În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 99 de drone. Kievul actualizează numărul soldaților ruși morți pe câmpul de luptă. Război în Ucraina, ziua 1064
UPDATE 11:35 În noaptea de 22 ianuarie, forțele ruse au atacat Ucraina cu 99 de drone de tip „Shahed” și drone imitatoare de diferite tipuri. Apărarea antiaeriană a distrus 65 de „ținte inamice”, raportează Forțele Aeriene ale Ucrainei. Dronele, potrivit Kievului, au fost lansate din Crimeea anexată, precum și din orașele Millerovo (Rostov), Breansk, Kursk, Oriol și Primorsko-Ahtarsk din Krasnodar.
Serviciile speciale lucrează pentru a îndepărta consecințele. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime sau răniți, spun autoritățile militare.
UPDATE 11:30 Rusia a pierdut 823 980 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, pe 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 22 ianuarie. Această cifră include 1 950 de pierderi umane suferite de forțele ruse în ultima zi.
UPDATE 7:55 Președintele SUA, Donald Trump, a declarat, pe 21 ianuarie, că i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să ajute la încheierea invaziei la scară largă și a războiului de agresiune inițiate de Rusia împotriva Ucrainei. Vorbind cu reporterii la Casa Albă, Trump a afirmat că a abordat această problemă în timpul unei convorbiri telefonice cu Xi, scrie The Kyiv Independent.
„Nu a făcut prea multe în privința asta. Are multă… putere, la fel cum și noi avem multă putere. I-am spus: «Ar trebui să rezolvi asta.» Am discutat despre asta”, a spus Trump.
Xi Jinping și Donald Trump au discutat telefonic pe 17 ianuarie, însă Trump nu a menționat Ucraina în declarațiile făcute imediat după convorbire.
Declarațiile lui Trump vin la o zi după inaugurarea sa prezidențială. În aceeași zi, Xi a avut o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, în cadrul căreia a lăudat aprofundarea relațiilor dintre Moscova și Beijing.
Anterior, Trump le-a spus reporterilor că SUA ar putea „probabil” să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Putin refuză să încheie un acord de pace. Cu o zi înainte, Trump a menționat că Putin „distruge Rusia” prin refuzul de a pune capăt războiului.
De la începutul războiului, SUA și Ucraina au cerut Chinei sprijin militar și exercitarea presiunilor asupra Rusiei. Deși China s-a poziționat ca un posibil mediator între Rusia și Ucraina în negocierile viitoare, Beijingul rămâne principalul aliat economic al Moscovei și alimentează mașinăria de război a Kremlinului. Cu toate acestea, China neagă acuzațiile privind sprijinirea invaziei Rusiei.