Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Atacurile armatei ruse…

LIVE TEXT Atacurile armatei ruse asupra regiunii Donețk din Ucraina au ucis o femeie și au rănit opt ​​persoane. Război în Ucraina, ziua 862

Sursa foto: Reuters

UPDATE 20:49 Atacurile armatei ruse asupra regiunii Donețk din Ucraina au ucis o femeie și au rănit opt ​​persoane, inclusiv copii, a informat guvernatorul Vadim Filashkin, scrie Kyiv Independent.

Orașul Novohrodivka a fost lovit cu drone și rachete „Uragan”, potrivit guvernatorului. Atacul a afectat trei clădiri civile, două clădiri administrative și o cafenea, a spus Filashkin. În satul Zavitne din apropiere, o femeie de 55 de ani a fost decedat în urma atacurilor.

UPDATE 18:40 Forțele ucrainene susțin că toate rachetele hipersonice Kinjal lansate de Rusia spre Ucraina au fost doborâte începând cu mai 2023 când SUA a trimis primele sisteme Patriot. Declarația a fost făcută de colonelul Serghei Yaremenko pentru presa din Ucraina, transmite The Kyiv Independent.

Rachetele Kinzhal sunt lansate de aeronavele MiG-31K și au o rază operațională de aproximativ 2 mii de kilometri, ceea ce înseamnă că toată Ucraina este în pericol dacă racheta este lansată din spațiul aerian rusesc. Rusia susține că racheta avansată Kinzhal, lansată de aer, este hipersonică, iar arma a fost considerată aproape imposibil de interceptat și doborât înainte de sosirea sistemelor Patriot.

Iaremenko, care este comandantul celei de-a 95-a brigăzi de rachete antiaeriene, a declarat că Kievul a fost vizat de peste 20 de rachete Kinhzal, dar niciuna dintre ele nu a lovit capitala.

UPDATE 17:10 Dronele ar fi atacat vecinătatea Centralei nucleare Zaporijjea, controlată de Rusia, a raportat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la 3 iulie, citând administrația instalației.

„Este extrem de îngrijorător faptul că aceste atacuri cu drone continuă, în ciuda pericolelor foarte clare pe care le prezintă pentru oamenii din Enerhodar, precum și pentru siguranța de la Centrala Nucleară Zaporijjea. Acestea trebuie să înceteze imediat”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Agenția ucraineană pentru energie nucleară, Energoatom, nu a comentat afirmațiile furnizate AIEA de către administrația centralei ocupate. Aceasta a respins acuzațiile anterioare privind atacuri ucrainene în vecinătatea instalației ca fiind propagandă rusă, scrie presa ucraineană.

AIEA a anunțat că a fost informată că mai multe drone au lovit joi locații din apropierea Centralei, rănind lucrători și provocând incendii forestiere.

„În apropierea orașului Enerhodar, trei atacuri cu drone, începând cu ora locală 10:40, au lovit una dintre substațiile sale electrice, rănind opt lucrători, dintre care unul a avut nevoie de îngrijiri medicale, a declarat ZNPP. Experții AIEA au fost informați că presupusul impact a provocat, de asemenea, o scurgere de ulei din cel puțin unul dintre cele două transformatoare ale sub-stației, a deteriorat partea superioară a unuia dintre acestea, precum și o linie de conexiune”, se arată în comunicatul de presă emis de AIEA.

UPDATE 14:55 În această dimineață, forțele ruse au bombardat din orașul Kupiansk și localitatea Hlușkivka, din regiunea Harkiv, fiind rănite patru persoane.

„În centrul raionului Kupiansk, o casă privată de pe malul stâng al râului Oskil a fost complet distrusă. Un incendiu a izbucnit și a fost stins de salvatori. Nu au existat victime.

În Hlușkivka, 4 civili au fost răniți. 6 case particulare și 2 anexe au fost distruse, 8 case particulare și 9 anexe au fost avariate. A izbucnit un incendiu cu o suprafață totală de peste 220 de metri pătrați, care a fost stins de Serviciul de urgență de stat”, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

UPDATE 11:50 Trupele ucrainene s-au retras din cartierul Kanal al orașului Ceasiv Iar din regiunea Donețk, a declarat Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Kortiția, la televiziunea de stat pe 4 iulie.

Decizia a fost luată deoarece pozițiile defensive din cartier au fost distruse, iar comandanții au convenit să se retragă în poziții mai bine protejate, a spus Voloșin, conform The Kyiv Independent.

După ce au capturat Avdiivka în februarie, forțele ruse și-au îndreptat atenția către Ceasiv Iar, un oraș care ar putea deschide Rusiei calea unor noi avansuri în regiunea Donețk.

Voloșin a declarat la sfârșitul lunii iunie că trupele ruse au fost respinse din cartierul Kanal, dar că nu au renunțat la intenția lor de a face o breșă în zona Ceasiv Iar.

UPDATE 08:25 În noaptea de 4 iulie 2024, forțele ruse au atacat teritoriul ucrainean cu 22 de drone Shahed-131/136, din regiunea Kursk, Rusia.

Forțele aeriene ale Ucrainei au doborât 21 de drone în regiunile Kiev, Cernihiv, Jîtomîr, Sumî, Dnipro și Poltava, a comunicat comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, general-locotenent Mikola Oleșciuk.

UPDATE 08:00 O femeie în vârstă de 60 de ani care a fost rănită în atacul de miercuri, 3 iulie, asupra orașului Dnipro, a murit la spital. În total, șase persoane au fost ucise.

În noaptea de 4 iulie, salvatorii au găsit cadavrul unei femei sub dărâmăturile casei din Dnipro atacată vineri, 28 iunie, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Serhii Lîsak.

În seara zilei de miercuri, 3 iulie, și în dimineața de joi, forțele ruse au atacat raionul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk. „Au folosit drone kamikaze și artilerie grea”, a comunicat Serhii Lîsak.

O femeie în vârstă de 68 de ani a fost rănită. Aceasta se află în spital în stare moderată.

„Infrastructura a fost avariată. În special, magazine și un club sportiv. De asemenea, 4 clădiri cu cinci etaje și 3 mașini. O conductă de gaz și o linie electrică au fost lovite”, a mai transmis Lîsak.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat în seara zilei de miercuri că operațiunile de salvare au continuat toată ziua la Dnipro, după un atac cu rachete rusești. Mai mult de 50 de persoane au fost rănite. Anterior, 5 persoane au fost declarate decedate.