Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lista UE a organizațiilor teroriste:…

Lista UE a organizațiilor teroriste: Consiliul Europei reînnoiește pentru încă șase luni măsurile restrictive de combatere a terorismului

Consiliul Europei a reînnoit luni, 19 iulie, așa-numita listă UE a organizațiilor teroriste, care cuprinde persoane, grupuri și entități care fac obiectul unor măsuri restrictive în vederea combaterii terorismului, se menționează într-un comunicat de presă al instituției europene.

Cele 14 persoane și 21 de grupuri și entități de pe listă fac obiectul înghețării fondurilor lor și a altor active financiare în UE.

De asemenea, se interzice operatorilor din UE să pună fonduri și resurse economice la dispoziția lor.

Consiliul este împuternicit să stabilească lista UE și să impună măsurile restrictive aferente în temeiul Poziției comune 2001/931/PESC a Consiliului și al Regulamentului (CE) nr. 2580/2001 al Consiliului.

Consiliul a stabilit pentru prima dată lista în cadrul punerii în aplicare a Rezoluției 1373/2001 a CSONU, care a fost adoptată în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Acesta revizuiește desemnările la intervale regulate și cel puțin o dată la șase luni, pe baza unui schimb periodic de informații între statele membre cu privire la orice noi fapte și evoluții legate de includerile pe listă.

Acest regim de sancțiuni este separat de regimul UE de punere în aplicare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU 1267 (1999), 1989 (2011) și 2253 (2015) și care vizează Al-Qaida și ISIL/Da’esh. De asemenea, UE are propriul său regim de sancțiuni care îi permite să aplice în mod autonom sancțiuni împotriva ISIL/Da’esh și Al-Qaida, precum și împotriva persoanelor și entităților asociate sau care le acordă sprijin.

Măsurile restrictive aplicate

Poziția comună 2001/931/PESC stabilește criteriile de includere pe listă a persoanelor, a grupurilor și a entităților. Aceasta identifică acțiunile care constituie acte teroriste în aceste scopuri și definește măsurile restrictive care urmează să fie aplicate. Aceste măsuri restrictive sunt:

  • măsuri legate de înghețarea fondurilor și activelor financiare
  • măsuri legate de cooperarea polițienească și judiciară

Persoanelor, grupurilor și entităților de pe listă li se aplică ambele restricții, atât înghețarea fondurilor și a altor active financiare, cât și măsuri extinse de cooperare polițienească și judiciară în materie penală. Regulamentul nr. 2580/2001 al Consiliului prevede înghețarea tuturor fondurilor și altor active financiare care aparțin acestor persoane, grupuri și entități. În plus, acestora nu li se pot pune la dispoziție, în mod direct sau indirect, fonduri, active financiare și resurse economice. În toate aceste cazuri este vorba de teroriști din exteriorul UE.