Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderul laburist, Keir Starmer, a…

Liderul laburist, Keir Starmer, a devenit oficial prim-ministru, după ce Rishi Sunak a demisionat din cauza eșecului Conservatorilor în alegeri

Sursa: G4Media

Premierul britanic, Rishi Sunak, și-a anunțat vineri, 5 iulie, demisia din funcția de lider al Partidului Conservator în urma înfrângerii în alegerile generale din UK, relatează G4media. În locul acestuia a devenit oficial prim-ministru laburistul Keir Starmer.

Laburiștii se întorc la putere în Marea Britanie după alegerile din Regatul Unit, după 14 ani, iar Keir Starmer a devenit oficial prim-ministru. Deși Conservatorii înregistrează cel mai slab rezultat electoral din istorie, exitpoll-urile arată că ei au pierdut voturi în favoarea partidului extremist Reform, decât a celui Laburist.

„După acest rezultat, voi demisiona din funcția de lider al partidului, nu imediat, ci după ce totul va fi pus la punct pentru a fi numit un succesoru. Îmi pare rău. (…)V-am auzit furia, dezamăgirea și îmi asum responsabilitatea”, a declarat Rishi Sunak, înainte să își dea demisia.

Palatul Buckingham a confirmat că demisia lui Sunak a fost acceptată de rege.

Rishi Sunak „a avut o audiență la rege în această dimineață și și-a prezentat demisia din funcția de prim-ministru”, pe care Majestatea Sa a acceptat-o, potrivit unui declarații a Palatului Regal, scrie G4media.

Potrivit BBC, în primul său discurs în calitate de prim-ministru, după ce a salutat zeci de susținători laburiști bucuroși care s-au aliniat pe Downing Street, Sir Keir a promis să înceapă o perioadă de „reînnoire națională” și să pună „țara pe primul loc, partidul pe locul doi”.


„Pentru prea mult timp am închis ochii în timp ce milioane de oameni alunecau spre o mai mare nesiguranță. Vreau să le spun foarte clar acestor oameni. Nu și de data aceasta”, a declarat Keir.

BBC scrie că rezultatul alegerilor din acest an marchează o inversare uimitoare față de alegerile din 2019, când Partidul Laburist, condus de veteranul politician de stânga Jeremy Corbyn, a suferit cea mai gravă înfrângere electorală din aproape un secol.