trei vehicule ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii, la un punct de distribuție a ajutorului umanitar din satul Viroliubivka, din comunitatea teritorială Kostiantînivka.

Trei lucrători ai Crucii Roșii au fost uciși la locul atacului, iar doi dintre colegii acestora au fost răniți.

Potrivit Ukrinform, Procuratura regională din Donețk a lansat o anchetă preliminară privind încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, combinată cu omor premeditat (partea a 2-a a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

Conform rezultatelor investigației, inspecției la fața locului, examinării și interogării martorilor, s-a stabilit că bombardamentul de artilerie a fost efectuat de două obuze de artilerie explozive de 152 mm și o muniție Lancet, care aparține doar Forțelor Armate ruse.

„Proiectilele de 152 mm au fost folosite în tandem cu o dronă care are un telemetru laser și detectează în mod independent ținta. Acest lucru nu numai că explică epava UAV-ului Lancet găsită la fața locului, dar indică și natura deliberată a atacului asupra vehiculelor și personalului Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, a declarat procurorul general Andrii Kostin.

Luând în considerare urmele de deteriorare a clădirilor și mașinilor din jur, precum și locațiile înregistrate ale loviturilor de muniție, a fost determinată direcția loviturii. Potrivit anchetei, pozițiile de tragere ale unităților de artilerie au fost situate în apropierea satului Yahidne, raionul Bakhmut, regiunea Donețk, teritoriu capturat temporar de trupele rusești.

Potrivit Procuraturii Generale, ar fi fost implicat Regimentul 1065 Artilerie al Diviziei 98 Aeropurtate și Unitatea de Artilerie a Brigăzii 200 Separate de Pușcași Motorizați.

Unitățile rusești menționate sunt înarmate cu sisteme de artilerie pentru a trage proiectile de 152 mm și drone de atac Lancet, relatează Ukrinform.

Ancheta preliminară în cadrul procedurii penale este în curs de desfășurare.

UPDATE 11:26 Ministerul Apărării rus a anunțat un atac masiv cu drone ucrainene în noaptea de 21 septembrie. Potrivit informațiilor, în teritoriul Krasnodar depozitele de muniție au luat foc din cauza atacului. Oamenii din localitățile din zonă sunt evacuați, iar serviciile operaționale speciale lucrează la fața locului. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime.

Confrom Ministerul rus al Apărării, în total, 101 drone ucrainene au fost doborâte peste noapte. Dintre acestea, 54 pe teritoriul regiunii Briansk, 18 pe teritoriul teritoriului Krasnodar, 5 peste regiunea Kaluga și 3 drone peste teritoriile regiunilor Tver și Belgorod. O dronă a fost doborâtă deasupra regiunilor Smolensk și Kursk și a Crimeei ocupate temporar, iar 16 drone au fost doborâte deasupra Mării Azov.

Oficial, Kievul nu a comentat încă acest lucru, scrie Hromadske.

08:50 În noaptea de 21 septembrie, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Krîvîi Rih, lovind o zonă rezidențială. Drept urmare, trei persoane, printre care un copil, au fost ucise și alte trei au fost rănite, raportează șeful Administrației Militare Regionale din Dnipropetrovsk, Serhii Lisak.

Autoritățile spun că s-ar putea să mai fie oameni sub dărâmături. Toate serviciile de salvare, comunale și medicale lucrează la fața locului.