SUA anunță un nou ajutor militar în valoare de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina. Război în Ucraina, ziua 1 001
UPDATE 22:00 SUA anunță un nou ajutor militar în valoare de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina
Departamentul american al Apărării a anunțat un nou pachet de asistență pentru securitate în valoare de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina.
Pentagonul a declarat acest lucru într-un comunicat de presă emis miercuri.
„Ca parte a creșterii asistenței pentru securitate, pe care președintele Biden a anunțat-o la 26 septembrie, cu scopul de a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă, Departamentul Apărării a anunțat astăzi asistență suplimentară pentru securitate pentru a răspunde nevoilor critice de securitate și apărare ale Ucrainei”, transmite Pentagonul.
UPDATE 19:15 Rușii au executat cinci prizonieri ucraineni în regiunea Donețk
Forțele ruse ar fi executat încă cinci prizonieri de război ucraineni pe axa Pokrovsk.
Biroul Procurorului General al Ucrainei a raportat acest lucru prin intermediul Facebook.
UPDATE 18:00 Peste 140 000 de crime de război au fost înregistrate în Ucraina în peste 1 000 de zile de război
Aproximativ 143.000 de crime de război au fost înregistrate în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, despre aceasta a anunțat Iurii Belousov, șeful Departamentului pentru Combaterea Infracțiunilor Săvârșite în Condiții de Conflict Armat din cadrul Procuraturii Generale, potrivit Ukrinform.
„În timpul invaziei la scară largă au fost înregistrate aproximativ 143.000 de crime de război. Sunt multe crime. E greu de imaginat acest număr. În medie, agențiile ucrainene de aplicare a legii înregistrează 200-300 de noi infracțiuni în fiecare zi”, a spus Belousov.
UPDATE 17:30 Numărul morților în urma atacului cu rachetă din 18 noiembrie asupra orașului Odesa a crescut la 11
Un bărbat care a fost grav rănit în timpul atacului cu rachete asupra orașului Odesa a murit într-un spital din Odesa.
Odesa Mayor Hennadiy Trukhanov announced this on Telegram, Ukrinform reports.UPDATE 16:00 După SUA, Spania, Italia, Grecia și România au anunțat închiderea ambasadelor lor la Kiev
Potrivit presei locale, misiunea diplomatică spaniolă a anunțat că nu va furniza servicii pe 20 noiembrie din cauza „riscului crescut de atacuri aeriene pe teritoriul Ucrainei”.
Italia va suspenda, de asemenea, operațiunile ambasadei miercuri, a precizat misiunea diplomatică pe site-ul său.
„Din motive de securitate, ambasada Greciei va rămâne închisă pentru vizitatori astăzi”, a declarat misiunea diplomatică elenă.
Ulterior, și Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că Ambasada României la Kiev și-a restrâns activitatea, în contextul iminenței unui atac masiv al Rusiei.
În direct la Euronews, Ministerul Afacerilor Externe a oferit detalii.
Andrei Țărnea, director general pentru Comunicare si Diplomație Publică la Ministerul Afacerilor Externe:
„Având în vedere evoluțiile de securitate din Ucraina și în coordonare cu misiunile diplomatice ale celorlalte state aliate și membre UE, Ambasada României la Kiev a luat măsuri suplimentare în vederea asigurării protecției personalului, activitatea fiind limitată la acțiuni cu caracter de urgență. Situația este monitorizată permanent și, în consultare și cu autoritățile ucrainene, măsurile vor fi adaptate în funcție de evoluții.
Asta înseamnă limitarea la maximum a deplasărilor care nu sunt necesare și continuare activității contactelor diplomatice la Kiev în funcție de aceste priorități. Personalul lucrează din locuri unde se consideră că poate fi asigurată la maximum securitatea echipei”, a declarat responsabilul de la ambasadă.
Decizia vine după ce SUA și-a închis temporar ambasada, pentru că „au primit informaţii precise privind un posibil atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie”.
UPDATE 14:46 În ultimele 24 de ore, în urma atacurilor rusești, în Ucraina au murit doi oameni și cel puțin 30 au fost răniți, relatează The Kiev Independent.
În noaptea de 20 noiembrie 2024 (începând cu ora 19:30 din 19 noiembrie), militarii ruși au lansat un atac folosind o rachetă antiaeriană ghidată „S-300” din regiunea Belgorod asupra regiunii Harkiv. De asemenea, au fost lansate cinci rachete ghidate „Kh-59/69” asupra regiunilor Dnipropetrovsk, Cernigău și Sumî. Armata rusă a lansat 122 de drone de atac de tip „Shahed” și alte drone de tip „neidentificat”, relatează Forțele Aeriene ucrainene.
Atacul aerian a fost respins de aviație, trupele de rachete antiaeriene, unități de război electronic (REB), grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ale Ucrainei.
Până la ora 11:00, Forțele Aeriene și Forțele de Apărare ale Ucrainei au confirmat distrugerea a două rachete aviatice ghidate „Kh-59/69” și a 56 de drone inamice în 14 regiuni.
UPDATE 11:45 Ambasadele SUA și Spaniei de la Kiev anunță că miercuri, 20 noiembrie, își sistează activitatea pentru că au recepționat informații despre „riscul unui atac aerian masiv asupra Ucrainei”, scrie Hromadske, citând anunțurile instituțiilor diplomatice.
Între timp, angajații vor primi instrucțiuni privind posibilele locuri de adăpost în caz de atac. Ambasada recomandă cetățenilor americani „să fie pregătiți să se adăpostească imediat în caz de alarmă aeriană”. De asemenea, aceștia îndeamnă cetățenii să urmărească știrile din mass-media ucraineană și să urmeze indicațiile autorităților ucrainene în cazul unei situații de urgență.
Ambasada Spaniei în Ucraina a trimis și ea un email cetățenilor spanioli, recomandându-le să ia măsuri de securitate speciale, să urmeze toate recomandările autorităților locale și să aibă întotdeauna un loc de adăpost, informează agenția EFE, citată de Hromadske.
Pe 17 noiembrie, trupele rusești au atacat Ucraina „cu toate tipurile de arme disponibile, inclusiv rachete balistice, de croazieră și rachete de aviație”, punctează sursa citată. Printre obiectivele lovite s-au aflat centralele termoelectrice DTEK, iar în urma atacului au fost sistemul energetic ucrainean. În total, militarii ruși au lansat asupra Ucrainei 120 de rachete și 90 de drone. Apărarea antiaeriană a distrus 144 de ținte aeriene.
UPDATE 8:30 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a reacționat la modificările din doctrina nucleară a Rusiei, declarând că NATO „ar trebui să analizeze acest lucru”, scrie Hromadske, citând publicația turcă Milliyet.
Potrivit președintelui turc, Rusia întreprinde astfel de măsuri „pentru a se proteja”. Erdoğan a subliniat că „Rusia are capacități pentru a se apăra și că trebuie să le aibă, la fel ca și Turcia. Totodată, oficialii NATO ar trebui să ia în considerare schimbările din doctrina rusă”.
Erdoğan și-a exprimat, de asemenea, speranța că în viitorul apropiat va fi posibilă instituirea unui armistițiu definitiv în războiul dintre Ucraina și Rusia și restabilirea păcii.
Pe 19 noiembrie, liderul Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care a aprobat doctrina nucleară actualizată a Rusiei. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a afirmat că modificările trebuie interpretate ca „un semnal” pentru Occident. „Este un semnal care avertizează aceste țări cu privire la consecințe în cazul participării lor la un atac asupra țării noastre, folosind diferite mijloace, care nu trebuie neapărat să fie nucleare”, a declarat Peskov.