Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Comandant ucrainean: Rusia…

LIVE TEXT Comandant ucrainean: Rusia va fi, în curând, forțată să reducă atacurile. Război în Ucraina, ziua 883

Sursă: Kyiv Independent

UPDATE 22:12 „Rusia nu va putea menține amploarea atacurilor sale în mai multe sectoare pentru o lungă perioadă de timp, deoarece capacitățile sale nu sunt nelimitate”, a declarat generalul Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, potrivit presei ucrainene.

Trupele Moscovei au exercitat o presiune tot mai mare asupra Ucrainei de-a lungul frontului, încercând să străpungă apărarea ucraineană lângă Pokrovsk, în timp ce capturează partea estică a Chasiv Yar, scrie Kyiv Independent.

Ucraina a fost, de asemenea, forțată să se retragă din Krynky, pe malul estic al râului Dnipro din regiunea Herson.

Forțele Kievului au reușit să oprească trupele rusești lângă Harkov, însă, potrivit presei ucrainene, Rusia continuă să dețină câteva așezări în zonă.

„Capacitățile ofensive ale inamicului nu sunt nelimitate, având în vedere pierderile pe care le suferă”, a mai declarat generalul Pivnenko, potrivit Kyiv Independent.

Totodată, acesta mai spune că într-o lună și jumătate, trupele ruse nu vor putea efectua atacuri active în mai multe direcții simultan și vor trece doar la apărare.

Pivnenko a subliniat că într-un moment în care Rusia își va reface trupele, Ucraina trebuie să acorde atenție pregătirii propriilor rezerve și armament. Dacă Ucraina plănuiește să aibă „cu un pas înaintea Rusiei, atunci totul va fi bine”, susține acesta.

UPDATE 17:05 Prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal a efectuat o inspecție a lucrărilor de fortificații în Herson, unde ar fi finalizate în proporție de 97%.

Autoritățile au fost mult timp criticate pentru progresul lent în construirea fortificațiilor de-a lungul liniilor frontului. Criticile au devenit tot mai puternice după ce forțele rusești au pătruns în partea de nord a regiunii Harkiv în luna mai, notează presa ucraineană.

Construirea fortificațiilor este o prioritate pentru liderul fiecărei regiuni de pe linia frontului. În acest an, guvernul a alocat 2 miliarde de hrivne (aproximativ 50 de milioane de dolari) regiunii Herson pentru această sarcină”, a declarat Șmîhal.

UPDATE 16:31 Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că a neutralizat un grup de sabotori ruși care se pregăteau să incendieze centre comerciale în Ucraina, Polonia și statele baltice. Potrivit sursei citate, grupul de agenți FSB era format din 19 persoane care locuiau în regiunile Ivano-Frankivsk, Dnepropetrovsk și Poltava, precum și în orașul Zaporojia, relatează BBC.

În același timp, serviciile speciale ucrainene afirmă că au reținut „organizatorul celulei inamice și complicele său”. „Autorii au acționat ca parte a unui grup criminal, ale cărui activități au fost coordonate de la distanță de personalul serviciilor speciale ruse”, scrie SBU.

Potrivit serviciului, țintele grupului erau „centre comerciale, benzinării, farmacii și piețe din Ucraina, Polonia și statele baltice”, iar membrii săi recrutau „candidați pentru a comite incendieri împotriva bunurilor civile” în schimbul unor sume de bani. SBU afirmă că aceste persoane urmau să fie trimise în UE cu ajutorul unor documente falsificate.

UPDATE 14:26 În această dimineață, forțele ruse au bombardat cartiere rezidențiale din raionul Kupiansk, regiunea Harkiv. Conform Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, au fost distruse gospodării particulare și au izbucnit incendii.

În satul Kupiansk-Vuzlovii, 2 clădiri rezidențiale cu o suprafață de 200 de metri pătrați au fost incendiate. Un bărbat născut de peste 50 de ani a fost rănit.

În satul Hlușkivka, comuna Kurilivka, ardeau ierburi uscate pe o suprafață de 2 hectare.

