Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Doi morți și…

LIVE TEXT Doi morți și 9 răniți în satul Borovaia, în urma unui atac rusesc. A 932-a zi a invaziei militare rusești la scară largă asupra Ucrainei

Foto: Serviciul de Urgență de Stat

UPDATE 21:13 Armata rusă a bombardat satul Borovaia din regiunea Harkiv, raportează Serviciul de Urgență de Stat. Mai multe case rezidențiale au luat foc. Când salvatorii au ajuns la locul de lichidare a incendiului, armata rusă a atacat din nou localitatea.

Potrivit datelor preliminare, trupele ruse au lovit așezarea cu Tornado-S MLRS.

Atacurile au ucis un bărbat de 76 de ani și o femeie de 55 de ani. Alte nouă persoane au fost rănite, printre care și trei salvatori. Echipele de intervenție au salvat de sub dărâmături o femeie în vârstă de 86 de ani. Răniții au fost spitalizați într-o unitate medicală.

UPDATE 17:33 Ministerul rus al Apărării susține că, în decurs de două zile, ca urmare a contraofensivei din regiunea Kursk împotriva forțelor armate ucrainene, „10 localități au fost eliberate: Apanasovka, Biahovo, Vișnevka, Viktorovka, Vnesazapnoie, Gordeevka, Krasnooktiabrskoie, Obuhovka, Snagost și 10 Octombrie”, scrie BBC.

În plus, potrivit Ministerului Apărării din Rusia, două contraatacuri ucrainene au fost respinse în direcția Fanaseevka și Snagost, iar „o tentativă de atac a fost dejucată” în direcția Olgovka.

    UPDATE 16:45 O rachetă rusească a lovit o navă care transporta grâu spre Egipt, imediat după ce aceasta a părăsit apele teritoriale ucrainene. Conform rapoartelor preliminare, nu au existat victime. Anunțul a fost făcut de Volodîmir Zelenski, pe canalul său de Telegram.

    „Livrările noastre de alimente către țările din Africa și Orientul Mijlociu sunt esențiale. Vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră și pentru a furniza alimente pe piața mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina – protejarea vieților, și ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare țară”, a punctat Zelenski.

    UPDATE 16:10 Trupele ruse au lovit satul Viroliubivka, regiunea Donețk. În urma atacului, trei cetățeni ai Ucrainei, care sunt angajați cu normă întreagă ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), au fost uciși. Acest lucru a fost anunțat de comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme, Dmîtro Lubineț, scrie Hromadske.

    Totodată, șefului administrației militare regionale, Vadim Filașkin, a raportat că Viroliubivka a fost atacat în dimineața zilei de 12 septembrie. Unul dintre obuze a lovit teritoriul întreprinderii unde se afla un camion cu ajutor umanitar și personal din cadrul CICR.

    Trei din persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite, conform Hromadske.

    Lubineț a subliniat că CICR ar trebui să recunoască oficial și public încălcarea de către Rusia a Convențiilor de la Geneva.

    Hromadske relatează că ofițerii de aplicare a legii au lansat o anchetă preliminară în cadrul procedurilor penale pentru încălcarea legilor și obiceiurilor de război (partea a 2-a a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

    Mai multe despre situația din regiune

    Astăzi, 12 septembrie, rușii au lovit Krasnoiarske, comunitatea Dobropillia. O femeie de 81 de ani a fost ucisă, iar patru membri ai familiei sale cu vârste cuprinse între 21 și 58 de ani au fost răniți. În sat, 6 case și o linie electrică au fost avariate.

    Două persoane au fost rănite și în Kostiantînivka, unde 7 case, o linie electrică, o conductă de gaz și o mașină au fost avariate. Mai târziu, sectorul privat din Kostiantînivka a fost din nou atacat.

    UPDATE 15:00 Departamentul american al Apărării a acordat un contract în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de dolari contractorului de apărare Raytheon pentru producția de rachete aer-aer AMRAAM, potrivit Ukrinform.

    Aceasta va include vânzări militare străine către Ucraina și alte țări, inclusiv Bahrain, Bulgaria, Canada, Finlanda, Germania, Ungaria, Italia, Japonia, Norvegia, Elveția și Marea Britanie.

    AIM-120 AMRAAM este o rachetă ghidată cu radar dincolo de raza vizuală folosită ca armament pentru avioanele de luptă americane.

    Ucraina poate desfășura aceste rachete de pe noile avioane de luptă F-16 primite și de pe platforme antiaeriene terestre pentru a se apăra de atacurile aeriene rusești.

    Rachetele, piesele de schimb și alte echipamente asociate vor fi produse în Tucson, Arizona, și se estimează că vor fi finalizate până la 31 decembrie 2028.

    Kievul a cerut din ce în ce mai mult livrări mai rapide de arme și muniții antiaeriene, în timp ce Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone și rachete împotriva orașelor ucrainene în august.

    SUA au anunțat anterior un nou pachet de ajutor de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina și au promis rachete de apărare aeriană, vehicule blindate, obuze de artilerie și alte provizii, scrie Ukrinform.

    UPDATE 12:10 Soldații Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării și ai Forțelor de Operațiuni Speciale au minat și au aruncat în aer calea ferată din regiunea Belgorod din Federația Rusă. Ca urmare, vagonul de marfă a deraiat, relatează Hromadske potrivit unei surse din agențiile de aplicare a legii.

    Explozia a avut loc în seara zilei de 10 septembrie pe secțiunea de cale ferată Starîi Oskil-Valuiki. După explozia căii ferate, 11 vagoane și o locomotivă de marfă au deraiat și s-au răsturnat. Potrivit sursei, trenul respectiv îndeplinea nevoile logistice ale armatei ruse.

    În prezent, o secțiune a căii ferate este nefuncțională, iar o serie de trenuri au fost anulate, scrie Hromadske.

    08:15 Ca urmare a bombardamentelor nocturne asupra orașului Konotop din regiunea Sumî, instalațiile de infrastructură civilă și energetică au fost avariate, iar 13 persoane au fost rănite, raportează Administrația Militară Regională Sumî și primarul Artem Semenikhin.

    Potrivit Hromadske, atacul rusesc a avariat o serie de instituții de învățământ și a distrus șina de tramvai a orașului.

    Serviciile de salvare lucrează la fața locului, iar lichidarea consecințelor atacului aerian continuă. Informațiile privind consecințele sunt în curs de clarificare, scrie Hromadske.