Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Rusia şi Ucraina…

LIVE TEXT Rusia şi Ucraina au anunţat un nou schimb de prizonieri de război, prin care fiecare tabără a eliberat câte 95 de militari. Război în Ucraina, ziua 875

Sursa: Telegram/ Volodimir Zelenski

UPDATE 20:32 Rusia şi Ucraina au anunţat un nou schimb de prizonieri de război, prin care fiecare tabără a eliberat câte 95 de militari, la mai puţin de o lună de la ultimul schimb, relatează AFP, scrie G4Media.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a felicitat de eliberarea a 95 de persoane care servesc în armată și Garda naţională şi grăniceri. „Puţin contează dificultăţile, noi îi căutăm pe toţi cei care sunt în captivitate. Avem datoria să aducem înapoi pe toată lumea”, a scris el pe Telegram.

Acest schimb a fost făcut posibil de o mediere a Emiratelor Arabe Unite (EAU), ca data trecută, precizează el.

UPDATE 17:36 În partea ocupată temporar a regiunii Donețk, nu există apă din cauza lipsei de energie electrică. Acest lucru a fost raportat în serviciul de presă al „Ministerului Construcțiilor din RPD”, potrivit presei ucrainene.

„Din cauza lipsei de alimentare cu energie electrică, o serie de instalații sunt scoase de sub tensiune”, se arată în raport.

Novosti Donbasa scrie că apă nu ar fi în Dokuchaevsk, Yenakiyevo, Svetlodarsk, Yunokomunarovsk, Uglegorsk, Debaltseve, Shakhtersk, Volnovakha, Zhdanovka, Kirovsky, Novotroitsky, Donskoy, districtul Kirovsky din Donetsk (Solnechny, Shirokiy, Mashzavod, Tekstilshchik), districtul Leninsky din Donetsk (Uspenovka, Novostroyka, strada Samoilova, Leninsky Ave., Kuprina).

Alimentarea cu apă se va efectua după restabilirea alimentării cu energie electrică, mai scrie presa locală.

Totodată, Novosti Donbasa scrie că nu există încă informații despre când va fi restabilită electricitatea.

În plus, Ministerul Energiei Cărbunelui a raportat, de asemenea, că, în legătură cu situația de urgență, la 17 iulie, a fost aplicat un program temporar de oprire în cantitate de 58 MW. Întreruperile nu vor depăși 2 ore pentru fiecare grup de consumatori, potrivit presei locale.

Anterior Novosti Donbasa a scris că în Ucraina, inginerii energetici au finalizat reparația programată a unei unități nucleare înainte de termen și că acest lucru va afecta în mod semnificativ stabilitatea sistemului energetic într-o perioadă dificilă.

UPDATE 15:42 95 de soldați ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă. Anunțul a fost făcut de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit lui, aceștia sunt soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei, ai Gărzii Naționale și polițiști de frontieră.

„Sunt recunoscător echipei noastre de schimb și Emiratelor Arabe Unite pentru medierea acestei eliberări. Indiferent cât de dificil este, îi căutăm pe toți cei care se află în captivitate. Trebuie să îi aducem pe toți înapoi”, a punctat Zelenski în postarea sa de pe Telegram.

UPDATE 13:40 Guvernul german intenționează să aprobe o versiune a bugetului țării pentru 2025, care prevede o reducere a cheltuielilor pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, scrie Reuters. Acordul nu a fost adoptat luni de zile din cauza contradicțiilor interne.

Se preconizează că noul buget va ajuta țara să depășească decalajul de 17 miliarde de euro între cheltuielile și veniturile prevăzute.

Reuters scrie că bugetul de anul viitor va fi mai puțin generos cu Ucraina, deoarece guvernul intenționează să reducă ajutorul militar pentru această țară de la 8 miliarde de euro în 2024 la 4 miliarde în 2025.

Bundestagul intenționează, de asemenea, să adopte un buget suplimentar pentru acest an pentru 11 miliarde de euro de împrumuturi suplimentare, totalizând 50,3 miliarde de euro de împrumut net.

UPDATE 11:36 Germania oferă Ucrainei 10 milioane de euro pentru reconstruirea spitalului Ohmatdet din Kiev, care a fost parțial distrus într-un atac rusesc la 8 iulie, scrie DW. Ministrul pentru cooperare și dezvoltare economică, Svenja Schulze, a declarat că „distrugerea spitalului pentru copii arată „cât de nemilos și inuman duce Rusia acest război de agresiune”.

„Nu trebuie și nu vom accepta ca acest loc de vindecare pentru copiii bolnavi de cancer să nu mai existe în Ucraina”, a declarat ministrul german pentru cooperare economică și dezvoltare, Svenja Schulz, într-un interviu acordat ziarului Rheinische Post publicat miercuri, 17 iulie.

UPDATE 8:20 Ucraina și Rusia planifică un schimb de prizonieri pe scară largă. Dacă schimbul va avea loc, 90 de ucraineni se vor întoarce acasă.

Potrivit Bloomberg, care citează o sursă anonimă, părțile intenționează să facă schimb de 180 de prizonieri de război. Schimbul de prizonieri urmează să fie realizată cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite în dimineața zilei de miercuri, 17 iulie.

Potrivit agenției, fiecare parte intenționează să elibereze 90 de persoane. În cazul în care acordul va fi încheiat, schimbul va ridica numărul total de prizonieri schimbați cu medierea Emiratelor Arabe Unite în acest an la aproape 1 400.