Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 33-a zi…

LIVE TEXT A 33-a zi de război în Ucraina. Trupele rusești au bombardat un depozit de petrol din regiunea Rivne

Imagine-simbol

În a 33-a zi de război în Ucraina, militarii ucraineni continuă să respingă atacurile rusești. În mai multe orașe din Ucraina au fost auzite alarme antiaeriene. Trupele ucrainene au lansat contraatacuri cu succes în orașul Harkov din sud-estul Ucrainei. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, solicită „demilitarizarea” zonei Cernobîl, ocupată de forțele ruse. Președintele Ucrainei declară că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 28 martie
LIVE TEXT:

UPDATE 22:37 Armata rusă a lansat un nou atac cu rachete pe teritoriul Ucrainei. De această dată, trupele rusești au bombardat un depozit de petrol din regiunea Rivne. Detalii aici.

UPDATE 22:18 Forțele ruse sunt în mare parte blocate în mai multe părți ale Ucrainei, a declarat luni reporterilor un înalt oficial american al Apărării, scrie CNN.

Nu au existat schimbări în situația din Mariupol, Cernihiv, Nikolaev sau Harkov, a spus oficialul. „Nu au făcut niciun progres în deplasarea către Kiev, nu au făcut niciun progres în altă parte din nord, fie că este Cernihiv sau Harkov”, a declarat oficialul.

Publicitate

UPDATE 22:12 Organizația Națiunilor Unite (ONU) și partenerii săi au livrat luni, 28 martie, în condiții de siguranță, rații alimentare, medicamente și articole de uz casnic în Harkov, Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 21:44 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat luni că este în proces de închidere a birourilor sale din Moscova și capitala Belarusului, Minsk, scrie Reuters.

„BERD a condamnat ferm războiul împotriva Ucrainei, iar decizia de a închide birourile de la Moscova și Minsk este rezultatul inevitabil al acțiunilor întreprinse de Federația Rusă cu ajutorul Belarusului”, se arată în comunicat.

UPDATE 21:35 În regiunile de sud ale Ucrainei, forțele rusești colectează date ale pașapoartelor ucrainenilor în schimbul unor sume mici de ruble rusești, a declarat Mihail Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Podolyak spune că unul dintre motivele colectării datelor este încercarea de a organiza „referendumuri fictive”. El califică acțiunile trupelor ruse drept o „tehnologie lipsită de sens”.

„În regiunile sudice ale Ucrainei, ocupanții Rusiei colectează datele pașapoartelor ucrainenilor prin distribuirea unor sume mici de bani în moneda Federației Ruse. Unul dintre motive este încercarea de a organiza „referendumuri” fictive. Tehnologia este lipsită de sens. Ucraina plătește pensii și salarii tuturor”, a spus consilierul lui Zelensky într-o postare pe pagina sa de Twitter.

UPDATE 20:57 Comisia Europeană (CE) a cerut luni, 28 martie, guvernelor UE să pună capăt programelor naționale de vânzare a cetățeniei UE către investitori, cunoscute și sub numele de „pașapoarte de aur”, și le-a îndemnat să suspende vânzarea de vize pentru ruși și belaruși. Detalii aici.

UPDATE 20:29 Aproximativ 5000 de oameni, dintre care 210 copii, au fost uciși la Mariupol de la debutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Informații în acest sens au fost prezentate de primarul oraşului Mariupol, Vadim Boycenko, scrie unian.net.

Potrivit acestuia, s-au împlinit 27 de zile de când orașul Mariupol a fost asediat de trupele rusești.

„Spitale: avariate – 7 (90%), dintre care 3 (40%) au fost distruse. Policlinici: avariate – 4 (90%), din care 1 (40%) a fost distrus. Maternități: avariate – 3 (100%) ), dintre ele distruse – 1 (40%) Universități: avariate – 7 (90%), dintre ele distruse – 3 (40%) Școli: avariate – 57 (90%), dintre care distruse – 23 (40%) Grădinițe : avariate – 70 (90%), dintre care 28 (40%) au fost distruse”, a spus primarul.

De asemenea, în oraș au fost avariate două fabrici, un port și o unitate militară.

UPDATE 19:39 Grupul independent de investigații Bellingcat scrie că trei participanți la negocierile ruso-ucrainene de la începutul lunii martie ar fi prezentat simptome ale otrăvirii cu arme chimice în noaptea de 3 spre 4 martie. Una dintre victime ar fi fost oligarhul rus Roman Abramovici.

Ziarul financiar american, The Wall Street Journal (WJS) notează că celelalte două persoane care, de asemenea, ar fi prezentat simptome ale otrăvirii cu arme chimice fac parte din delegația ucraineană. Detalii aici.

