Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kommersant: Întâlnirea dintre Putin și…

Kommersant: Întâlnirea dintre Putin și Biden ar putea avea loc în Elveția

Foto: aljazeera.com

Elveția este cel mai probabil loc pentru desfășurarea unui posibil summit între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden în iunie, a informat ziarul rus Kommersant, citând surse din guvern, scrie Reuters.

Joe Biden, care în martie afirma că Vladimir Putin este un „ucigaș”, ceea ce a determinat Moscova să-și revoce ambasadorul de la Washington pentru consultări, a spus că ar dori să poarte discuții cu Putin în timpul unei călătorii planificate în Europa luna viitoare.

Casa Albă a spus că diferențele dintre Washington și Moscova ar trebui soluționate înainte de o astfel de întâlnire. Kremlinul a declarat că studiază posibilitatea organizării summitului.

Potrivit Reuters, ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vor purta discuții la sfârșitul acestei săptămâni în Islanda, discuțiile la cel mai înalt nivel dintre Moscova și Washington de când Biden a preluat funcția.

Pe 13 aprilie, Putin și Biden au avut o a doua conversație telefonică la inițiativa Washingtonului. Potrivit Kremlinului, liderii au discutat despre starea relațiilor bilaterale și o serie de probleme internaționale.

Casa Albă a fost informată că Biden i-a oferit lui Putin să organizeze o întâlnire personală „într-o țară terță” în următoarele luni. Ulterior, Biden a explicat că s-a oferit să se întâlnească în Europa. Șeful de stat major al SUA va fi în Europa la mijlocul lunii iunie pentru a participa la summit-urile G7 și NATO. Summitul G7 va avea loc în perioada 11-13 iunie în stațiunea Carbis Bay de pe coasta atlantică a peninsulei Cornwall din Marea Britanie, iar reuniunea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord va avea loc pe 14 iunie în capitala Belgiei.

După cum a afirmat anterior secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov, o întâlnire între Putin și Biden este planificată pentru lunile de vară, dar data exactă și țara nu au fost încă stabilite. Ulterior, el a subliniat că Moscova nu a fost încă de acord oficial să organizeze summit-ul, studiază în continuare propunerea și analizează situația.