Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Forțele armate ale…

LIVE TEXT Forțele armate ale Ucrainei controlează 100 de așezări din regiunea Kursk: aproape 600 de soldați ruși au fost capturați. Război în Ucraina, ziua 916

Sursă: Hromadske/Oleksandr Sirski

UPDATE 21:45 Începând cu 27 august, Forțele Armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra a 1294 de kilometri pătrați de teritoriu și 100 de așezări din regiunea Kursk. Acest lucru a fost anunțat în timpul discursului de la forumul „Ucraina 2024. Independență” de către comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, potrivit Novosti Donbassa.

Totodată, Sirski afirmă că Ucraina a capturat 594 de militari ai forțelor armate ruse.

Reamintim că Forțele Armate ale Ucrainei au contraatacat și au avansat doi kilometri în regiunea Harkov.

UPDATE 18:00 Ucraina nu va prelungi acordul de tranzit de gaze cu Rusia. Acest lucru a fost declarat de președintele Volodimir Zelenski, la un briefing din data de 27 august, potrivit hromadske.ua.

„Nimeni nu va prelungi acordul cu Rusia. Acesta este sfârșitul. În ceea ce privește tranzitul de gaze de la alte companii, dacă solicitarea unora dintre colegii noștri europeni continuă, vom lua în considerare”, a spus declarat Zelenski, citat de Hromadske.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a menționat că Ucraina discută tranzitul gazului azer către Uniunea Europeană.

Președintele azer, Ilham Aliyev, a mai spus că Ucraina și Uniunea Europeană i-au cerut să le furnizeze gaze naturale după expirarea actualului contract cu Rusia la sfârșitul anului.

Aliyev susține că negocierile sunt în curs de desfășurare cu autoritățile din Ucraina și UE, precum și cu Rusia, și că toate părțile par interesate să continue aprovizionarea, potrivit presei ucrainene.

În august, președintele rus Vladimir Putin a mers la Baku pentru a se întâlni cu Aliyev. Analiștii au scris atunci că, făcând acest lucru, Putin a încercat să distragă atenția de la operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia.

UPDATE 14:30 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a început marți, 27 august, o vizită pentru a „evalua independent” condițiile de la centrala nucleară Kursk, în urma ofensivei Ucrainei în regiune, relatează The Moscow Times.

Sursa citată menționează că AIEA a avertizat de mai multe ori asupra pericolelor conflictelor din jurul centralelor nucleare, în contextul invaziei pe scară largă a Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022.

Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că a încercat să atace centrala nucleară Kursk, care se află la mai puțin de 50 de kilometri de luptele dintre forțele ruse și ucrainene.

AIEA a confirmat că a fost informată de autoritățile ruse că fragmente de dronă au fost găsite la aproximativ 100 de metri de depozitul de combustibil nuclear uzat al centralei Kursk.

UPDATE 12:20 Guvernul ucrainean analizează o serie de măsuri bazate pe principiul „luptă sau muncește”, pentru a scoate la lumină persoanele care primesc salarii „la negru” și nu plătesc taxe. Acest lucru a fost declarat de premierul Ucrainei, Denis Șmîhal, în cadrul unui briefing pe 27 august, potrivit Hromadske.

Acesta a explicat că, în timpul războiului de amploare, Ucraina a pierdut 3,5 milioane de locuri de muncă. În 2022, a pierdut aproape 30% din economie și PIB. Pentru a sprijini forțele armate, este necesar să existe cel puțin 10 milioane de locuri de muncă, în timp ce, în prezent, oficial sunt mai puțin de 8 milioane.

Șmîhal a subliniat că există „un număr semnificativ” de profesii care funcționează „în umbră” și nu plătesc taxe, „care sunt acum vitale”.

„Principiul luptă sau muncește nu este nou. A fost enunțat de președinte. Cu toții suntem de acord cu acest principiu. Într-un stat care luptă pentru supraviețuirea sa, nu pot exista oameni în afara acestui efort. Oamenii trebuie fie să lupte, fie să facă tot posibilul pentru a sprijini pe cei care luptă”, a spus el.

UPDATE 10:38 Atacurile rusești asupra Ucrainei au ucis cel puțin șapte persoane și au rănit cel puțin 34 în ultimele 24 de ore, au raportat autoritățile regionale pe 27 august. Rusia a lansat un val combinat de atacuri asupra Ucrainei pentru a doua noapte consecutiv, folosind, potrivit The Kyiv Independent, 81 de drone de atac tip Shahed și 10 rachete.

Rusia a atacat regiunea Kiev și capitala cu drone și rachete, iar alerta aeriană a durat opt ore. Nu au fost raportate pagube sau victime, potrivit sursei citate. Aproximativ 10 drone de atac și mai multe rachete au fost doborâte în apropiere de Kiev, a declarat șeful administrației orașului, Serhîi Popko, adăugând că „tot ce a zburat către capitală a fost distrus.”

Mai multe drone rusești au vizat regiunea Zaporijjea în noaptea de 27 august, ceea ce a dus la moartea a trei civili, a raportat guvernatorul regional Ivan Fedorov. Cinci civili au fost răniți în urma atacului, printre care o femeie de 86 de ani. Patru dintre aceștia sunt tratați într-un spital local.

În regiunea Dnipropetrovsk, trei persoane au fost ucise și 13 au fost rănite în ultimele 24 de ore, a raportat guvernatorul Serhîi Lîsak. Noaptea, o rachetă Iskander a lovit un hotel din orașul Krîvîi Rih, ucigând cel puțin două persoane și rănind cel puțin cinci, a adăugat Lîsak.

În regiunea Harkiv, patru persoane au fost rănite când militarii ruși au lovit o unitate de infrastructură cu o rachetă Iskander, potrivit guvernatorului Oleh Sîniehubov.

Atacurile rusești asupra regiunii Herson au ucis o persoană și au rănit alte 10, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Instituții medicale și educaționale, clădiri înalte, case și alte construcții au fost avariate, conform rapoartelor.

Un alt civil a fost rănit în timpul atacurilor cu drone din regiunea Hmelnițki, potrivit guvernatorului regional, Serhîi Tiurin. Opt drone au fost doborâte în regiune, iar cel puțin două case au luat foc în urma atacurilor.