Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Liderul de la Kremlin îndeamnă…

Liderul de la Kremlin îndeamnă marile companii rusești „să nu se teamă și să înceapă să lucreze în Crimeea”

Foto: TASS

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 17 martie, că „marile companii rusești nu mai au de ce să se teamă și că se pot acum instala „liniştite” în peninsula ucraineană anexată Crimeea, scrie Tass.

„Acum sunt toate condițiile pentru marile structuri de afaceri rusești, care, sincer, înainte se temeau de un fel de sancțiuni, acum nu au de ce să se teamă. Ele pot să vină liniştite în peninsulă, în special băncile, şi să lucreze activ în regiune”, a spus el.

În special, a remarcat el, Promsvyazbank, „una dintre principalele instituții bancare cu participare 100% a statului”, în principiu, este deja prezentă în peninsulă, dar acum organizația trebuie să „înceapă să lucreze în Crimeea cât mai repede”.

„Restricţiile adoptate împotriva Rusiei creează numeroase probleme, însă asta nu e totul, pentru că ele deschid de asemenea noi posibilităţi”, a adăugat el, în cadrul unei reuniuni guvernamentale asupra situaţiei economice din Crimeea, la opt ani de la anexarea acesteia de către Moscova.

După invadarea Ucrainei la 24 februarie, Occidentul a adoptat noi sancţiuni, de o amploare istorică, împotriva unui mare număr de companii ruse.

Sancţiunile impuse de Occident au paralizat o parte din sistemul bancar şi financiar al Rusiei şi au provocat o prăbuşire a rublei, precum şi o creştere a inflaţiei.

Joi, 17 martie, este a 22-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță că au fost deschise alte nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele afectate de război. Deocamdată, Rusia și Ucraina nu au reluat negocierile privind încetarea acțiunilor militare.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.