În Kupiansk, o clădire rezidențială, o anexă și un garaj cu o suprafață totală de 130 de metri pătrați au luat foc.

În regiunea Kiev, resturile unei drone doborâte au provocat incendii în trei clădiri rezidențiale. Nu au fost înregistrate victime.

UPDATE 14:12 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) din România a confirmat că a găsit resturi dintr-o dronă rusească de tip Geran1/2 în urma căutărilor de miercuri, 24 iulie, din satul Plauru, județul Tulcea. Ministerul mai spune că autoritățile continuă cercetările și joi după ce a fost primit un al doilea mesaj RO-Alert în doar 24 de ore, scrie G4Media.

Ministra de Externe, Luminița Odobescu, a comunicat că România și-a anunțat aliații despre resturile de drone căzute după atacurile Rusiei în Ucraina.

„Noi atacuri odioase au fost lansate de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene. Au fost găsite resturi pe teritoriul României. Am informat și ne coordonăm cu aliații noștri pe această temă. România condamnă ferm aceste acțiuni iresponsabile”, a scris Odobescu.

În noaptea de joi, începând cu ora 1:32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3:25, a mai transmis Ministerul de la București în comunicatul de presă emis joi.

UPDATE 10:45 În noaptea de 25 iulie, forțele ruse au atacat teritoriul ucrainean cu aproape 40 de drone Shahed din Capul Chauda, Crimeea și Primorsko-Akhtarsk, Rusia. Conform autorităților ucrainene, trei drone rusești ar fi ajuns pe teritoriul României.

„Noaptea trecută, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructura ucraineană în mai multe zone, inclusiv în sudul regiunii Odesa și în centrul Ucrainei.

Atacul aerian a fost respins de unitățile de rachete antiaeriene și de război electronic ale Forțelor Aeriene, precum și de grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare Ucrainene. Ca urmare a luptei aeriene, 25 de drone de atac au fost doborâte. Alte trei drone au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România.

Apărarea aeriană a fost desfășurată în regiunile Odesa, Herson, Mikolaiv, Kiev, Sumî, Jîtomîr și Cerkasî”, se arată într-o actualizare a Forțele aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei.

Autorităţile române au emis în cursul nopţii un mesaj de avertizare Ro-Alert, valabil pentru nordul judeţului Tulcea, în care au prevenit populaţia în legătură cu posibilitatea căderii unor fragmente de dronă.

UPDATE 08:35 Sudul regiunii Odesa a fost atacat pentru a doua noapte la rând. Potrivit guvernatorului Oleh Kiper, două persoane din raionul Ismail au fost rănite.

„Raionul Ismail a fost atacat din nou. Rușii au atacat granița cu drone de atac. Bombardamentul a dus la distrugerea parțială a unei clădiri administrative, urmată de un incendiu. Incendiul a fost stins rapid de Serviciul de urgență de stat. În plus, 2 persoane au fost rănite când resturile au căzut pe o casă privată. O persoană a fost spitalizată în stare moderată. Medicii acordă toată asistența necesară.

Forțele de ordine înregistrează consecințele unei alte crime rusești împotriva populației civile din regiunea Odesa”, a scris Kiper pe rețelele de socializare.

UPDATE 08:20 Capitala Ucrainei și alte regiuni ale țării au fost atacate în timpul nopții cu drone. Conform administrației militare a orașului Kiev, nu au fost înregistrate victime.

„Noaptea trecută, un număr mare de regiuni din Ucraina au fost atacate de de drone inamice de atac!

În special, Kievul a fost în vizorul dronelor inamice. În timpul alertei aeriene extreme, dronele ocupanților s-au apropiat de capitală din direcții diferite, însă toate au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană (tipul și numărul dronelor de atac se află în rapoartele forțelor aeriene).

Până în acest moment, nu există victime sau pagube în Kiev. Rapoartele operaționale sunt în curs de actualizare și clarificare”, a transmis administrația militară a orașului Kiev.