UPDATE 19:07 Rusia va restricționa intrarea în țară a cetățenilor din „țările neprietenoase. Declarația a fost făcută luni, 28 martie, de către ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Detalii aici.

UPDATE 18:07 Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Irpin. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul orașului Irpin, Alexander Markushin, notează novosti.dn.ua.

„Avem vești bune astăzi, orașul Irpin a fost eliberat. Curățarea este în curs”, a spus el.

Primarul a mulțumit Forțelor Armate ale Ucrainei și polițiștilor pentru că au reușit să preia controlul asupra orașului.

„Vom continua să eliberăm orașele Bucha, Gostomel, Vorzel. Înțelegem că vor fi mai multe atacuri asupra orașului nostru, îl vom proteja. Irpin este Ucraina”, a spus el.

UPDATE 18:03 Ministerul Justiției al Federației Ruse a adăugat luni, 28 martie, publicația germană Deutsche Welle în registrul instituțiilor media care acționează ca „agent străin”. Detalii aici.

UPDATE 17:21 Trupele ruse au bombardat luni, 28 martie, mai multe clădiri rezidențiale din orașul Sieverodonețk, regiunea Lugansk, Ucraina. În urma atacului, cinci case au fost distruse, iar cel puțin șapte persoane au fost rănite. Detalii aici.

UPDATE 17:20 Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a explicat de ce încă nu au fost inițiate proceduri penale împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Șefa Procuraturii Generale (PG) a Ucrainei susține că potrivit dreptului internațional, în timp ce Putin este președintele Federației Ruse, acesta are imunitate funcțională și nu pot fi deschise dosare penale pe numele său. Detalii aici.

UPDATE 17:18 Țările G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada) nu vor plăti pentru gazul rusesc în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin. Detalii aici.

UPDATE 17:04 Gruparea de hackeri Anonymous publică ordinul semnat de ministrul adjunct al Apărării din Rusia cu privire la înregistrarea unor videoclipuri despre armata ucraineană. Detalii aici

UPDATE 16:30 Rusia expulzează trei diplomați slovaci. Detalii aici

UPDATE 16:15 Un grup de scafandri militari au dezactivat luni, 28 martie, o mină navală rătăcită în largul coastei de nord-vest a Turciei, a anunțat Ministerul turc al Apărării. Acesta fiind al doilea dispozitiv de acest fel dezamorsat în zonă în ultimele zile, în contextul războiului din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 16:00 Novaya Gazeta, un ziar rus independent din Rusia, a declarat că își va suspenda activitățile până la „încheierea operațiunii speciale din Ucraina”, scrie BBC și Interfax. Detalii aici

Decizia vine după ce ziarul a primit un al doilea avertisment oficial de la Roskomnadzor, organul de supraveghere al comunicațiilor de stat rus.

UPDATE 15:50 Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova. „Nu vom furniza gaze în mod gratuit, asta este clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii aici

UPDATE 15:15 Primarul Kievului Vitali Kliciko a anunțat luni, 28 martie, o relaxarea a restricțiilor de circulație în capitala Ucrainei. Interdicția de circulație va intra în vigoare cu o oră mai devreme și se va încheia cu o oră mai târziu. Detalii aici

UPDATE 15:00 Ministerul Apărării al Ucrainei publică imagini cu un nou elicopter rusesc doborât de soldații ucraineni: „Minus o pasăre”. Detalii aici

UPDATE 14:30 Navele rusești au intrat în zona închisă a Mării Negre: sunt posibile lovituri cu rachete. Anunțul făcut de Forțele armate ale Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 14:10 Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a primit o listă a ofițerilor FSB ruși implicați în „activitățile criminale” ale Federației Ruse din Europa. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Direcției principale de explorare a Ministerului Apărării al Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 14:00 În regiunea Gomel din Republica Belarus se înregistrează deplasarea lansatoarelor Iskander-M OTRK în direcția graniței cu Ucraina. Acest lucru a fost raportat luni, 28 martie, de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 13:35 Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg, Sinegubov, anunță că orașul a fost lovit de 200 de ori, în ultimele 24 de ore. Atacurile au venit din partea artileriei, dar au fost folosite și sistemele de lansare de rachete.

UPDATE 13:10 O întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelensky ar fi contraproductivă dacă scopul ar fi doar un schimb de opinii. Acest lucru a fost declarat luni, 28 martie, de ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat presei sârbe. Detalii aici

UPDATE 12:30 Statul major al forțelor armate ale Ucrainei raportează luni, 28 martie, pierderile provocate trupelor rusești. Potrivit autorităților ucrainene, în 33 de zile Rusia a pierdut 17 000 de soldați, 586 tancuri și 1 694 de vehicule blindate. Detalii aici

UPDATE 12:00 Primarul Mariupolului solicită evacuarea completă a orașului, scrie presa ucraineană. Vadim Boicenco, primarul din Mariupol, a declarat că aproximativ 160 000 de civili sunt blocați în oraș fără apă, mâncare, medicamente sau curent electric.

