Lavrov: O întâlnire între Putin și Zelensky, doar de dragul unui schimb de opinii, ar fi contraproductivă
O întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelensky ar fi contraproductivă dacă scopul ar fi doar un schimb de opinii. Acest lucru a fost declarat luni, 28 martie, de ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat presei sârbe, scrie TASS.
„El (Vladimir Putin) consideră că este fundamental important ca aceste întâlniri să fie bine pregătite. Acum situația este așa, iar situația de criză din Ucraina, conflictul intra-ucrainean, s-a maturizat atât de mult timp în toți acești ani încât s-au acumulat un număr mare de probleme, așa că doar să ne întâlnim și să faceți schimb de „ce crezi și ce cred” chiar acum ar fi contraproductiv”, a spus Lavrov.
O întâlnire între cei doi lideri ar trebui să aibă loc numai atunci când cele două părți sunt aproape de un acord asupra problemelor cheie, a declarat Lavrov.
„Întâlnirea [dintre Putin și Zelensky] este necesară de îndată ce avem claritate cu privire la rezultatul tuturor problemelor cheie”, a spus șeful departamentului diplomatic rus.
Consilierul Ministerului de Interne al Ucrainei, Vadim Denisenko, a declarat anterior că nu se așteaptă „la un acord în principalele probleme” în negocierile care urmează să aibă loc astăzi.
Următoarea rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina va avea loc marți, 29 martie, la Istanbul, potrivit președinției turce. Detalii aici
În a 33-a zi de război în Ucraina, militarii ucraineni continuă să respingă atacurile rusești. În mai multe orașe din Ucraina au fost auzite alarme antiaeriene. Trupele ucrainene au lansat contraatacuri cu succes în orașul Harkov din sud-estul Ucrainei. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, solicită „demilitarizarea” zonei Cernobîl, ocupată de forțele ruse. Președintele Ucrainei declară că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia.
Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.