Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Mai multe etaje…

LIVE TEXT Mai multe etaje ale unei clădiri rezidențiale au fost distruse în Dnipro, în urma unui atac rusesc. Există răniți și morți. A 856-a zi a agresiunii militare rusești la scară largă asupra Ucrainei

Captură de ecran/ Video: șeful Ministerului de Interne al Ucrainei, Ihor Klimenko

UPDATE 21:00 Trupele ruse au atacat Dnipro. A fost avariată o clădire cu mai multe etaje. Șeful Ministerului de Interne, Ihor Klimenko, a raportat despre un mort și cinci răniți în urma atacului. Potrivit acestuia, ar putea exista mai multe victime, întrucât au mai rămas oameni blocați în apartamentele clădirii.

UPDATE 17:27 Satul Novooleksandrivka, din raionului Berîslav, a fost supus unui „atac masiv” din partea trupelor ruse, anunță guvernatorul regiunii Herson Oleksandr Prokudin. O femeie de 58 de ani a fost rănită mortal în propria casă.

Artileria rusă a tras douăzeci și cinci de obuze asupra satului. Au fost avariate clădiri rezidențiale, anexe și un vehicul al pompierilor.

O rezidentă locală în vârstă de 70 de ani a fost, de asemenea, rănită. Ea a fost dusă la spital.

UPDATE 16:00 Forțele ruse au bombardat vineri, 28 iunie, comunitatea teritorială Torețk, din regiunea Donețk, potrivit unei anchete. În această dimineață, armata rusă a lansat o bombă aeriană ghidată asupra localității New York, lovind o clădire înaltă și avariind case particulare.

„Unul dintre obuze a lovit un bloc de apartamente, distrugând intrarea unei clădiri cu 5 etaje, ucigând patru civili.

O femeie în vârstă de 39 de ani și fiica sa în vârstă de 8 ani au fost rănite. Acestea au fost duse la o unitate medicală cu răni provocate de explozia unei mine, vânătăi și contuzii. Starea copilului este evaluată ca fiind gravă. Un bărbat a fost, de asemenea, rănit în sectorul privat. Numărul final al victimelor este în curs de stabilire”, se arată într-un comunicat de presă emis de Biroul Procurorului General.

Ca urmare a bombardării așezării, au fost avariate gospodării private și clădiri de apartamente.

UPDATE 12:20 În cursul zilei de ieri, 27 iunie, șase drone au fost doborâte în zonele de responsabilitate ale comandamentelor aeriene ucrainene sud și est.

UPDATE 09:15 Ucraina marchează astăzi 28 de ani de la adoptarea Constituției.

Constituția ucraineană a fost adoptată și ratificată la cea de-a cincea sesiune a Radei Supreme, parlamentul Ucrainei, la 28 iunie 1996.

Mesajul președintelui Volodimir Zelenski:

„Primul cuvânt din primul articol al Constituției noastre este „Ucraina”.

Și încă din primele minute ale războiului, milioane de oameni au demonstrat că Ucraina este cu adevărat pe primul loc pentru ei.

Toți cei care nu s-au gândit în primul rând la ei înșiși. Toți cei care au înțeles că, în timp de război, o datorie esențială trece în prim plan.

Articolul 17 din Constituție prevede că apărarea Ucrainei este cea mai importantă funcție a statului și treaba întregului popor ucrainean.

Milioane de ucraineni își dovedesc angajamentul în acest sens în fiecare zi. Eroii de pe linia frontului și cei care muncesc din greu pentru a consolida statul. Ucraineni care și-au schimbat viața, și-au schimbat profesia, dar nu și-au schimbat alegerea în favoarea libertății, a Ucrainei și a Europei.

La mulți ani de Ziua Constituției, dragi cetățeni!”, a transmis președintele Zelenski.

UPDATE 08:10 Forțele armate ruse au efectuat lovituri aeriene, la 27 iunie, în jurul orei 15:00, asupra unui cartier din orașul Harkiv, conform unei investigații efectuate de procurorii ucraineni.

Cinci persoane au fost rănite. Au fost avariate case particulare, clădiri și cămine ale unei instituții de învățământ superior, precum și clădirea Serviciului de urgență de stat.

„S-a stabilit că astăzi, pentru prima dată, armata rusă a folosit bombe FAB-500 modernizate cu UMPK-uri (sistem de ghidare dezvoltat inițial de Biroul Rus de Proiectare Bazalt pentru a converti bombele sovietice nedirijate în muniții ghidate de precizie n.r.) pentru a lovi Harkiv. Anterior, atacurile au fost lansate din așezarea Maiskii, regiunea Belgorod din Rusia.

Una dintre rachete a lovit peretele unei case particulare și nu a detonat. Specialiștii au îndepărtat dispozitivul exploziv și îndepărtează proiectilul neexplodat din curte. În casă se afla un băiat în vârstă de 10 ani în momentul impactului, din fericire, acesta nu a fost rănit”, se arată într-un comunicat de presă emis de Biroul Procurorului General.