Kosovo solicită oficial aderarea la UE
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a depus joi o cerere de aderare a Kosovo la Uniunea Europeană, lansând un proces care ar putea dura ani, dacă nu chiar decenii, și depinde de normalizarea relațiilor cu Serbia vecină, relatează Reuters.
Kurti a prezentat cererea la Praga, în fața Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a UE.
„Nu vrem o portiță din spate, nici o procedură rapidă. Vrem să construim UE în țara noastră, cu oamenii noștri”, a declarat Kurti după ce i-a înmânat cererea ministrului ceh al afacerilor europene, Mikulas Bek.
Kosovo este singura țară din regiunea sa care nu a depus până acum o cerere de aderare la UE.
Potrivit sursei citate, deși există reticențe în cadrul celor 27 de state membre ale UE în ceea ce privește continuarea extinderii, invazia Rusiei în Ucraina le-a determinat să aloce mai multă energie pentru îmbunătățirea relațiilor cu cele șase țări din Balcani: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.
„Credem cu tărie că un viitor european este singura modalitate de a rezolva o serie de probleme din regiune, fie ele economice, sociale sau etnice”, a declarat Bek.
Kosovo, cu o majoritate albaneză, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, cu sprijinul occidentului.
Kosovo nu este membru al Organizației Națiunilor Unite, iar cinci state UE – Spania, Grecia, România, Slovacia și Cipru – au refuzat să îi recunoască statutul de stat.
Independența sa este recunoscută de aproximativ 110 țări, dar nu și de Serbia, Rusia sau China, printre altele.
Kosovo mai trebuie să normalizeze relațiile cu Serbia înainte de a putea adera la UE. Uniunea Europeană lucrează la un acord pe care speră că ambele părți îl vor accepta în termen de un an.
În această săptămână, emisarii UE și SUA au cerut Kosovo și Serbiei să își păstreze calmul, în contextul crizei etnice din nordul Kosovo, unde sârbii locali au ridicat baricade pentru a împiedica mișcarea poliției, ca parte a tensiunilor dintre autorități și minoritatea sârbă din Kosovo.