Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul intentat statului roman la CEDO, pentru demiterea abuzivă din funcția de procuror-șef al DNA
Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român. Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că prin decizia de demitere (a CCR) fostului procuror-șef al DNA i s-a încălcat dreptul la liberă exprimare a unei opinii profesionale, precum și dreptul la Justiție, transmite biziday.ro.
Cu unanimitate de voturi, Curtea a decis că ,,reclamantei i s-a refuzat accesul la o instanță pentru a contesta încetarea prematură a mandatului său de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a opiniilor și pozițiilor pe care le-a exprimat public în calitatea sa profesională în ceea ce privește reformele legislative care afectează sistemul judiciar.
Curtea constată o încălcare a Articolelor 6.1 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Laura Codruța Kovesi nu a cerut despăgubiri statului roman, iar reparația este una morală.
CEDO transmite că ,,încetarea prematură a mandatului reclamantei a fost o sancțiune deosebit de severă, care, fără îndoială, a avut un efect înfiorător, prin faptul că descurajează și alți procurori și judecători să participe la dezbaterile publice privind reformele legislative care afectează sistemul judiciar și, în general, privind aspecte referitoare la independența sistemului judiciar”.
De asemenea, reclamanta și-a folosit puterea legală pentru a începe investigațiile privind suspiciunile de infracțiuni de corupție comise de membrii Guvernului în legătură cu legislația extrem de contestată și pentru a informa publicul despre aceste investigații. De asemenea, a profitat de posibilitatea de a-și exprima opinia direct în mass-media sau în cadrul adunărilor profesionale”, transmite CEDO.
Pe 22 februarie 2018, ministrul Justiției României Tudorel Toader a propus revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef DNA. Motivele invocate – anchetarea de către DNA a OUG 13 și a hotărârilor de guvern, în cazul Belina.
Inițial, președintele român Iohannis a refuzat să semneze decretul de eliberare din funcție. Speța a ajuns pe masa judecătorilor CCR, a căror decizie a înclinat în favoarea cererii lui Tudorel Toader. În timpul discuțiilor de la CCR, Toader declara: “Ministrul Justiției are autoritate asupra procurorilor, iar Președintele nu are.”
Judecătorii Curţii Constituţionale au scris în motivare că au constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.
În iulie 2018, Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA. Președintele a preferat atunci să facă acest anunț prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi.
Fostul procuror şef DNA a făcut o plângere către CEDO în care contestă modul în care a fost revocată din funcţie.
“Nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern <<un recurs efectiv>>, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, transmitea Codruța Kovesi în plângerea la CEDO.
În septembrie anul trecut, Kovesi a câștigat cursa pentru funcția de procuror-șef european.
După revocare, anul trecut, Kovesi a câștigat premiul „Femeia la Putere” în cadrul Women of Europe Awards 2019, pentru „munca sa notabilă împotriva corupției de la nivel înalt din România”.