Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lituania, Letonia și Estonia se…

Lituania, Letonia și Estonia se deconectează de la inelul energetic comun cu Belarus

Sursă foto: euroradio.fm

Lituania, Letonia și Estonia vor notifica Belarus și Rusia, în următoarele zile, despre ieșirea din sistemul energetic comun BRELL, conform declarației oficiale a miniștrilor energiei din aceste țări, citată de euroradio.fm. Până în februarie anul viitor, cele trei țări ar urma să fie pregătite să se sincronizeze cu rețeaua electrică europeană.

În săptămânile următoare, operatorii sistemului de transport al energiei electrice din țările baltice vor informa ceilalți participanți la contract despre decizia comună de a nu prelungi contractul BRELL și de a ieși din sistem în februarie 2025,” a declarat Ministerul Energiei din Lituania pentru publicația locală LRT.

Sistemul BRELL, la care se face referire, a fost creat în 2001, conform sursei citate. Denumirea provine de la inițialele țărilor membre: Belarus, Rusia, Estonia, Letonia și Lituania. Sistemul presupune conectarea liniilor de înaltă tensiune ale acestor cinci state într-un singur inel electric. În situații de urgență, țările își garantează sprijin reciproc prin rezerve.

Decizia de a ieși din inelul electric comun a fost luată încă din 2019, „dar pentru rezolvarea problemelor tehnice a fost necesar timp”, punctează sursa citată. Lituania a dorit să se deconecteze de la sistemul comun cu Belarus și Rusia din 2024. Cu toate acestea, a avut nevoie de sprijinul Estoniei și Letoniei. Estonia a fost de acord doar cu termenul limită de sfârșit al anului 2025.

În cele din urmă, cele trei țări au reușit să ajungă la un consens și să se deconecteze de la sistemul energetic comun cu Belarus și Rusia până în februarie 2025.