Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelenski este așteptat…

LIVE TEXT Zelenski este așteptat la Casa Albă, în contextul participării sale la Adunarea Generală a ONU. A 939-a zi de război în Ucraina

Sursa: The New York Times

UPDATE 22:10 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski va vizita Casa Albă pe 26 septembrie pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.

Liderii vor discuta despre evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina, inclusiv despre planificarea strategică a Ucrainei și sprijinul SUA pentru Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse.

„Președintele și vicepreședintele vor sublinia angajamentul lor de nezdruncinat de a fi alături de Ucraina până când aceasta va învinge în acest război”, conform unei declarații a secretarului de presă Karine Jean-Pierre.

Zelenski se va afla în SUA pentru a participa la cea de-a 79-a Adunare Generală a ONU din New York și pentru a prezenta conducerii americane un plan de victorie în cinci puncte. Oficialii americani au declarat că au luat cunoștință cu elemente ale strategiei lui Zelenski și și-au exprimat convingerea „că planul poate funcționa”, notează presa de la Kiev.

UPDATE 19:50 Un azil de bătrâni din orașul Sumî a fost atacat de forțele ruse în după-masa zilei de joi.

Conform anchetei, la 19 septembrie, în jurul orei 15:40, armata rusă a efectuat o lovitură aeriană pe teritoriul unui cămin geriatric din Sumî.

La momentul atacului, în instituție se aflau 221 de pacienți, dintre care peste 80 imobilizați la pat, și 60 de membri ai personalului.

Până la ora 19:00, în urma atacului au fost înregistrați 1 mort și 13 răniți, a menționat Ihor Kalcenko, un oficial al administrației militare regionale din Sumî.

„Agresorul a aruncat o altă muniție asupra unei cooperative de garaje. Au fost avariate 15 garaje și 10 mașini. Procurorii, în cooperare cu alte organe de aplicare a legii, documentează consecințele bombardamentelor”, se arată într-un comunicat de presă emis de procurorii ucraineni.

UPDATE 17:37 Germania urmează să aloce Ucrainei aproximativ 400 de milioane de euro ca asistență suplimentară pentru nevoi militare, transmite Reuters, citând o scrisoare a Ministerului German de Finanțe.

„Din cauza situației militare în continuă deteriorare din Ucraina, există un risc serios ca Ucraina, fără o creștere semnificativă a sprijinului material, să fie înfrântă în campania sa de apărare”, se arată într-o scrisoare a Ministerului Finanțelor către comisia de buget a parlamentului, întocmit la solicitarea Ministerului German al Apărării.

Aceste fonduri se vor adăuga celor 8 miliarde de euro alocate de la bugetul german pentru nevoile militare ale Ucrainei în 2024. Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea de muniție, vehicule de luptă, drone și echipamente de protecție, precum și pentru acoperirea altor nevoi ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Scrisoarea notează că nevoia de ajutor neplanificat a devenit evidentă doar „în ultimele câteva săptămâni”.

UPDATE 14:35 Membrii Parlamentului European au votat în favoarea unei rezoluții care solicită continuarea sprijinului militar pentru Ucraina și ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale pentru lovituri pe teritoriul rus, scrie Hromadske.

Rezoluția a fost aprobată cu voturile a 425 de deputați. În document negociatorii au evidențiat că „fără ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor, Ucraina nu își poate exercita pe deplin dreptul la autoapărare și rămâne vulnerabilă la atacurile asupra populației și infrastructurii sale”.

Statele UE au cerut îndeplinirea obligației de a furniza Ucrainei un milion de cartușe de muniție, precum și de a furniza rachete Taurus și alte arme.

Președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, a salutat decizia Parlamentului European, menționând că aceștia au exprimat „o poziție clară cu privire la ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga”.

UPDATE 12:10 Germania va aloca 50 de milioane de euro pentru spitalizarea și tratamentul soldaților ucraineni răniți. Acest lucru este afirmat într-un comunicat de presă publicat de Ministerul de Interne german miercuri, 18 septembrie, potrivit DW. Noua inițiativă a guvernului ar trebui să faciliteze înregistrarea evacuaților din Ucraina în instituțiile medicale germane.

După cum se menționează în raport, costurile tratamentului intern al ucrainenilor răniți vor fi plătite de către Biroul Administrativ Federal al Germaniei. Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat că de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, clinicile germane au primit 1173 de soldați și civili ucraineni grav răniți.

Okhmatdit

În iulie 2024, spitalul de copii Okhmatdit a fost parțial distrus la Kiev după un atac rusesc. Ca urmare a atacului asupra Okhmatdit, două persoane au fost ucise și cel puțin 32 au fost rănite. Germania a alocat 10 milioane de euro pentru restaurarea spitalului de copii. Cel puțin 10 dintre pacienții ei au fost transferați în Germania pentru tratament.

08:20 Situația războiului de pe teritoriul Ucrainei, potrivit Novosti Donbassa, rămâne critică.

Aproximativ 25 de mii de locuitori încă rămân în regiunea Pokrovsk, unde nu există alimentare cu gaz și apă și energie electrică, în unele zone.

Evacuarea forțată a populației continuă, conform datelor de înregistrare, din Mîrnohrad au fost evacuați 2409 copii.

Totodată, potrivit analiștilor DeepState, trupele ruse au avansat în orașul Ukrainsk și în satul Hrodivka din regiunea Donețk. Rușii au avansat și în apropierea satului Stelmakhivka din regiunea Lugansk.

Armata rusă a lovit cu drone Nikopol, ucigând o persoană și rănind alta, iar în regiunea Herson o altă persoană a fost ucisă și alte șase au fost rănite.

În noaptea de 18 septembrie, armata rusă a bombardat regiunea Zaporoje. Două persoane au fost ucise, cinci au fost rănite, mai multe case private și o instalație de infrastructură au fost avariate.

În regiunea Harkov, eliminarea a șase incendii forestiere care au izbucnit între 15 și 18 septembrie continuă. Suprafața totală este de peste 460 de hectare, iar 33,5 hectare cu iarbă uscată sunt, de asemenea, în flăcări.

În districtul Izium, din cauza răspândirii rapide a unui incendiu forestier, locuitorii a trei străzi din satul Andriivka au fost evacuați.

Salvatorii au stins un incendiu forestier la scară largă lângă Lîman pentru a patra zi. Din cauza rafalelor puternice de vânt și a secetei prelungite, focul s-a răspândit rapid pe 550 de hectare. Nu există nicio amenințare de răspândire a focului în zonele populate.

În noaptea de 18 septembrie, un depozit de muniție a luat foc în Toropka, regiunea Tver din Federația Rusă, ca urmare a unui atac cu dronă. Depozitul a stocat rachete pentru sistemele de rachete operaționale-tactice „Iskander”, sistemele de rachete tactice „Tochka-U”, bombe aeriene ghidate și muniție de artilerie.

Baza scrie că, potrivit datelor preliminare, aproximativ 20 de persoane au fost rănite în urma exploziilor, iar peste 7500 de persoane au fost evacuate din oraș.

A 938-a zi de război în Ucraina