Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lavrov susține că o întâlnire…

Lavrov susține că o întâlnire între Putin și Zelensky poate avea loc „doar pentru a încheia un acord”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 16 martie, că nu există obstacole în calea unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelensky, dar că o astfel de întâlnire va avea loc doar pentru a încheia un acord, scrie Reuters.

„Nu există obstacole în calea organizării unei astfel de întâlniri, cu mențiunea că nu va fi doar de dragul întâlnirii. Trebuie să se încheie acorduri concrete aflate în curs de negociere de către cele două delegații”, a declarat Serghei Lavrov.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a ordonat miercuri, 16 martie, Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga. CIJ anunță că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară. 

Conflictul dintre Rusia și Ucraina poate fi rezolvat doar printr-un dialog direct între președinți și în baza unui compromis. Asta a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, într-un interviu recent acordat publicației germane BILD.

Întrebat la ce este dispus să renunțe pentru pace în contextul în care în cadrul negocierilor Rusia a cerut recunoașterea de către Ucraina a „independenței” regiunilor separatiste din Donețk și Lugansk și cedarea Crimeii, președintele ucrainean a spus că scopul său este să pună capăt războiului cu Federația Rusă.