Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Atac rusesc soldat…

LIVE TEXT Atac rusesc soldat cu un mort și trei răniți în regiunea Poltava. Război în Ucraina, ziua 861

UPDATE 21:30 În regiunea Poltava, o persoană a fost ucisă și trei au fost rănite ca urmare a unei lovituri ruseștI, raportează șeful administrației militare regionale Philip Pronin pe Telegram.

„Avem pierderi ca urmare a atacului rusesc. Potrivit informațiilor preliminare, un civil a fost ucis și alți trei au fost răniți. Unul dintre ei se află în stare gravă”, a scris el.

De asemenea, potrivit acestuia, o școală și o grădiniță din districtul Poltava au fost avariate de bombardamente.

Rușii au atacat astăzi regiunea Poltava pentru a treia zi la rând.

UPDATE 20:30 Zelenski este gata să se întâlnească cu Trump pentru a asculta planul său de pace

„Dacă fostul președinte american Donald Trump are un plan pentru a pune capăt rapid războiului ruso-ucrainean, ar trebui să vorbească despre el astăzi”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat Bloomberg, relatează Ukrinform.

„Dacă Trump știe cum să termine acest război, ar trebui să ne spună astăzi. Dacă există riscuri pentru independența Ucrainei, dacă pierdem statalitatea – vrem să fim pregătiți pentru asta, vrem să știm”, a spus Zelenski.

Președintele a adăugat, de asemenea, că este „potențial pregătit” să se întâlnească cu Trump pentru a asculta propunerile echipei sale pentru încheierea războiului ruso-ucrainean.

„Ei nu pot decide viața mea și viața poporului nostru și a copiilor noștri”, a spus el.

„Vrem să înțelegem dacă în noiembrie vom avea sprijinul puternic al SUA sau vom fi singuri”, a adăugat Zelenski.

UPDATE 18:30 Numărul victimelor atacului de dimineață al Rusiei asupra Dnipro a crescut la 53

Șeful Administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Sergii Lisak, a anunțat pe Telegram despre faptul că sunt tot mai multe victime.

„Conform informațiilor actualizate, există 53 de victime în Dnipro. Patru dintre acestea sunt în stare gravă. În timp ce centrul regional face față consecințelor atacului masiv, agresorul continuă să bombardeze districtul Nikopol. Pe tot parcursul zilei, zona a fost ținta dronelor kamikaze și a artileriei. Nikopol însuși, comunitățile Pokrovska, Marhanetska și Myrivska au fost lovite. Infrastructura a fost avariată. Au fost distruse patru case particulare, cinci anexe, un dormitor, un camion și o conductă de gaz”, anunță Lisak.

UPDATE 16:50 Prin războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, aceasta a cauzat daune mediului natural pentru regiunea Donețk care se ridică la aproape 700 de miliarde de hrivne. Această cifră include doar acele pierderi care ar putea fi calculate, scrie Hromadske. Acest lucru a fost precizat în raportul Inspectoratului de Stat pentru Mediu al Ucrainei.

„Este o regiune complicată din prima linie. Sunt multe probleme legate de mediu – restabilirea resurselor de apă și furnizarea de apă pentru populație, incendii forestiere constante, managementul deșeurilor provocate de distrugerile bombardamentelor, dezvoltarea unui sistem regional de monitorizare a mediului”, punctează șeful secției de mediu din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Mediu al Ucrainei, Ruslan Streleț.

UPDATE 15:23 Aliații NATO au convenit să finanțeze ajutorul militar pentru Ucraina cu 40 de miliarde de euro anul viitor, au declarat miercuri doi diplomați vest-europeni pentru Reuters, cu o săptămână înainte ca liderii alianței să se întâlnească la Washington la summit-ul alianței.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților să se angajeze pe mai mulți ani să mențină ajutorul militar pentru Kiev la același nivel ca cel de la invazia totală a Rusiei în Ucraina în 2022, însumând aproximativ 40 de miliarde de euro pe an.

