Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Mai multe atacuri…

LIVE TEXT Mai multe atacuri asupra regiunii Harkiv: două persoane au fost rănite. Președintele României a promulgat legea de donație a sistemului Patriot către Ucraina. Război în Ucraina, ziua 925

Sursa: dsns_telegram

UPDATE 22:10 În această după-amiază, forțele ruse au efectuat un atac aerian asupra sectorului rezidențial al satului Țirkuni din raionul Harkiv. Clădirile rezidențiale private și alte anexe au fost distruse, iar mașinile au fost avariate.

A izbucnit un incendiu. Au ars 2 clădiri rezidențiale, o anexă și iarbă uscată pe o suprafață de 300 de metri pătrați. 2 persoane au fost rănite.

În plus, seara, arma rusă a lansat lovituri cu drone asupra sectorului rezidențial din Kupiansk, iar salvatorii au lucrat sub amenințarea bombardamentelor repetate.

Un incendiu a izbucnit pe teritoriul unei gospodării private, ardeau 2 anexe.

„Pompierii au lucrat sub tirul inamic constant. Ei au reușit să împiedice propagarea incendiului la clădirile rezidențiale”, a notat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

UPDATE 22:05 Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România donează Ucrainei sistemul Patriot. România a luat decizia donării acestui sistem în Consiliul Suprem de Apărare al Țării din 20 iunie, cerând în schimb SUA să furnizeze unul similar, scrie Europa Liberă.

Pentru a putea dona sistemul Patriot e nevoie de o lege care să fi trecut prin parlament și să fi fost promulgată de președintele Iohannis.

După promulgarea legii de către Klaus Iohannis, Guvernul va emite o hotărâre pentru ca actul de donaţie să devină aplicabil.

„După promulgarea legii, Guvernul poate emite hotărârea de guvern de transfer, după cum scrie în lege. Ministerul Apărării gestionează acest proces”, a spus Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

UPDATE 18:15 Parlamentul Ucrainei, Verhovna Rada, a aprobat numirea a încă opt miniștri în cadrul unei remanieri guvernamentale majore la 5 septembrie, scrie The Kyiv Independent.

Olha Stefanișina a fost reconfirmată în funcția de viceprim-ministră responsabilă cu integrarea europeană și a fost, de asemenea, numită ministră a Justiției.

Svitlana Hrinciuk a fost aprobată ca ministră a Ecologiei, înlocuindu-l pe Ruslan Strileț.

Matvii BidnIi, care a fost ministru interimar al Sportului și Tineretului, a fost numit oficial în această funcție.

Mikola Tocițkii, diplomat cu vechime și șef adjunct al Biroului prezidențial, a fost numit ministru al Culturii și Politicii de Informare.

Ministra adjunctă a Apărării, Natalia Kalmykova, a devenit ministră a Afacerilor Veteranilor, iar Herman Smetanin, șeful companiei de stat de apărare Ukroboronprom, l-a înlocuit pe Alexander Kamișin în calitate de ministru al Industriilor Strategice.

Vitali Koval, care a petrecut un an ca șef al Fondului Proprietății de Stat, a fost aprobat pentru funcția de ministru al Agriculturii.

De asemenea, deputații au aprobat candidatura lui Oleksii Kuleba, fost șef adjunct al Biroului prezidențial, în calitate de viceprim-ministru pentru restaurarea Ucrainei și ministru pentru dezvoltarea comunităților și teritoriilor.

UPDATE 18:05 Operațiunile de urgență și de salvare la locul atacului cu rachete asupra unei instituții de învățământ din Poltava au luat sfârșit, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

În total, 55 de persoane au murit și 328 au fost rănite.

Experții identifică în prezent rămășițele umane recuperate.

Serviciul de urgență de stat al Ucrainei a implicat 36 de vehicule și 215 salvatori în răspunsul la atac.

Forțele ruse au lansat marți, 3 septembrie, un atac masiv cu rachete balistice asupra regiunii Poltava. Bombardamentele au vizat o instituție de învățământ și un spital, distrugând parțial una dintre clădirile institutului de telecomunicații.

UPDATE 14:50 Rada Supremă a Ucrainei a aprobat numirea lui Andrii Sibiha în funcția de ministru al Afacerilor Externe. Anterior, acesta a ocupat funcția de prim-adjunct al ministrului de Externe, scrie Hromadske.

