Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Consiliul Băncii Mondiale…

LIVE TEXT Consiliul Băncii Mondiale aprobă un nou fond de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. A 961-a zi a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei

UPDATE 15:35 Consiliul executiv al Băncii Mondiale a aprobat joi, 10 octombrie, crearea unui fond de intermediere financiară (FIF) pentru sprijinirea Ucrainei, cu contribuții așteptate din partea Statelor Unite, Canadei și Japoniei, potrivit Reuters.

Singura obiecție la vot a venit din partea Rusiei. Fondul, care va fi administrat de Banca Mondială, va contribui la îndeplinirea promisiunii G7 de a furniza Ucrainei până la sfârșitul anului o finanțare suplimentară de până la 50 de miliarde de dolari.

Sumele exacte la care vor contribui Statele Unite, Japonia și Canada sunt încă în curs de stabilire, dar vor fi susținute de dobânzile provenite din activele suverane rusești înghețate, potrivit Reuters.

Votul Băncii Mondiale a venit la o zi după ce trimișii Uniunii Europene au convenit să acorde Ucrainei până la 35 de miliarde de euro ca parte a cotei împrumutului mai mare planificat de națiunile G7.

UPDATE 14:57 Numărul morților, în urma bombardamentului rusesc asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, a crescut la 9, iar a celor răniți – la 7, potrivit Procuraturii Regionale din Odesa. Trei angajați ai portului au murit în spital.

Despre atac

În seara zilei de 9 octombrie, trupele ruse au lovit cu rachete balistice infrastructura portuară din regiunea Odesa.

Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a raportat că, în total, în ultimele trei luni, trupele ruse au efectuat aproape 60 de astfel de atacuri. Acestea au dus la avarierea și distrugerea a aproape 300 de instalații de infrastructură portuară, 177 de vehicule și 22 de nave civile.

Aproximativ 80 de civili au fost răniți, inclusiv angajați ai porturilor, companiilor de logistică și echipajelor navelor.

Consecințele atacurilor rusești asupra infrastructurii portuare

Consecințele atacurilor rusești asupra infrastructurii portuare

Consecințele atacurilor rusești asupra infrastructurii portuare

Sursă fotografii: Ministerul Infrastructurii al Ucrainei

UPDATE 13:48 Rusia a transferat aproximativ 50 000 de soldați în regiunea Kursk, „slăbindu-și pozițiile în alte zone ale frontului din Ucraina”, a declarat comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, potrivit hromadske.ua.

„Știm că aproximativ 50 de mii de oameni au fost deja direcționați în direcția Kursk din alte direcții în care inamicul a desfășurat operațiuni ofensive. Astfel, el a slăbit gruparea în Zaporijjea, Herson și Kramatorsk. Ceea ce, desigur, ne-a făcut să desfășurăm mai ușor o operațiune defensivă”, a spus Sîrski.

Anterior, grupul de monitorizare DeepState a declarat că trupele ruse au „împins” flancul stâng al grupării Kursk a Forțelor de Apărare ale Ucrainei – artileriștii și echipajele de drone au trebuit să se angajeze în luptă în zona Novoivanivka.

Potrivit DeepState, rușii au adunat echipamente și forță de muncă și încearcă să câștige un punct de sprijin în zona așezărilor Novoivanivka și Zeleni Șlîiah.

Între timp, Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că în regiunea Kursk „armata rusă are pierderi semnificative de echipamente”.

UPDATE 12:03 Aproximativ 40% din orașul Torețk, regiunea Donețk, rămâne sub controlul armatei ucrainene, restul orașului este ocupat de ruși, informează hromadske.ua, citându-l pe șeful administrației militare a orașului Torețk, Vasîl Cincik.

Potrivit lui, peste 1 150 de civili au rămas în oraș. Cincik notează că ar exista o oportunitate de a evacua oamenii din oraș, însă aceasta poate fi efectuată doar în anumite intervale de timp, când situația de securitate și condițiile meteorologice sunt favorabile.

„Dacă pleacă, atunci cu documente de identitate. Și nici măcar nu le au toți, pentru că au ars undeva, în subsoluri sau undeva în apartamente. Ieri, 7 persoane au fost evacuate din comunitate, 3 cu ajutorul Poliției Naționale și 4 cu ajutorul personalului militar”, a declarat șeful Administrației Militare a orașului Torețk, potrivit hromadske.ua.

Acesta a mai spus că evacuarea poate fi efectuată doar la anumite intervale, când situația de securitate și condițiile meteorologice sunt favorabile.

Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, rușii, cu sprijinul aviației, au efectuat opt atacuri, în ultima zi. Eforturile s-au concentrat în districtele Torețk și Șcerbînivka.

08:25 În noaptea de 11 octombrie, trupele ruse au atacat regiunea Odesa cu rachete balistice. Ca urmare a atacului, un bloc de locuințe a fost distrus, potrivit șefului Administrației Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper.

Conform acestuia, mai mulți locatari au rămas blocați sub dărâmături, iar 4 persoane, printre care și un copil, au decedat.

În total, 10 persoane au fost rănite. În prezent, ofițerii de aplicare a legii lucrează la locul atacului.

Război în Ucraina, ziua 960