Deși statele membre nu au susținut cererea inițială a lui Stoltenberg pentru un astfel de angajament multianual, pactul include o prevedere de reevaluare a contribuțiilor aliate la viitoarele summituri NATO, potrivit unui diplomat.

UPDATE 13:40 Statele Unite vor anunța în curând o nouă asistență pentru securitate în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pe 2 iulie, în timpul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, la Pentagon, transmite RFL/RL.

Oficialii ucraineni îi îndeamnă pe aliații lor să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra de atacurile frecvente cu rachete și drone ale forțelor ruse în urma invaziei Moscovei din 2022.

Lloyd Austin a declarat că ultimul pachet de arme pentru Ucraina va include arme antitanc și interceptoare de apărare aeriană și va permite accelerarea achiziționării de interceptoare de apărare aeriană NASAMS și Patriot.

UPDATE 12:37 Forțele ruse au atacat orașul Dnipro, din sud-estul Ucrainei, cu rachete și drone, omorând trei persoane și rănind alte 18, iar printre răniți se numără și un copil minor, potrivit Ukrinform.

Mykola Lukashuk, șeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, a scris pe rețelele de socializare că inclusiv un centru comercial din oraș a fost avariat.

„Mașini, ferestre au fost sparte, o benzinărie a fost lovită”, a scris el, potrivit presei Ucrainene.

UPDATE 12:00 Trupele ruse au tras deasupra satului Borova, raionul Izium, regiunea Harkov, omorând un bărbat și rănind alte două persoane.
Acest lucru a fost raportat pe Telegram de către șeful Administrației militare regionale Kharkiv, Oleh Syniehubov, informează Ukrinform.

UPDATE 10:15 Două ambarcațiuni ucrainene fără echipaj au fost distruse în Marea Neagră, în apropiere de Novorosiisk, în cursul nopții de 2 spre 3 iulie, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit Novaia Gazeta Europe.

Șeful orașului, Andrey Kravchenko, a anunțat că, din cauza supravegherii zonei de apă a golfului, intrările pe plaje și diguri vor fi închise până la ora 9:00. Nu au fost raportate victime.

Departamentul militar a raportat atacuri cu drone și în alte regiuni ale Rusiei. Potrivit Ministerului Apărării, cinci drone au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, patru deasupra regiunii Briansk și una deasupra regiunii Moscova.

UPDATE 08:35 Dronele rusești au distrus, în noaptea de 3 iulie, o biserică din secolul al XIX-lea din regiunea Zmiivka, Herson, informează Hromadske.

Potrivit presei ucrainene, biserica datează din secolul al XIX-lea – fostă biserică luterană suedeză și în prezent – biserică ortodoxă. Anterior, o biserică germană din aceeași perioadă a ars ca urmare a bombardamentelor rusești din Zmiivka.

Potrivit lui Prokudin, aceasta nu este prima dată când biserica se află sub focul inamicului.

08:05 În ultima zi, 2 iulie, armata rusă a pierdut alte 1180 de persoane în război. În total, de la începutul invaziei pe scară largă, din 24 februarie 2022, ocupanții au pierdut aproximativ 500 de mii de soldați, relatează Hromadske.

Forțele de Apărare au raportat nimicirea următoarelor echipamente rusești:

  • rezervoare – 8123 (+16 în ultima zi);
  • vehicule blindate de luptă – 15.583 (+17);
  • sisteme de artilerie – 14.712 (+57);
  • lansatoare multiple de rachete – 1115 (+1);
  • sisteme de apărare aeriană – 876 (+2);
  • avioane — 360;
  • elicoptere – 326;
  • drone – 11.668 (+27);
  • rachete de croazieră – 2336 (+1);
  • nave/bărci – 28;
  • submarine – 1;
  • autovehicule și camioane cisternă – 19.850 (+63);
  • echipament special — 2464 (+12).

Potrivit presei ucrainene, datele nu sunt finale și sunt încă în curs de clarificare. Statul Major General a explicat că rapoartele privind pierderile indică numărul ocupanților morți împreună cu răniții.

Război în Ucraina, ziua 860