Joi, 5 septembrie, parlamentarii ucraineni l-au demis pe Dmîtro Kuleba din funcția de ministru al Afacerilor Externe. Anunțul lui Kuleba privind demisia sa din funcție a venit pe fondul „marii resetări” a Guvernului.

Șeful facțiunii Slujitorul Poporului, David Arakhamia, a declarat că peste 50% din personalul Cabinetului de Miniștri va suferi schimbări. Ministrul Kuleba însuși nu a explicat decizia de a demisiona, potrivit presei ucrainene.

În timpul activității sale în serviciul diplomatic, Sibiha a deținut funcțiile de atașat, director al Departamentului Serviciului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, ambasador al Ucrainei în Turcia.

Din 2021 până în 2024, Sibiha a fost șef adjunct al biroului președintelui Andriy Yermak. Din 2024, este prim-adjunct al ministrului de externe al Ucrainei.

Moldtelecom lansează oferte irezistibile de toamnă – Ziarul de Gardă (zdg.md)

Schimbări în guvern

Informațiile despre schimbările de personal planificate au început să apară la începutul verii, iar cu o zi înainte, șeful facțiunii Slujitorul Poporului, David Arakhamia, a anunțat că peste 50% din personalul Cabinetului de Miniștri va suferi schimbări. El a numit-o „marea resetare guvernamentală”.

Pe 4 septembrie, Rada Supremă a aprobat demiterea următorilor:

  • Oleksandr Kamishin din funcția de ministru al industriilor strategice din Ucraina;
  • Olha Stefanishina din funcția de viceprim-ministru pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei;
  • Ruslan Strilets din funcția de ministru al protecției mediului și resurselor naturale al Ucrainei;
  • Denis Maliuska din funcția de ministru al justiției;
  • Dmîtro Kuleba din funcția de ministru al afacerilor externe;
  • Irina Vereshchuk din funcția de viceprim-ministru – ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.

Volodimir Zelenski l-a demis, de asemenea, pe Rostislav Shurma din funcția de șef adjunct al Biroului Președintelui.

UPDATE 09:30 În orașul rus Novorosiisk, la Marea Neagră, în teritoriul Krasnodar, în noaptea de joi, 5 septembrie, a fost declanșată o alarmă în legătură cu amenințarea unui atac al dronelor navale ucrainene. Acest lucru a fost declarat de primarul orașului Novorosiisk, Andrei Kravchenko, potrivit Novosti Donbassa.

Pe canalul său de Telegram, Kravchenko le-a cerut locuitorilor de pe coastă să nu se apropie de ferestre și să nu se afle în spațiul deschis de lângă mare.

Între timp, jurnalistul militar ucrainean Andrei Tsaplienko amintește că Rusia a transferat o parte din flota Mării Negre în portul Novorosiisk, scrie Novosti Donbassa.

Tsaplienko notează că Novorossiisk este un port cheie al Rusiei din care sunt livrate produse petroliere în străinătate.

Potrivit acestuia, există trei tipuri de bărci fără pilot în Ucraina, acestea fiind dronele marine care pot ajunge la Novorosiisk: Magura V5 GUR, precum și două drone SBU: Sea Baby și Kazak Mamai.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că în noaptea de 5 septembrie, două ambarcațiuni fără pilot au fost distruse de arme de foc în partea de nord-est a Mării Negre.

08:20 În ultima zi, 4 septembrie, trupele ruse au pierdut alți 1200 de soldați uciși și răniți. În total, de la începutul invaziei la scară largă, din 24 februarie 2022, ocupanții au pierdut aproximativ 621 550 de persoane, potrivit Hromadske.

Acest lucru se afirmă în rezumatul zilnic al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Totodată, armata rusă are mai puține echipamente și arme militare:

  • Tancuri – 8624 (+6 în ultima zi);
  • vehicule blindate de luptă – 16 869 (+21);
  • sisteme de artilerie – 17 725 (+31);
  • lansatoare multiple de rachete – 1177;
  • mijloace de apărare aeriană – 940;
  • avioane – 368;
  • elicoptere – 328;
  • UAV-uri de nivel operațional și tactic – 14 658 (+42);
  • rachete de croazieră – 2587 (+7);
  • nave/bărci – 28;
  • submarine – 1;
  • Autovehicule și camioane-cisternă – 24 044 (+37);
  • echipamente speciale — 3024 (+10).

Război în Ucraina, ziua 924