Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Papa Francisc, despre…

LIVE TEXT Papa Francisc, despre interzicerea organizațiilor religioase afiliate Rusiei: „Bisericile nu trebuie atinse”. Război în Ucraina, ziua 914

Sursa: Reuters

UPDATE 17:10 Papa Francisc a criticat duminică, 25 august, mișcarea Ucrainei de a interzice activitățile organizațiilor religioase afiliate Rusiei în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, afirmând că „bisericile nu trebuie atinse”, relatează The Kyiv Independent.

Președintele Volodîmîr Zelenski a semnat legea pe 24 august, care fusese aprobată de parlament cu patru zile înainte.

„Sunt îngrijorat pentru libertatea celor care se roagă, deoarece adevărata rugăciune este întotdeauna pentru toată lumea. Nimeni nu face rău rugându-se. Dacă cineva comite rău împotriva poporului său, va fi vinovat pentru asta, dar nu poate fi acuzat că a făcut rău rugându-se.(…) Să fie lăsați cei care doresc să se roage în biserica pe care o consideră a lor”, a spus Papa Francisc.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, subordonată legal Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost suspectată de legături și simpatii cu Rusia de-a lungul războiului. Aceasta nu trebuie confundată cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală și complet separată de Moscova, subliniază sursa citată.

UPDATE 15:20 Ofensiva forțelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia este parte a unei mari operațiuni militaro-diplomatice, al cărei scop este să constrângă Rusia la pace, spune președintele Volodîmîr Zelenski într-un interviu cu jurnaliști indieni, citați de Hromadske.

Potrivit lui, Ucraina nu a invadat Rusia, ci, dimpotrivă, Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 10 ani. În același timp, „tot ceea ce facem are drept scop să forțeze Rusia să fie pregătită pentru o pace justă.”

Operațiunea din Kursk a permis evitarea slăbirii pozițiilor Ucrainei și ocuparea regiunii Sumî, spune șeful de la Kiev. Unul dintre obiectivele operațiunii — preluarea inițiativei de la Rusia — a fost îndeplinit, deși Ucraina s-a confruntat cu dificultăți fără ajutorul partenerilor, menționează Zelenski.

Totuși, președintele nu a dezvăluit toate obiectivele ofensivei în regiunea Kursk: „Când totul se va încheia, dacă vom reuși, va fi clar de ce și ce facem.”

UPDATE 9:55 În noaptea de 25 august, trupele ruse au bombardat orașul Kramatorsk din regiunea Donețk. Militarii ruși au lovit un hotel, rănind trei persoane, anunță Vadim Filașkin, șeful Administrației regionale Donețk.

Potrivit acestuia, toți cei trei răniți sunt jurnaliști, cetățeni ai Ucrainei, Statelor Unite și Marii Britanii. Sub dărâmăturile clădirii se află cel puțin o persoană, potrivit autorităților ucrainene.

Totodată, forțele ruse au avariat un bloc de locuințe din apropiere. „Autoritățile, poliția și echipele de salvare sunt la fața locului, unde desfășoară operațiuni de căutare și salvare”, menționează Filașkin.

În ultimele 24 de ore, trupele ruse au ucis șapte locuitori din regiunea Donețk: cinci în Kosteantînivka și câte unul în Torețk și Kotlino. Alte 15 persoane din regiune au fost rănite.