Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Reprezentantul Ambasadei Rusiei…

LIVE TEXT Reprezentantul Ambasadei Rusiei în Letonia, convocat la Ministerul leton de Externe după ce o dronă rusească a intrat pe teritoriul țării. Război în Ucraina, ziua 929

Sursă foto: The Kyiv Independent/ Ilmars Znotins/AFP via Getty Images

UPDATE 20:30 Reprezentantul Ambasadei Rusiei în Letonia a fost convocat la Ministerul leton de Externe după ce o dronă rusească a intrat pe teritoriul țării luni, 9 septembrie. Diplomatul rus „a confirmat că va informa Ministerul de Externe al Rusiei despre situație”, scrie The Kyiv Independent.

„I s-a cerut diplomatului rus să ofere o explicație detaliată a incidentului, în care un vehicul aerian fără pilot a încălcat ilegal spațiul aerian al Letoniei, fiind totodată echipat cu explozibili,” a declarat Ministerul de Externe leton.

Autoritățile letone desfășoară în prezent o „investigație aprofundată asupra circumstanțelor incidentului”, a mai precizat Ministerul de Externe.

General-locotenent Leonids Kalnins, comandantul-șef al Forțelor Armate Letone, a confirmat pe 9 septembrie că drona se îndrepta spre o țintă din Ucraina înainte de a intra în Letonia prin Belarus.

Drona s-a prăbușit la 85 de kilometri nord-vest de granița cu Belarus. Explozibilul pe care îl transporta drona nu a detonat la impact, dar a fost dezamorsat de către personalul leton, scrie sursa citată.

Anterior, dronelor rusești și/ sau fragmente au fost identificate pe teritoriul R. Moldova, României. Alte drone și rachete au încălcat, de asemenea, spațiul aerian al Poloniei.

UPDATE 15:40 Suedia va trimite cel de-al 17-lea pachet de ajutor Ucrainei cu noi măsuri de sprijin militar în valoare totală de 4,6 miliarde de coroane suedeze (443 de milioane de dolari), a declarat luni ministrul apărării Pal Jonson.

Noul pachet va include muniție pentru vehiculele de luptă ale infanteriei deja donate de Suedia, precum și achiziții care ar facilita un transfer de avioane de luptă Gripen în viitor, deși un astfel de transfer nu a fost încă decis.

„Dorim să avem capacitatea de a dona Gripens Ucrainei într-un posibil stadiu ulterior”, a declarat Jonson într-o conferință de presă.

Cu cel de-al 17-lea pachet de sprijin, Suedia intră într-o nouă fază a sprijinului militar acordat Ucrainei, cu un accent mai mare pe producție în loc de donație. Pachetul de sprijin conține trei achiziții majore de „material cu prioritate deosebită pentru Ucraina”. Valoarea acestor achiziții este de aproximativ 600 de milioane de coroane suedeze.

UPDATE 11:04 Forțele ruse au efectuat un bombardament țintit asupra unei unități de pompieri și salvare din Kurahove, raionul Pokrovsk, regiunea Donețk.

Clădirea și echipamentul au fost deteriorate ca urmare a atacului. Salvatorii nu au fost răniți.

UPDATE 11:00 O fată de 16 ani a fost ucisă în Nikopol de bombardamentele rusești. Salvatorii au scos-o de sub dărâmăturile unei case avariate, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Serhii Lîsak.

Trei persoane au fost rănite. Victimele au răni provocate de șrapnel. Un bărbat în vârstă de 79 de ani a fost transportat la spital. Starea sa este de gravitate moderată. Un localinic în vârstă de 74 de ani a primit ajutor medical și a refuzat spitalizarea. La fel și o femeie în vârstă de 66 de ani.

UPDATE 08:30 În noaptea de 9 septembrie, forțele ruse au atacat Ucraina cu trei rachete ghidate X-59/69, din spațiul aerian al regiunii Kursk din Federația Rusă și al regiunii Donețk ocupate, și 8 drone de atac Shahed (zona de lansare: Kursk – Federația Rusă).

Două rachete ghidate X-59/69 și 6 drone de atac Shahed au fost doborâte de apărarea ucraineană.

„Două drone inamice au fost pierdute pe teritoriul Ucrainei (probabil că au căzut sub influența războiului electronic). De asemenea, ca urmare a contramăsurilor active, una dintre rachetele X-59/69 nu și-a atins ținta.

Apărarea aeriană a fost activă în regiunile Kiev, Cerkasî, Sumî și Dnipro”, se arată într-un comunicat de presă emis de Forțele aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei.

UPDATE 08:20 Al cincilea atac aerian asupra Kievului de la începutul lunii septembrie. Noaptea trecută, armata rusă a folosit din nou drone de atac lansate din regiunea Kursk. Dronele s-au îndreptat spre Kiev după miezul nopții, în mai multe valuri, conform Administrației Militare a orașului Kiev.

Raidul aerian din capitala Ucrainei a durat peste o oră. Toate dronele de atac rusești care amenințau Kievul au fost distruse de forțele și echipamentele de apărare aeriană de la periferia capitalei.

Preliminar, nu au existat distrugeri sau victime în oraș.