Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Libertate presei italiene, în atenția…

Libertate presei italiene, în atenția Bruxelles-ului după ce prim-ministra Giorgia Meloni a fost acuzat de interferență cu radiodifuzorul public

Sursă foto: G4Media/ European Council

Bruxelles-ul „a tras” un semnal de alarmă cu privire la libertatea presei în Italia, după ce guvernul prim-ministrei Giorgia Meloni a fost acuzat de interferență cu radiodifuzorul public Rai și de reducerea la tăcere a vocilor critice, scrie Financial Times, citat de G4Media.

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a avertizat cu privire la o reducere a finanțării și menționat presupusa „intimidare” a jurnaliștilor italieni în prezentarea de miercuri, 24 iulie, a unui raport anual privind starea statului de drept în întreaga uniune.

Bruxelles-ul a subliniat, în special, problemele legate de independența radiodifuzorului public italian Rai și creșterea numărului de procese împotriva jurnaliștilor, declarând că a ridicat problema direct la Roma.

Potrivit sursei citate, Guvernul Meloni a fost blocat într-o confruntare cu jurnaliștii de la radiodifuzor, al căror sindicat a organizat o grevă în luna mai din cauza plângerilor privind interferența editorială și înrăutățirea condițiilor de muncă.

Sindicatul a acuzat Consiliul de administrație al radiodifuzorului, care este dominat de persoane numite de Guvern, că încearcă să transforme radiodifuzorul în portavocea partidului de guvernământ. Criticii au început să descrie Rai drept „TeleMeloni”.

„Ne exprimăm îngrijorarea legată de independența și finanțarea serviciilor publice de media și solicităm autorităților să abordeze situația”, a declarat Jourová cu privire la situația din Italia. „Ceea ce cerem este să se asigure că există normele sau mecanismele necesare pentru a asigura finanțarea și independența pentru acest tip de mass-media.”

Meloni a respins anterior afirmațiile potrivit cărora încearcă să controleze radiodifuzorul de stat, susținând că acesta a fost mult timp dominat de stânga italiană.

„Stânga a ocupat cu forța o companie precum Rai”, a declarat premierul într-o intervenție la radio în luna mai. „Suntem pentru un sistem mai plural – un sistem care reprezintă pe toată lumea și aparține cetățenilor”.

Nemulțumirea publică din Italia a izbucnit la începutul acestui an după ce o apariție televizată programată a scriitorului Antonio Scurati a fost anulată brusc. Acesta este autorul unor romane istorice foarte bine vândute despre dictatorul fascist Benito Mussolini.

În raportul său, Comisia subliniază „o schimbare editorială care a dus la demisia mai multor jurnaliști și prezentatori” după numirea directorului general al Rai, Roberto Sergio, în 2023, și a „altor personalități de nivel înalt”. Comisia menționează, de asemenea, reducerea taxei de licență a Rai în bugetul de stat pentru 2024.

Comisia a avertizat că jurnaliștii din Italia sunt, de asemenea, expuși unui risc „crescut” de procese strategice menite să le submineze activitatea și se confruntă cu un acces restricționat la documentele judiciare ca sursă de informații.

„Părțile interesate au semnalat o creștere a numărului de cazuri de intimidare juridică, inclusiv din partea figurilor politice”, a declarat Jourová. Ea a adăugat că „nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește reforma regimului defăimării” pentru a introduce măsuri de protecție împotriva abuzurilor.

Jourová a declarat că a „recomandat cu tărie” introducerea „mai multor măsuri de protecție împotriva abuzurilor unui sistem juridic împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului”.