Trei persoane și-au pierdut viața în urma unui atac asupra unei clădiri rezidențiale din Sumî. Război în Ucraina, ziua 1080
UPDATE 12:15 Trei persoane au decedat în urma a unei lovituri aeriene a forțelor ruse asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Sumî, au anunțat procurorii ucraineni.
Potrivit anchetei, la 6 februarie 2025, în jurul orei 23:20, Federația Rusă a lansat, conform informațiilor preliminare, trei bombe aeriene ghidate asupra unei clădiri de apartamente cu două etaje din satul Mîropillea, regiunea Sumî.
Ca urmare a atacului, 3 persoane au fost ucise – corpurile lor au fost recuperate din dărâmături.
Procurorii, în cooperare cu alte organe de aplicare a legii, documentează consecințele bombardamentului.
UPDATE 10:10 În noaptea de 7 februarie 2025 (de la ora 19:00 a zilei de 6 februarie), forțele ruse au atacat teritoriul ucrainean cu 112 drone, din mai multe regiuni ale Federației Ruse: Kursk, Orel, Millerovo, Breansk și Șatalovo, potrivit Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei.
Regiunile Sumî, Kiev și Hmelnîțkîi au suferit „atacuri ostile”, conform autorităților ucrainene.
Până la ora 9:00, a fost confirmată doborârea a 81 de drone în regiunile Harkiv, Poltava, Sumî, Kiev, Cerkasî, Cernigău, Kirovohrad, Jîtomîr, Hmelnîțkîi, Zaporijjea, Dnipro, Mikolaiv și Odesa.
31 de drone au fost pierdute în zonă, fără consecințe negative.
UPDATE 08:24 Trupele nord-coreene trimise să lupte alături de Rusia în războiul împotriva Ucrainei nu au mai fost văzute în luptă de mai multe săptămâni, ceea ce a dus la speculații că au fost retrase după ce au suferit pierderi grele, potrivit agenției de spionaj din Coreea de Sud.
Serviciul național de informații de la Seul a confirmat săptămâna aceasta informațiile din presă potrivit cărora trupele nord-coreene au fost retrase de pe linia frontului la mijlocul lunii ianuarie, relatează The Guardian.
Coreea de Nord a început să trimită aproximativ 11 000 de soldați în regiunea rusă Kursk la sfârșitul anului 2024, la scurt timp după ce conducătorul din Nord, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit asupra unui pact de apărare reciprocă menit să consolideze alianța lor împotriva a ceea ce au numit o „hegemonie occidentală” condusă de SUA.
Implicarea lor a avut un preț ridicat. Oficialii serviciilor de informații din Coreea de Sud au declarat că aproximativ 300 de nord-coreeni au fost uciși și aproximativ 2 700 au fost răniți. În ianuarie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a postat un clip cu doi soldați nord-coreeni capturați, dintre care unul a declarat că comandanții săi i-au spus că a fost trimis la un „exercițiu de antrenament”.
Oficiali ai serviciilor de informații din Sud au afirmat că au fost găsite bilețele la soldații nord-coreeni morți, indicând că regimul se aștepta ca aceștia să se sinucidă mai degrabă decât să fie luați prizonieri.
Serviciul de informații sud-coreean a declarat că numărul mare de victime a fost un factor în decizia aparentă de a retrage soldații nord-coreeni din Kursk, unde forțele ucrainene au lansat o ofensivă surpriză în august 2024.
Seth Jones de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington a estimat săptămâna aceasta că până la jumătate din trupele nord-coreene trimise în Ucraina au fost ucise sau rănite în „războiul de uzură” al Rusiei.
„Rata victimelor a fost semnificativă”, a declarat Jones în timpul unei apariții într-un podcast, potrivit agenției de presă Yonhap. „După cele mai multe relatări, pe care am putut arunca o privire, undeva între o treime și, probabil, la capătul real ridicat, poate 50% pierderi în rândul forțelor nord-coreene”.
„Din nou, este greu de știut exact care este realitatea … cu până la 1000 de morți. Acestea sunt pierderi destul de uimitoare pentru o forță de 11 000, până la 12 000”.
Coreea de Nord nu și-a recunoscut public rolul în război, dar în octombrie Putin nu a negat că forțele nord-coreene au ajuns în Rusia. Kim Jong-gyu, ministrul adjunct de externe nord-coreean, a declarat că orice astfel de desfășurare ar fi în conformitate cu dreptul internațional.
UPDATE 08:00 Capitala Ucrainei a fost atacată în seara zilei de joi, 6 februarie. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că „apărarea aeriană acționează pe malul stâng al capitalei”. Deocamdată, nu au fost raportate victime sau pagube.