Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lecția japoneză: Cum a reuşit…

Lecția japoneză: Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri cauzate de coronavirus fără să impună RESTRICŢII dure

sursa foto: cnn.com

În vârful focarului din Wuhan, în februarie, când spitalele oraşului au fost copleşite şi majoritatea ţărilor din lume au limitat călătoriile persoanelor din China, Japonia a ţinut graniţele deschise. Cu toate că nu a impus măsuri stricte, Japonia a raportat un număr mic de cazuri de infectate cu Covid-19, ținând cont de numărul populației.

Mediafax.ro a făcut o radiografie a „minunei japoneze” și a constatat că Japonia are cel mai mare procent de vârstnici din lume, conform mai multor studii. Populaţia Japoniei este de asemenea concentrată în oraşe imense. Tokyo are 37 de milioane de oameni, iar pentru majoritatea lor, singura modalitate de deplasare este metroul.

În plus Japonia a refuzat să asculte sfaturile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a „testa, testa, testa”. Chiar şi acum, testele PCR totale se ridică la doar 348.000, adică 0,27% din populaţia Japoniei. Ţara asiatică nu a avut un măsuri de carantină la amploarea sau gravitatea celor din Europa.

Toate aceste aspecte, în teorie, ar fi trebuit să facă din Japonia locul ideal pentru răspândirea noului virus. Totuşi, ţara asiatică pare că ţine sub control pandemia.

Vicepremierul Taro Aso, pune rezultatele bune pe seama „calităţii superioare” a japonezilor. Într-un comentariu devenit celebru, Aso a spus că a fost întrebat de liderii din alte ţări care este reţeta succesului Japoniei. „Le-am spus acestor oameni: „Între ţara ta şi ţara noastră <> nivelul oamenilor este diferit”.

Mindo este un concept care datează din epoca imperială a Japoniei şi denotă un sentiment de superioritate rasială şi culturală. Aso a fost condamnat pentru modul în care a folosit termenul. Mulţi japonezi, şi unii oameni de ştiinţă, cred însă că există ceva diferit în Japonia – un aşa-numit „Factor X” care protejează populaţia de Covid-19.

Este posibil ca unele aspecte ale moravurilor japoneze, cum ar fi formele de salut să aibă aspecte ale distanţării socială încorporate. Dar acesta nu poate fi singurul motiv pentru rezultatele bune în gestionare pandemiei conform specialiştilor.

Tatsuhiko Kodama, profesor de la Universitatea din Tokyo, care studiază modul în care pacienţii japonezi reacţionează la virus crede că Japonia ar fi avut anterior Covid. Nu Covid-19, ci ceva similar care ar fi putut lăsa în urmă o „imunitate istorică”. El consideră că este posibil ca un virus asemănător lui Sars să fi circulat înainte în regiune, ceea ce ar putea explica rata scăzută a mortalităţii, nu doar în Japonia, ci în mare parte din China, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Asia de Sud-Est.

Acest lucru a fost întâmpinat cu un oarecare scepticism. „Nu sunt sigur cum un astfel de virus ar fi put fi limitat doar la Asia”, spune profesorul Kenji Shibuya, director al Sănătăţii Publice la Kings College, Londra.

Dr. Kazuaki Jindai, cercetător medical la universitatea din Kyoto a declarat că datele arată că peste o treime din infecţii provin din locuri foarte similare. Echipa a identificat timpuriu că sălile de karaoke, petreceri, cluburi, conversaţiile din baruri şi exerciţii fizice în sălile de sport” sunt activităţi cu cel mai mare risc. Descoperirile au determinat guvernul să lanseze o campanie la nivel naţional care să avertizeze oamenii să evite „Trei lucruri”. Spaţii închise cu ventilaţie slabă, Locurile aglomerate și Conversaţiile prelungite faţă în faţă.

Toate aspectele mai sus menţionate pot fi unele dintre motivele pentru care Japonia are un număr mic de cazuri şi decese, dar cel mai important în opinia specialiştilor este de departe relaţia guvern-populaţie. În ciuda faptului că nu au ordonat oamenilor să rămână acasă, în general, aceştia au făcut-o.

„Măsurile uşoare ale Japoniei par să fi avut un efect real de carantină. Japonezii s-au conformat în ciuda lipsei de măsuri draconice”, spune prof. Fukuda.

Cum reduci contactul dintre persoanele infectate şi cele neinfectate …? Ai nevoie de un anumit tip de răspuns din partea publicului, care nu cred că va fi atât de uşor de replicat în alte ţări”, adaugă prof. Fukuda. Japonia le-a cerut oamenilor să aibă grijă, să stea departe de locurile aglomerate, să poarte măşti şi să se spele pe mâini, iar aceştia în mare partea au respectat măsurile. Încrederea populaţiei în Guvern şi în recomandările din domeniul sănătăţii par a fi motivul minunii japoneze.

Conform datelor publice, Japonia a raportat 19 mii de cazuri oficiale de Covid-19 și 976 de decese la o populație de aproximativ 128 milioane de oameni. R. Moldova are o populație de aproximativ 3 milioane și a raportat 17 600 de cazuri de Covid-19 și 580 de decese.