Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Peste 140 000…

LIVE TEXT Peste 140 000 km² din teritoriile Ucrainei rămân minate – Ministerul Apărării. Război în Ucraina, ziua 955

Foto: noi.md

UPDATE 14:00 Aproximativ 128 de mii km² de teren și 14 mii km² de apă rămân minați în Ucraina, potrivit unui raport al Ministerului Apărării al Ucrainei, transmite Hromadske.

Potrivit Ministerului, mineritul are un impact negativ asupra vieții a peste 6 milioane de ucraineni, în special asupra securității civililor, agriculturii, industriei și creșterii socio-economice în regiunile afectate.

În septembrie 2023, prim-ministrul Denis Șmîhal a declarat că aproximativ 174 de mii de kilometri pătrați au rămas minați în Ucraina. Potrivit acestuia, deminarea unui asemenea teritoriu poate dura zeci de ani.

La sfârșitul lunii februarie 2024, Serhii Reva, șeful departamentului de deminare umanitară al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, a declarat că specialiștii în deminare au reușit să reducă zona potențial contaminată cu obiecte explozive cu 18 mii km². În prezent, ajunge la 156 mii km², adică aproximativ 25% din suprafața totală a statului.

UPDATE 11:40 Trupele ruse au bombardat satul Mala Tokmachka din regiunea Zaporijjea, ucigând două persoane, a raportat șeful Administrației Regionale de Stat Zaporijjea, Ivan Fedorov.

„Doi bărbați au fost uciși ca urmare a bombardamentului asupra Mala Tokmachka. Cadavrele unui localnic de 44 de ani și ale unui localnic de 46 de ani nu au putut fi recuperate de la locul morții timp de câteva ore din cauza bombardamentelor intense de artilerie asupra satului”, a notat Fedorov pe canalul său de Telegram.

Informațiile despre atac urmează să fie actualizate.

09:54 Forțele ruse au bombardat de 18 ori, în dimineața zilei de 5 octombrie, zonele de frontieră și așezările din regiunea Sumî. Nouă comunități au fost afectate, raportează Administrația Regională de Stat Sumî, pe Facebook.

Potrivit informațiilor, au fost înregistrate, în total, 21 de explozii. Localitățile afectate includ Khotinska, Bilopilska, Richkivska, Krasnopilska, Velikopisarivska, Okhtîrska, Hlukhivska, Esmanska și Sveska.

LIVE TEXT Rusia planifică recrutarea a cel puțin 225 de mii de cetățeni în serviciul militar prin contract în următorii trei ani. Război în Ucraina, ziua 954