Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lituania: Gitanas Nauseda și-a anunțat…

Lituania: Gitanas Nauseda și-a anunțat victoria în alegerile prezidențiale

Sursa foto: Reuters

Lituanianul Gitanas Nauseda și-a anunțat duminică realegerea în scrutinul prezidențial, în urma unei campanii dominate de preocupările legate de securitatea în această țară, vecină cu Rusia, membră a Uniunii Europene și a NATO, relatează Reuters.

Buletinele de vot din aproape 90% din secțiile de votare au arătat că Nauseda, în vârstă de 60 de ani, a câștigat aproximativ trei sferturi din voturi, fiind urmat de premierul Ingrida Simonyte, în vârstă de 49 de ani, din partea partidului de centru-dreapta, Uniunea Patriei, aflat la putere.

În cazul în care rezultatele finale vor confirma acest lucru, susținerea lui Nauseda pentru cel de-al doilea mandat va fi cea mai mare de când țara s-a desprins de Uniunea Sovietică în 1991. Nauseda este fost economist senior la grupul bancar suedez SEB, care nu este afiliat niciunui partid. Nauseda a câștigat primul tur al alegerilor din 12 mai cu 44% din voturi, mai puțin decât cele 50% de care avea nevoie pentru o victorie categorică.

Națiunea baltică de 2,8 milioane de locuitori a fost un aliat ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022. Ca și alte țări din regiune, se teme că ar putea fi următoarea țintă a Moscovei. Puțin peste jumătate dintre lituanieni cred că un atac rusesc este posibil sau chiar foarte probabil, potrivit unui sondaj ELTA/Baltijos Tyrimai realizat între februarie și martie. Rusia a respins în mod regulat îngrijorările că ar putea ataca un membru NATO.

Nauseda a declarat susținătorilor din capitala Vilnius că va continua să lucreze la capacitățile de apărare ale țării. „Independența și libertatea lituaniană sunt ca un vas fragil pe care trebuie să îl prețuim să nu să se fisureze”, a spus el. Atât Nauseda, cât și Simonyte susțin creșterea cheltuielilor pentru apărare la cel puțin 3% din produsul intern brut al Lituaniei, de la 2,75% cât este planificat pentru acest an.