Armata ucraineană anunță că a desfășurat o operațiune de contraatac pe teritoriul regiunii Harkiv. Război în Ucraina, ziua 911
UPDATE 22:00 A treia brigadă de asalt a Forțelor Terestre ucrainene a anunțat că a desfășurat o operațiune de contraatac pe teritoriul regiunii Harkiv și a înaintat adânc în front.
După cum spun militarii, în urma acestor acțiuni, brigada a preluat controlul asupra zonei de apărare a batalionului a forțelor armate ruse și a înaintat aproape doi km² adânc în front.
Potrivit Brigăzii a 3-a de Operații Speciale, raportul de forțe pe câmpul de luptă este de 2,5 la 1 în favoarea armatei ruse și există și „forțe de sprijin inamice”.
„Obiectivul principal al operațiunii a fost de a perturba potențialul ofensiv al armatei ruse. Deocamdată, această sarcină a fost finalizată”, a declarat comandantul de brigadă Andrei Biletski.
UPDATE 19:09 Ucraina a atacat pe 22 august un feribot cu trenuri care transporta rezervoare de combustibil în portul Kavkaz din regiunea Krasnodar din Rusia, au susținut autoritățile din regiunea Krasnodar. Armata ucraineană nu a comentat aceste rapoarte, scrie Kyiv Independent.
Portul Kavkaz este unul dintre cele mai mari porturi de pasageri din Rusia. Sarcina sa principală este de a deservi trecerea cu feribotul Kerci din Crimeea ocupată de ruși.
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina a lansat în mod regulat atacuri asupra Crimeei ocupate, precum și asupra regiunii vecine Krasnodar. Kievul a lovit de mai multe ori traversări cu feribotul între Crimeea ocupată și regiunea Krasnodar din Rusia.
UPDATE 16:30 La 22 august, Andrei Kovalenko, șeful departamentului de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului pentru securitate națională și apărare al Ucrainei, a respins acuzațiile președintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora Kievul ar fi încercat să atace centrala nucleară de la Kursk.
Vorbind în cadrul unei reuniuni privind situația din regiunea de frontieră a Rusiei, Putin a afirmat că Ucraina a încercat să „atace centrala nucleară”.
„Scenariul dorit de Rusia, în care forțele de apărare ale Ucrainei atacă centrala nucleară Kursk pentru a le acuza de terorism nuclear, a eșuat, așa că Putin s-a alăturat propagandei. Totul indică faptul că Rusia însăși poate realiza această provocare și va încerca să o aducă la nivel internațional”, a declarat Andrei Kovalenko.
Șeful de la Kremlin a declarat că speră că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) își va trimite specialiștii pentru a evalua situația.
La rândul său, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că va vizita centrala de la Kursk din cauza riscurilor de securitate asociate cu incursiunea în curs a Ucrainei.
UPDATE 14:30 Canalale rusești de Telegram raportează că Ucraina, contrar dreptului internațional, „folosește arme chimice în regiunea Kursk”. Centrul pentru Combaterea Dezinformării (CCD) a infirmat această informație, potrivit Hromadske. Ruşii justifică presupusa utilizare a armelor chimice de către Ucraina prin „imposibilitatea de a străpunge apărarea rusă”.
CCD subliniază că Ucraina a semnat Convenția privind interzicerea armelor chimice și „respectă cu strictețe obligațiile sale”. În plus, „rușii nu prezintă dovezi cu privire la utilizarea unor astfel de substanțe de către Forțele Armate ale Ucrainei”.
„În același timp, chiar așa-numiții «corespondenți de război» ruși distribuie periodic videoclipuri care arată folosirea armelor chimice de către trupele ruse împotriva pozițiilor ucrainene, ceea ce constituie o crimă de război și o încălcare flagrantă a legilor războiului”, se arată în comunicatul citat.
În perioada februarie 2023 – aprilie 2024, forțele armate ucrainene au înregistrat 1 891 de cazuri în care rușii au folosit muniție cu substanțe chimice.
În același timp, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) consideră că dovezile furnizate de Ucraina și Rusia cu privire la utilizarea armelor chimice de către ambele armate „nu sunt suficient de concludente”.
UPDATE 11:40 Hackeri din cadrul Agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) au pătruns în serverele mai multor canale de televiziune rusești și au difuzat „videoclipuri obiective despre războiul din Ucraina”, a declarat o sursă din cadrul agenției pentru The Kyiv Independent pe 22 august.
Conform sursei, imaginile au fost afișate de trei ori pe canale de televiziune în prime-time: Pervouralsk TV, Eurasia 360, Eurasia Pervîi Kanal, Lugansk 24, Pervîi Respublikanskii, SpB, Oplot, TV-3 și Pervîi Rosiiskii. Unele dintre aceste canale aparțin oligarhului rus Andrei Komarov.
Conform sursei citate, canalele „ fost nevoite să își suspende emisia ca urmare a atacului cibernetic”.
TV Pervouralsk și-a cerut scuze pe rețeaua socială VKontakte, menționând că „atacatori nespecificați au obținut acces la transmisia live și au difuzat materiale video neautorizate care contravin politicii canalului TV”.
Într-un videoclip furnizat de sursa The Kyiv Independent, se poate vedea un ecran de televiziune, probabil dintr-o gospodărie rusească, care prezintă imagini cu soldați ucraineni și victime rusești. O voce în limba rusă comentează despre Sudja – un oraș din regiunea Kursk aflat sub control ucrainean – și despre pierderile suferite de Moscova.
UPDATE 8:20 O unitate a Forțelor Navale ale Ucrainei a distrus un depozit rusesc cu muniții și materiale inflamabile pe cordonul de nisip Kinburn, în apropierea regiunii Mîkolaiiv, aflat sub controlul militarilor ruși, anunță Marina Ucraineană la primele ore ale zilei de joi, 22 august, citată de Hromadske.
În video se poate observa cum depozitul rusesc cu muniții a fost distrus printr-o lovitură dintr-o dronă. După lansarea proiectilului, clădirea a luat foc.
Sursa citată menționează că anterior, în regiune, forțele Ucrainei au atacat fortificațiile rusești și au ridicat steagul ucrainean. În rezultatul acestei acțiuni, aceștia au reușit să distrugă șase vehicule blindate ale forțelor rusești, iar aproximativ treizeci de soldați ruși au murit.