Rușii au împușcat alți cinci prizonieri de război, potrivit Procuraturii Ucrainei. Război în Ucraina, ziua 1 003
UPDATE 20:00 Pe 2 octombrie, rușii ar fi împușcat cinci soldați capturați ai forțelor armate ucrainene în apropiere de Ugledar, în regiunea Donețk, afirmă Biroul Procurorului General al Ucrainei.
În acea zi, trupele ruse au asaltat pozițiile ucrainene și, în timpul ofensivei, au luat prizonieri cinci luptători ucraineni neînarmați.
„Unul dintre prizonierii ucraineni a fost ucis de ruși într-o centură de pădure, iar patru dintre aceștia au fost duși la drum sub vizorul armelor automate, unde au fost și ei împușcați”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.
UPDATE 16:43 Rusia a oferit Coreei de Nord petrol și rachete antiaeriene în schimbul sprijinului militar al acesteia în Ucraina, potrivit unui oficial sud-coreean și analizelor imaginilor din satelit, scrie The Kyiv Independent, citând SBS News din Coreea de Sud.
Coreea de Nord a trimis 10 000 de soldați în Rusia, majoritatea fiind desfășurați în regiunea Kursk din vestul țării și participând la lupte, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului într-o conferință de presă pe 12 noiembrie.
Pe 22 noiembrie, consilierul sud-coreean pentru Securitate națională, Shin Won-sik, a relatat ce a oferit Moscova Phenianului.
„Se înțelege că Coreei de Nord i-au fost furnizate echipamente și rachete antiaeriene pentru a întări sistemul său slab de apărare aeriană,” a declarat Shin într-un interviu pentru SBS News din Coreea de Sud.
BBC a raportat pe 22 noiembrie că Rusia ar fi furnizat Coreei de Nord peste un milion de barili de petrol din martie acest an, ceea ce reprezintă o încălcare a sancțiunilor internaționale.
Coreea de Nord este supusă unui plafon strict privind transferurile de petrol, impus de Consiliul de Securitate al ONU în 2017, după o serie de teste cu arme nucleare.
Această afirmație se bazează pe analiza imaginilor din satelit realizată de Open Source Centre, un grup de cercetare non-profit din Marea Britanie.
David Lammy, ministrul britanic de externe, a declarat pentru BBC că petrolul reprezintă plata pentru armele și trupele trimise de Coreea de Nord în Rusia pentru a sprijini războiul din Ucraina.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele rus Vladimir Putin au semnat în iunie un acord de parteneriat strategic. Prin acest tratat, cele două țări se angajează să se sprijine reciproc în cazul unui atac.
UPDATE 15:00 Ambasadorii țărilor din Consiliul Ucraina-NATO se vor întâlni, pe 26 noiembrie, pentru a discuta despre atacul balistic al Rusiei asupra orașului Dnipro, transmite Ukrinform, citând surse.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, forțele ruse au atacat orașul Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Forțele Aeriene ale Ucrainei, Centrul de Comunicare Strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei și președintele Volodîmîr Zelenski au indicat faptul că rușii ar fi folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală.
Totuși, în aceeași seară, liderul rus Vladimir Putin a declarat că a fost folosită o rachetă cu rază medie de acțiune, și nu una intercontinentală. Reuters, citând un reprezentant al SUA, a relatat, de asemenea, că atacul asupra Dnipro ar fi implicat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, nu una intercontinentală.
UPDATE 10:35 Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice intercontinentale. Declarația a fost făcută de Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, potrivit Le Monde, citat de Hromadske.
Dujarric a subliniat că utilizarea noii rachete de către Rusia reprezintă „un eveniment alarmant” și a adăugat că „toate aceste acțiuni merg într-o direcție greșită.”
Acesta a făcut apel la părțile implicate să acționeze pentru încetarea escaladării conflictului, avertizând că „o escaladare suplimentară nu va face decât să agraveze suferințele civile”.
Într-un discurs ținut în seara zilei de joi, 21 noiembrie, Vladimir Putin a anunțat că atacul asupra regiunii Dnipropetrovsk din Ucraina ar fi fost „un test” al unuia dintre cele mai noi sisteme de rachete rusești cu rază medie de acțiune, pentru care nu există „mijloace de contracarare”.
Liderul de la Kremlin a avertizat Occidentul că Moscova ar putea lovi instalațiile militare ale oricărei țări ale cărei arme au fost folosite împotriva Rusiei.
UPDATE 10:20 Rusia a pierdut 728 300 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, pe 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 22 noiembrie.
În ultimele 24 de ore, potrivit Kievului, 1 050 de militari ruși au murit în Ucraina.
UPDATE 8:05 În primele ore ale zilei de vineri, 22 noiembrie, trupele ruse au atacat un cartier rezidențial din Sumî cu drone „Shahed”. Primarul orașului anunță că două două persoane au fost ucise.
În urma bombardamentelor, au fost deteriorate mai multe clădiri, iar câteva mașini au fost distruse. Pe lângă cele două persoane decedate, se știe despre cel puțin 12 răniți.