Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ministrul de Interne…

LIVE TEXT Ministrul de Interne ucrainean susține că „locuitorii așezărilor din zona operațiunii de apărare au fost abandonați de Rusia” și că Kievul urmează să organizeze „acțiuni umanitare”. A 903-a zi a agresiunii militare rusești la scară largă în Ucraina

Sursa: TCH_channel/Telegram

UPDATE 17:45 Televiziunea de stat ucraineană a difuzat miercuri un reportaj în care se vede cum trupele ucrainene dau jos un steag rusesc de pe o clădire oficială din orașul Sudja din regiunea rusă Kursk.

O înregistrare video despre care televiziunea de stat a spus că a fost făcută miercuri arată o clădire cu trei etaje din orașul de frontieră Sudja și trei soldați ucraineni care dau jos un steag rusesc strigând „Glorie Ucrainei”.

Un corespondent al televiziunii de stat din oraș a declarat că forțele ucrainene dețin controlul deplin asupra Sudja, un nod-cheie de transbordare a gazelor.

UPDATE 17:20 Ministrul Afacerilor Interne de la Kiev, Ihor Klimenko, a declarat, în contextul incursiunii forțelor ucrainene pe teritoriul Rusiei, că „crearea unei zone tampon în regiunea Kursk este o măsură pentru a proteja comunitățile ucrainene de frontieră de bombardamentele ostile zilnice”.

În această vară, forțele ruse au efectuat peste 2 000 de atacuri pe teritoriul regiunii Sumî, a menționat Klimenko.

Oficialul a mai susținut că „locuitorii așezărilor din zona operațiunii de apărare au fost abandonați de Rusia” și că urmează să organizeze „acțiuni umanitare” pentru populația de la granița rusească.

„Din cauza terorii ruse constante, populația a 183 de așezări din 15 comunități teritoriale ale regiunii Sumî face obiectul evacuării prioritare. Mai mult de 20 000 de persoane au fost deja evacuate, inclusiv aproape 2 500 de copii.

Locuitorii așezărilor din zona operațiunii de apărare au fost abandonați de Rusia fără cele mai elementare necesități. Armata furnizează acum Ministerului Afacerilor Interne informații cu privire la nevoile localnicilor în materie de apă potabilă, alimente, medicamente și produse de igienă, astfel încât să putem organiza ajutor umanitar cât mai curând posibil, în coordonare cu alte autorități relevante.

Toate inițiativele noastre umanitare sunt desfășurate în deplină conformitate cu dreptul internațional”, a scris Ihor Klimenko.

UPDATE 16:00 Drone ucrainene cu rază lungă de acțiune au lovit patru baze aeriene rusești în noaptea de 14 august, în cel mai mare atac asupra aerodromurilor din timpul războiului, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent.

Mai devreme în aceeași zi, Rusia a susținut că a doborât peste 110 drone ucrainene într-un atac masiv, canalele locale Telegram raportând explozii la bazele aeriene SavasleIka, Borisoglebsk și Voronej Baltimore.

Sursa SBU a confirmat atacurile împotriva celor trei baze aeriene menționate mai sus și a precizat că a fost vizată și o bază aeriană din Kursk.

Atacul cu drone la scară largă a fost efectuat de SBU în cooperare cu forțele aeriene, forțele de operațiuni speciale, forțele de sisteme fără pilot și agenția de informații militare (HUR), a dezvăluit sursa pentru Kyiv Independent.

Scopul a fost de a împiedica Rusia să folosească bazele aeriene pentru a lovi cu bombe KAB poziții militare și așezări ucrainene. Consecințele atacurilor sunt în curs de stabilire, a adăugat sursa.

Așteptăm fotografii din satelit ale avioanelor de luptă și depozitelor rusești distruse”, a declarat sursa.

Canalele rusești Telegram au raportat 10 explozii la baza aeriană Savasleika din regiunea Nijni Novgorod, care găzduiește purtătoare de rachete Kinjal, MiG-31K.

UPDATE 15:55 Forțele ucrainene care operează în regiunea Kursk au capturat peste 100 de soldați ruși după miezul nopții din 14 august, a declarat comandantul-șef Oleksandr Sîrskii într-un raport către președintele Volodimir Zelensk.

Într-o postare pe Telegram, Zelenski a declarat că a primit un raport de dimineață de la Sîrskii și că au fost făcute „progrese suplimentare” în incursiune.

Forțele ucrainene au avansat de la 1 la 2 kilometri în diferite zone de la începutul zilei”, a declarat Sîrskii.

Și mai mult de 100 de soldați ruși au fost capturați în aceeași perioadă”.

UPDATE 10:50 În noaptea de 14 august, forțele ruse au atacat Ucraina cu 2 rachete ghidate X-59/69 din spațiul aerian al regiunii Belgorod din Federația Rusă și 23 de drone de atac de tip Shahed din zonele Chauda – Crimeea, Eisk și Kursk – Rusia.

Grupurile mobile de tragere ale Forțelor de apărare ucrainene, aviația, unitățile de rachete antiaeriene și sistemele de război electronic ale Forțelor aeriene au doborât 17 de drone în regiunile Mâkolaiv, Cerkasî, Kirovohrad, Kiev, Zaporijjea, Sumî, Harkiv și Jîtomîr.

UPDATE 08:00 Incursiunea militară a Ucrainei în Rusia a „creat o adevărată dilemă” pentru președintele rus Vladimir Putin, a declarat marți președintele Joe Biden, adăugând că oficialii americani sunt în contact permanent cu ucrainenii cu privire la această manevră, relatează Reuters.

Aproximativ 1 000 de soldați ucraineni au pătruns cu tancuri și vehicule blindate la frontiera rusă în primele ore ale zilei de 6 august. Un oficial american a declarat marți că scopul incursiunii ucrainene din Kursk pare să fie acela de a forța Rusia să retragă trupele din Ucraina pentru a apăra teritoriul rus împotriva asaltului transfrontalier.

Răspunzând întrebărilor reporterilor la sosirea în New Orleans, Biden a declarat că a fost informat la fiecare patru sau cinci ore în ultimele șase până la opt zile cu privire la acțiunea Ucrainei.

Creează o dilemă reală pentru Putin„, a spus el comentând pentru prima dată operațiunea, care pare să-i fi luat pe ruși prin surprindere.

Casa Albă a declarat că Ucraina nu a anunțat în prealabil incursiunea sa, care a avut loc în regiunea Kursk din Rusia. Forțele ruse au ripostat marți împotriva trupelor ucrainene cu rachete, drone și lovituri aeriene.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, vorbind cu reporterii la bordul Air Force One, a declarat că Washingtonul nu a avut nicio implicare în operațiune.

Nu am avut nimic de-a face cu acest lucru„, a spus ea. „Nu avem nicio implicare. Vom continua să avem discuții cu ucrainenii cu privire la abordarea lor, dar este treaba lor să se exprime„, a adăugat ea.

Putin a declarat că el crede că operațiunea Ucrainei a avut ca scop îmbunătățirea poziției de negociere a Kievului înaintea unor posibile discuții și încetinirea avansului forțelor ruse de-a lungul frontului.

Oficialii americani spun că obiectivele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski rămân de văzut.

Încercăm să ne dăm seama exact ce fac și care este obiectivul aici, și încă nu este 100% clar”, a declarat un oficial american.