„Limba moldovenească” nu mai este oficială. Decretul președintei Maia Sandu de promulgare a Legii privind „limba română”, în Monitorul Oficial
Decretul semnat de președinta Maia Sandu, privind promulgarea Legii care prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova, a fost publicat, pe 24 martie, în Monitorul Oficial. Potrivit acestei Legi, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.
Legea, care prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova, a fost votată de Parlamentul de la Chișinău pe 16 martie și promulgată de președinta Maia Sandu pe 22 martie 2023.
Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” și votat în a doua lectură cu 58 de voturi. Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu au au votat pentru acest proiect și au afișat pancarte cu: „Constituția RM: Moldova, Moldovei, moldovenească”, „Poporul este suveran! PAS-ul este tiran” și „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.
Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, „în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.