Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE/ Ședința Guvernului: mai multe…

LIVE Ședința Guvernului: mai multe numiri în instituțiile subordonate Ministerului Justiției, dar aceiași directori

Sursa: Ministerul Justiției al Republicii Moldova/Facebook

Cabinetul de miniștri s-a întrunit vineri, 21 iunie, în ședință pentru a aproba modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2024. Totodată, a fost supus aprobării proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

UPDATE 11:55 Guvernul a aprobat numirea lui Sorin Popescu în funcția de director al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, din cadrul Ministerului Justiției, din 24 iunie. Popescu a deținut și până acum aceeași funcție, din septembrie 2022.

Totodată, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a propus numirea lui Viorel Sochircă în funcția de director al Inspectoratului Național de Probațiune, din aceeași dată. Sochircă a asigurat, din iulie 2023, interimatul funcției.

Igor Cașu a fost numit repetat în funcția de director al Agenției Naționale a Arhivelor, iar Alexandru Cerbu – direct adjunct. Nicolae Bujor a fost desemnat în funcția de director adjunct al Agenției Resurse Informaționale Juridice, pe care a ocupat-o și până acum.

Contactați de ZdG, reprezentanții Ministerului Justiției au menționat că numirile repetate au loc în contextul modificării legislației.

A fost modificat statutul directorilor și directorilor adjuncți, din funcționari publici în funcționari de demnitate publică. Raporturile lor anterioare au încetat și trebuia să aibă loc renumirea în funcție pentru că a fost modificat statutul”, a explicat Serviciul informare și comunicare cu mass-media.

Știrea inițială:

Conform notei de fundamentare la proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024, „pe fundalul unei recuperări economice mai lente decât se anticipa la etapa elaborării bugetului pentru anul 2024, în primul semestru al anului curent se atestă o reducere a încasărilor de venituri din impozite și taxe indirecte”.

„Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a revizuit prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2024, ținând cont de evoluția economică din anul precedent, care a atins rezultate mult mai modeste decât s-au anticipat.

Realizarea scenariului de prognoză pentru anul 2024 ar putea fi mai pesimistă decât așteptările, fiind caracterizată de un grad de incertitudine extrem de ridicat, cu riscuri mari de apariție a unor șocuri adiționale cu impact economic, politic, social etc”, se arată în document.

Volumul bugetului de stat pentru anul 2024 se va modifica față de volumul aprobat inițial, după cum urmează:

  • veniturile bugetului de stat se vor diminua cu 801,5 milioane de lei și vor constitui suma de 65 830,5 milioane de lei;
  • cheltuielile bugetului de stat se vor majora cu 386,3 milioane de lei și vor constitui suma de 82 608,3 milioane de lei;
  • soldul bugetar (deficitul) se va majora cu 1 187,8 milioane de lei și va constitui suma de 16 777,8 milioane de lei.

Ca urmare a redistribuirii economiilor identificate, principalele majorări de alocații prevăzute în proiectul de lege sunt pentru:

  • fondul rutier – 480 milioane de lei, destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și regionale;
  • Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice – 761,5 milioane de lei, dintre care 416,1 milioane de lei destinate compensațiilor la energie reflectate în facturile de plată, incluzând 231,1 milioane de lei granturi primite prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și 345,4 milioane de lei pentru acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară, inclusiv pentru începutul sezonului rece 2024-2025;
  • suplinirea alocațiilor pentru acordarea indemnizațiilor la nașterea copiilor, efectuate prin bugetul asigurărilor sociale de stat – 200 milioane de lei;
  • transferuri către bugetele locale pentru asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ și în școlile sportive – 663,7 milioane de lei;
  • acoperirea cheltuielilor aferente majorării valorii de referință pentru calcularea salariilor personalului din cadrul instituțiilor publice de învățământ care funcționează în regim de autogestiune din subordinea autorităților publice centrale – 140,0 milioane de lei.