Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ NATO „condamnă cu…

LIVE TEXT NATO „condamnă cu fermitate” cele mai noi atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei. Nouă persoane sunt rănite. Război în Ucraina, ziua 917

UPDATE 20:46 Aliaţii NATO condamnă cu fermitate atacurile „fără discriminare” ale Rusiei asupra Ucrainei împotriva „civililor şi infrastructurii”, a transmis miercuri Alianţa Nord-Atlantică, după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la Bruxelles, relatează AFP, conform Agerpres, scrie G4Media.

„Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei echipamentul şi muniţia de care are nevoie pentru a se apăra împotriva invaziei ruseşti. Acest lucru este vital pentru capacitatea Ucrainei de a rămâne combativă”, le-a spus ambasadorilor la Alianţă secretarul său general, Jens Stoltenberg, citat într-un comunicat.

La întâlnire, care a avut loc la cererea Kievului, Aliaţii şi-au reafirmat „angajamentul de a consolida capacităţile de apărare ale Ucrainei”, a spus el.

Mai multe ţări ale NATO au cerut, de asemenea, ridicarea restricţiilor privind utilizarea de către Kiev a armelor furnizate de aliaţii săi occidentali, inclusiv a rachetelor cu rază lungă de acţiune, pentru a-l ajuta să se apere mai bine împotriva acestor lovituri mortale ale Rusiei, a declarat o sursă diplomatică.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat în mod repetat ridicarea acestor restricţii, astfel încât armele sale să poată lovi în adâncime pe teritoriul rusesc în locurile de unde au fost lansate aceste lovituri deosebit de puternice de la începutul săptămânii.

UPDATE 18:29 Armata rusă a lansat un atac cu rachetă împotriva orașului Krivii Rih din regiunea Dnipro a Ucrainei, rănind cel puțin nouă persoane, au declarat autoritățile locale.

Patru bărbați în vârstă de 29, 41, 44 și 60 de ani au fost internați în spital a raportat guvernatorul Serhii Lisak în urma atacului. Printre răniți s-a numărat și o femeie în vârstă de 54 de ani.

O femeie de 46 de ani a primit asistență medicală la fața locului, a informat Lysak în jurul orei 14.30. ora locala

UPDATE 14:45 Dronele ucrainene operate de Serviciile de informații militare și Forțele pentru Operațiuni Speciale au lovit un depozit de petrol din regiunea Rostov din Rusia pe 28 august, provocând un incendiu, relatează The Kyiv Independent, citând surse. Incendiile continuă la rezervoarele de petrol ale instalației care este situată în apropierea orașului Kamensk-Șahtinski.

Anterior, autoritățile regionale ruse au declarat că un depozit de combustibil din districtul Kamensk-Șahtinski a fost incendiat în urma unui atac cu dronă ucraineană. Ulterior, mass-media rusă a raportat un alt incendiu la un alt depozit de petrol din regiunea Rostov.

UPDATE 12:00 Forțele ruse au lansat o bombă aeriană asupra satului Izmailivka din regiunea Donețk pe 28 august, ucigând o familie de patru persoane, a anunțat Biroul procurorului regional. Părinții, în vârstă de 45 și 53 de ani, fiica lor de 24 de ani și fiul de 17 ani, au fost găsiți morți sub dărâmăturile unei case distruse.

Potrivit procurorilor, forțele ruse au vizat zona rezidențială a satului, „cel mai probabil folosind o bombă ghidată”.

Izmailivka este un sat de pe linia frontului, situat la aproximativ 27 de kilometri sud de orașul Pokrovsk, care a devenit un punct central al ofensivei ruse în regiunea Donețk a Ucrainei.

Pe 27 august, autoritățile au raportat că atacurile rusești asupra regiunii Donețk au rănit trei civili.

UPDATE 8:40 Forțele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Donețk, scrie The Kyiv Independent. Unitățile antiaeriene ale Brigăzii 28 Mecanizate ar fi doborât avionul cu un sistem portabil de apărare antiaeriană în timp ce acesta încerca să deschidă focul asupra trupelor ucrainene.

Su-25, un avion de atac la sol puternic blindat, proiectat în perioada sovietică și cunoscut sub numele de „Frogfoot” de NATO, a fost folosit intens de ambele părți în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Un alt avion rusesc Su-25 a fost doborât lângă Pokrovsk, în regiunea Donețk, pe 23 iulie.

UPDATE 8:00 Rusia a pierdut 611 190 de soldați de la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 28 august.

Acest număr include 1.090 de victime pe care forțele ruse le-au suferit în ultima zi.

Conform raportului, Rusia a mai pierdut 8 568 de tancuri, 16 681 de vehicule blindate de luptă, 23 654 de vehicule și cisterne de combustibil, 17 522 de sisteme de artilerie, 1 174 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 938 de sisteme de apărare aeriană, 368 de avioane, 328 de elicoptere, 14 348 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.