UPDATE 11:45 Luni, 28 martie, nu va exista nicio acțiune de evacuare a oamenilor din zonele de luptă din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 11:20 În ultimele 24 de ore, trupele ruse au provocat aproximativ 59 de bombardamente de artilerie, în special în zonele Saltovka, Alekseevka, Pyatikhatok, Chuguev, Dergachi, scrie presa ucraineană.

UPDATE 11:17 Scenariul unui atac al Rusiei în R. Moldova era posibil în primele zile de război, dar acum e puţin probabil, din cauză că ruşii nu au reuşit să ajungă nici măcar la Odesa. Declarația a fost făcută de către generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane în Europa, într-un interviu pe care l-a acordat în exclusivitate Ştirilor TVR. Detalii aici

UPDATE 11:15 Autoritățile ucrainene au anunțat luni dimineață că toate incendiile izbucnite duminică în mai multe zone din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, în urma atacurilor cu bombă lansate de armata rusă, au fost stinse, toate focarele fiind lichidate complet. Detalii aici

UPDATE 10:42 Jack Watling, cercetător în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute, oferă cea mai recentă evaluare a mișcărilor Rusiei în interiorul Ucrainei. Conform expertului militar, majoritatea forțelor ruse se află în interiorul Ucrainei, dar aceștia nu sunt capabili să redistribuie forțe în toată țara. Detalii aici

UPDATE 10:00 Organizația Națiunilor Unite (ONU) anunță luni, 28 martie, că de la începutul războiului în Ucraina aproape 4 milioane de refugiați au fugit din Ucraina.

„Peste 3,8 milioane de oameni au fost forțați să părăsească Ucraina, transformând această criză în criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere de la al Doilea Război Mondial”, se spune în mesaj.

UPDATE 9:30 Conform Institutului pentru Situații de Război (ISW), continuă înaintarea foarte treptată a rușilor în interiorul orașului Mariupol. ISW consideră că aceștia vor câștiga probabil controlul orașului într-un viitor relativ apropiat.

Ministerul britanic al Apărării anunță principalele concluzii cu la războiului din Ucraina:

  • În ultimele 24 de ore nu s-a produs nicio schimbare semnificativă a dispozițiilor Forțelor Ruse în Ucraina ocupată.
  • Trupele ruse se confruntă cu lipsuri logistice continue și soldații au moralul la pământ pe fondul apărării puternice a ucrainenilor.
  • Rusia a înaintat cel mai mult în sudul orașului Mariupol, unde luptele grele continuă în timp ce Rusia încearcă să cucerească portul.

UPDATE 9:10 O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc marți, 29 martie, la Istanbul. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președinția turcă.

UPDATE 8:50 De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, 143 de copii au murit, iar 216 au fost răniți, a anunțat comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme, Ludmila Denisova.

UPDATE 8:35 Forţele ruse au părăsit oraşul ucrainean Slavutici, în care locuieşte personalul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce şi-au încheiat misiunea de a-l inspecta, a anunţat primarul Iuri Fomicev. Detalii aici

UPDATE 8:30 Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia, dar acesta ar trebui să fie garantat de terți și supus referendumului. Declarațiile au fost făcute de către președintele Ucrainei Volodimir Zelensky într-un interviu difuzat de presa rusă. Detalii aici

UPDATE 8:15 Armata președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina nu poate învinge armata ucraineană, așa că distruge orașe și lansează atacuri asupra civililor. Acest lucru a fost declarat de către opozantul rus Igor Yakovenko. Detalii aici

UPDATE 8:00 Noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, a anunţat viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, care a cerut „demilitarizarea” zonei.

„Incendii puternice au început în zona de excludere şi ar putea avea consecinţe foarte grave”, a notat viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereşciuk, pe Telegram.

ZdG a oglindit fiecare zi a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.

Îți mulțumim că citești ZdG.md!

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar cu susținerea cititorilor noștri am putea reuși să facem mai multe investigații, știri, reportaje, editoriale, texte explicative, materiale video și alte produse jurnalistice de interes public.

Susține dezvoltarea jurnalismului de investigație cu o donație prin MIA Plăți Instant, scanând codul QR alăturat.



Pentru mai multe opțiuni de a dona, precum și pentru a perfecta un abonament la ediția tipărită a Ziarului de Gardă, accesați ZdG.one

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG.

Publicitate1