Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ministerul rus al…

LIVE TEXT Ministerul rus al Apărării susține că ar fi preluat controlul asupra a două localități din regiunea Donețk. Șapte persoane rănite în Herson. Război în Ucraina, ziua 858

Sursa foto: Poliția Națională a Ucrainei

UPDATE 17:10 O persoană a fost ucisă și alte șapte au fost rănite în bombardamentele rusești asupra regiunii Herson. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Poliției Naționale a Ucrainei, relatează Ukrinform.

„În această dimineață, (30 iunie, n.red.), rușii au atacat Berîslav dintr-o dronă. Un bărbat în vârstă de 30 de ani a suferit răni fatale după ce a fost lansată o muniție inamică”, se arată în raport.

UPDATE 16:59 Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale ar fi preluat controlul asupra a două localități din regiunea Donețk: Novoaleksandrivka și Spornoye, notează Meduza.

Autoritățile ucrainene nu au comentat deocamdată declarațiile Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 14:40 Președintele Volodimir Zelenski declară că Ucraina trebuie să-și consolideze mijloacele necesare pentru a distruge „avioanele de luptă rusești”.

Șeful statului ucrainean susține că doar în ultima săptămână, armata rusă a folosit peste 800 de bombe aeriene ghidate împotriva „orașelor și comunităților noastre, împotriva oamenilor noștri, împotriva a tot ceea ce asigură normalitatea vieții”.

„(…) Ucraina are nevoie de forțele și mijloacele necesare pentru a distruge purtătorii acestor bombe, în special avioanele de luptă rusești, acolo unde acestea există. Acest pas este necesar. Decizii clare care vor contribui la protejarea poporului nostru. Provocarea atacurilor cu rază lungă de acțiune și apărarea aeriană modernă reprezintă baza pentru a opri teroarea zilnică a Rusiei. Mulțumesc tuturor partenerilor care înțeleg acest lucru”, a spus Zelenski într-o postare pe Telegram.

UPDATE 14:11 O bătrână din orașul Torețk, regiunea Donețk, un punct fierbinte pe frontul din Ucraina, a refuzat să fie evacuată. În timpul unei discuții cu un soldat ucrainean, aceasta a spus că nu va merge la Kiev, acolo unde se află fiica ei, declarând că este „pregătită pentru orice”.

Deși soldatul ucrainean a insistat că centrul orașului a fost bombardat puternic în ultimele zile de către armata rusă, bătrâna s-a arătat convinsă că nu va pleca nicăieri. Femeia i-a transmis și un mesaj fiicei sale, îndemnând-o să nu-și facă griji pentru ea.

„Nu vreau. Nu plec nicăieri, mulțumesc. Sunt pregătită pentru orice. Voi fi aici, nu plec (…). Olia, nu-ți face griji pentru mine. Transmite salutări lui Andriușenka și Lenocica. Spune-le să nu-și facă griji. Există o linie de front aici, de aceea nu avem semnal, nu este curent electric. Totul o să fie bine (…). Nu plec nicăieri. Nu vreau să plec nicăieri. Dumnezeu să vă binecuvânteze”, a spus bătrâna.

UPDATE 12:00 Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluție prin care recunoaște acțiunile Rusiei drept „genocid al poporului ucrainean”. Anunțul a fost făcut de către un membru al delegației ucrainene, Pavlo Frolov, relatează Ukrinform.

„În ziua de deschidere a sesiunii de vară de la București, AP OSCE a adoptat o rezoluție de condamnare a agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, care a recunoscut acțiunile conducerii militare și politice a Federației Ruse și ale forțelor sale armate în timpul invaziei pe scară largă ca genocid al poporului ucrainean”, a spus Frolov.

UPDATE 11:20 Armata rusă a bombardat pe 29 iunie regiunea Donețk. În urma atacurilor, conform autorităților ucrainene, nouă persoane au murit, iar 16 au fost rănite.

„Rusia ucide civili! Pe 29 iunie, numărul victimelor rușilor din regiunea Donețk a crescut la 9 morți și 16 răniți. Numărul total al victimelor Rusiei în regiunea Donețk nu include morții și răniții din Mariupol și Volnovaha”, afirmă șeful Administrației regionale de stat din Donețk, Vadim Filashkin.

UPDATE 08:50 Trupele ruse au atacat orașul Vilneansk din regiunea Zaporijjea pe 29 iunie, omorând șapte persoane, inclusiv doi copii, și rănind cel puțin 31, scrie presa ucraineană.

Vilneansk, un oraș cu o populație de aproape 15 000 de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 30 de kilometri (18 mile) de orașul Zaporijjea.

Mai multe explozii au fost raportate după declanșarea unei alerte de raid aerian în regiune.

Rusia a lansat două rachete asupra orașului Vilneansk, avariind o instalație de infrastructură critică, un magazin și clădiri rezidențiale, potrivit poliției regiunii. Spații comerciale, case și vehicule au luat foc după atac.

Război în Ucraina, ziua 857