Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Trupele ucrainene vor…

LIVE TEXT Trupele ucrainene vor putea menține teritoriile ocupate din regiunea Kusk, anunță oficialii americani. Război în Ucraina, ziua 960

Foto: Getty Image Roman Pilipey

UPDATE 16:04 Trupele ucrainene vor putea menține teritoriile din regiunea Kursk pe care le-a ocupat, încă, cel puțin, câteva luni, a relatat miercuri, 9 octombrie, agenția de presă Bloomberg, citând surse de rang înalt din administrația americană, potrivit DW.

Conform informațiilor, armata ucraineană are un sistem bine stabilit de aprovizionare a trupelor de pe teritoriul Federației Ruse și, inclusiv, muniție. În același timp, armata rusă „a efectuat, până acum, doar contraatacuri limitate în regiunea Kursk”, concentrându-se în principal pe operațiunile din estul Ucrainei, spun sursele Bloomberg.

Unii oficiali americani consideră că operațiunea din regiunea Kursk, care la început a fost impresionantă în ceea ce privește avansul rapid al trupelor, ar putea ajunge să coste prea mult pentru ucraineni dacă Rusia lansează un contraatac și dislocă rapid trupele ucrainene, notează Bloomberg.

Totodată, cotidianul italian, Corriere della Sera, a scris că pentru Kiev va fi mai păgubos să părăsească regiunea Kursk, în ceea ce privește pierderile de vieți omenești, decât să rămână acolo, deoarece este probabil ca trupele ruse să urmărească unitățile Forțele Armatei ale Ucrainei (AFU) de cealaltă parte a frontierei – în regiunea Sumî, transmite DW.

Președintele ucrainean Volodîmir Zelenski, potrivit Bloomberg, a declarat că va folosi teritoriile din regiunea Kursk ocupate de ucraineni „ca monedă de schimb” în negocierile cu Moscova. Cu toate acestea, autoritățile ruse nu și-au demonstrat încă disponibilitatea de a purta astfel de negocieri, scrie Bloomberg.

În timpul invaziei din regiunea Kursk, AFU a preluat controlul asupra unui teritoriu de aproximativ 1 300 de kilometri pătrați și a circa 100 de așezări. După aceea, armata rusă a încercat o contraofensivă și a susținut că a eliberat zece așezări, scrie DW.

UPDATE 13:41 Serviciile de urgență ruse nu reușesc, de 4 zile, să stingă un incendiu izbucnit la cel mai mare depozit de petrol din Crimeea ocupată, după ce armata ucraineană a lansat un atac asupra acestuia, la 7 octombrie, scrie Radio Europa Liberă Crimeea, pe platforma X.

Terminalul petrolier marin este cea mai mare instalație de manipulare a produselor petroliere din Crimeea.

Până pe 10 octombrie, 1 137 de persoane au fost evacuate din zonă. Autoritățile au avertizat că este necesară o cantitate enormă de apă pentru stingerea incendiului, ceea poate afecta resursele apei de consum ale rezidenților.

În ultimele luni, Forțele armate ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone menite să afecteze industria petrolieră a Rusiei.

Recent, un alt incendiu provocat de un atac ucrainean la depozitul de petrol Kavkaz de lângă Proletarsk, un oraș din regiunea Rostov din Rusia, a fost stins după 11 zile.

UPDATE 11:24 În dimineața zilei de 10 octombrie, trupele ruse au atacat Zaporijjea, distrugând mai multe case, infrastructură, și, respectiv, rănind 3 maturi și un copil, potrivit șefului Administrației militare regionale Zaporijjea, Ivan Fedorov.

Ministerul Afacerilor Interne a menționat că rușii au efectuat trei atacuri aeriene asupra Zaporijjei: „Inamicul a lovit mai multe case particulare și a deteriorat gospodăriile din apropiere. Poliția, salvatorii, medicii și alte servicii specializate lucrează la fața locului”.

08:55 În regiunea Donețk, peste 600 de copii au rămas să locuiască în localitățile bombardate activ, raportează Ukrinform cu referire la Dmitri Petlin, șeful diviziei de serviciu operațional din cadrul Departamentului pentru protecție civilă al Administrației militare regionale din Donețk. Acesta a precizat că, în total, 43 409 persoane încă se află în aproximativ 20 de comunități.

„În prezent, în regiunea Donețk există 18 comunități cu așezări situate în zona bombardamentelor active. Acestea sunt Bakhmut, Soledar, Siversk, Ciasovoiarsk, Zvanivka, Torețk; în districtul Kramatorsk – Illinivka, Kostiantînivka, Lîman; în districtul Pokrovsk – Hrodivka, Kurahivka, Marîinka, Mîrnohrad, Novhrodivka, Ocheretîn, Selidove; în districtul Volnovakha – Vuhledar și Novosilkivsk. Există comunități care sunt incluse în totalitate în zona de luptă și există comunități care includ unele așezări”, a declarat Petlin.

A 959-a zi a agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei