Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Bloomberg: Iranul ar…

LIVE TEXT Bloomberg: Iranul ar putea începe să furnizeze rachete balistice Rusiei. Război în Ucraina, ziua 922

Foto: Unian

UPDATE 21:54 Oficialii europeni se așteaptă ca Iranul să furnizeze Rusiei rachete balistice în viitorul apropiat, a relatat agenția de presă Bloomberg. Sursele Bloomberg nu au dezvăluit calendarul posibil, tipul de rachete și amploarea livrărilor, una dintre ele sugerând că livrările ar putea începe în câteva zile.

Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone Shahed, care sunt folosite zilnic de forțele ruse pentru a ataca orașele ucrainene. La începutul acestui an, Reuters a raportat că Teheranul ar fi transferat Moscovei aproximativ 400 de rachete balistice.

Ministerul de Externe al Iranului și misiunea sa la ONU nu au răspuns solicitărilor reporterilor pentru a oferi o reacție.

UPDATE 19:52 Rușii au atacat orașul Kupiansk, a anunțat guvernatorul regiunii Harkiv, Oleg Sinegubov. În timpul bombardamentelor a fost avariată o casă. O femeie în vârstă de 78 de ani a murit.

UPDATE 19:43 Numărul răniților în urma atacului rusesc cu bombe aeriene ghidate asupra orașului Harkiv a crescut la 13, a scris guvernatorul regiunii Oleg Sinegubov pe Telegram.

UPDATE 16:55 Forțele ruse au atacat orașul Harkiv cu bombe aeriene ghidate, în după-amiaza zilei de luni, rănind cel puțin șapte persoane, au raportat autoritățile locale.

O femeie de 60 de ani și un bărbat de 40 de ani sunt în stare gravă.

Alte 5 femei sunt în stare moderată.

Potrivit guvernatorului regiunii Harkiv, Oleh Siniehubov, teritoriul uneia dintre instituțiile de învățământ superior din Harkiv a fost lovit.

Unul dintre atacuri a incendiat garaje, a deteriorat ferestrele casei învecinate, linia de încălzire și o instalație de infrastructură sportivă, au declarat autoritățile.

UPDATE 16:50 După-amiază, forțele ruse au bombardat orașul Herson, a anunțat administrația regională de stat.

O tânără de 18 ani care se afla în curtea casei sale a fost lovită. Ea a suferit o rană provocată de explozie și o rană provocată de șrapnel la antebraț.

Victima a fost dusă la spital pentru îngrijiri medicale.

UPDATE 12:40 Guvernul României a adoptat luni proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, proiect inițiat de Ministerul Apărării după decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării, relatează G4Media.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, citat de Agerpres.

„Executivul a aprobat şi va trimite la Parlament, în regim de urgenţă, un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donaţie către terţi. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale”, a spus Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

România se numără printre țările care au promis să sprijine Ucraina cu sisteme de apărare Patriot.

UPDATE 12:30 La Kiev, până la ora 11:00, au fost raportate 3 persoane rănite în atacul matinal, a anunțat Procuratura din Ucraina.

În districtul Solomyansky, un bărbat de 32 de ani a suferit răni provocate de șrapnel, iar o tânără de 19 ani a fost rănită de un val de explozie. În districtul Svyatoshinsky, o femeie în vârstă de 24 de ani a suferit contuzii și un traumatism cranian.

UPDATE 10:05 În Ucraina începe astăzi un nou an de învățământ. Președintele Volodimir Zelenski a venit cu un mesaj în care a menționat că noul an școlar începe „în ciuda războiului” și a „tuturor provocărilor”.

„Astăzi este una dintre cele mai importante zile ale anului pentru milioane de copii, familii și profesori ucraineni.

Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut posibil acest an școlar pentru Ucraina: tuturor profesorilor care lucrează în țara noastră și tuturor celor care ne apără orașele și satele. Ucraina face totul pentru a le oferi copiilor cât mai multe oportunități. Și toate școlile și instituțiile noastre de învățământ superior care sunt deschise astăzi sunt dovada rezistenței poporului nostru și a forței Ucrainei”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare.

UPDATE 10:00 Salvatorii ucraineni elimină consecințele unui atac cu rachete rusești din regiunea Sumî.

Cu o zi înainte, forțele ruse au atacat o instituție de învățământ cu un centru pentru reabilitarea socială și psihologică a copiilor și un orfelinat. Atacul a distrus parțial clădirea și a provocat un incendiu. Unda de explozie a avariat clădiri de apartamente.

Echipele de intervenție au stins incendiul. Potrivit informațiilor preliminare, 18 persoane au fost rănite, inclusiv 6 copii.

UPDATE 09:50 În noaptea de 2 septembrie, forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra regiunilor Kiev, Sumî și Harkiv, folosind rachete balistice, de croazieră și antiaeriene ghidate, și au atacat cu drone de atac de tip Shahed din sud.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au detectat și urmărit 58 de ținte aeriene – 35 de rachete de diferite tipuri și 23 de drone de atac:

  • 16 rachete balistice Iskander-M/KN-23 din regiunile Briansk, Voronej și Kursk – Federația Rusă
  • 14 rachete de croazieră X-101 din aeronave Tu-95MS din spațiul aerian al regiunii Volgograd – Federația Rusă;
  • 4 rachete ghidate antiaeriene S-300/S-400 din regiunea Belgorod – Federația Rusă;
  • 1 rachetă de tip nespecificat din regiunea Belgorod – Federația Rusă;
  • 23 de drone de atac Shahed-131/136 din Primorsko-Akhtarsk, Rusia.

Ca urmare a operațiunilor de luptă, unități ale forțelor de rachete antiaeriene, sisteme de război electronic ale Forțelor Aeriene și grupuri mobile de foc ale Forțelor de Apărare Ucrainene au doborât

  • 9 rachete balistice Iskander-M/KN-23;
  • 13 rachete de croazieră X-101;
  • 20 de drone de atac Shahed-131/136.

În plus, ca urmare a contramăsurilor active ale forțelor de apărare ucrainene, o rachetă de croazieră X-101 și trei drone de atac nu și-au atins țintele și au fost „pierdute în zonă”. Informațiile sunt în curs de clarificare.

Operațiunile de luptă au avut loc în regiunile Kiev, Harkiv, Dnipro, Poltava, Mikolaiv și Zaporijjea.

UPDATE 08:20 În dimineața zilei de 2 septembrie, Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra Kievului. Serviciile de urgență intervin în trei districte ale orașului, a anunțat primarul Vitali Kliciko.

Începând cu ora 06:25, doi adulți au solicitat asistență medicală, dintre care unul a fost spitalizat, a menționat oficialul.

Conform informațiilor preliminare, 4 mașini au ars într-unul dintre locurile în care au căzut fragmente în districtul Sviatoshynskyi.

„În plus, un incendiu a izbucnit la o clădire nerezidențială cu două etaje din districtul Sviatoshynskyi. Chioșcurile din apropierea stației de metrou Svyatoshyn au fost deteriorate, precum și ferestrele clădirii stației de metrou. Stația este încă deschisă.

O cazangerie a fost avariată în districtul Holosiivskyi. Incendiul a fost stins.

Un incendiu a izbucnit pe teritoriul unei întreprinderi din districtul Shevchenkivskyi”, a mai transmis Kliciko.