Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Judecătorii Curții Constituționale a României…

Judecătorii Curții Constituționale a României își exprimă solidaritatea față de membrii Curții Constituționale a R. Moldova și dezaprobă „atacurile concertate la adresa Înaltei Curți”

Foto: G4Media.ro

Judecătorii Curții Constituționale a României își exprimă deplina solidaritate și empatie față de membrii Curții Constituționale a R. Moldova (CC) și dezaprobă atacurile concertate la adresa CC, precum și criza constituțională creată în R. Moldova.

Curtea Constituțională a României anunță printr-un comunicat de presă că urmărește cu îngrijorare evoluția evenimentelor care vizează Curtea Constituțională a R. Moldova.

„Ne exprimăm deplina solidaritate și empatie față de colegii noștri, membri ai Curții Constituționale a R. Moldova. Dezaprobăm atacurile concertate la adresa Curții Constituționale a R. Moldova și criza constituțională creată în R. Moldova, ce urmărește a anihila eforturile de a construi, menține și consolida o democrație autentică. A îndemna la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale echivalează, fără echivoc, cu a instiga la nerespectarea legii, a statului de drept, a anula însăși esența democrației. Supremația și prevalența Constituției sunt idealuri comune ce-și găsesc izvorul în istoria noastră comună dar și în viitorul nostru european”, se arată în nota informativă.

Judecătorii Curții Constituționale a României susțin că de la „înființarea sa prin Constituția din 1994, Curtea Constituțională a R. Moldova și-a câștigat o bună reputație internațională”.

„Ceea ce a și justificat alegerea sa pentru exercitarea președinției Conferinței Curților Constituționale europene, pentru un mandat de 3 ani (2021 – 2024), organism care numără 41 de instanțe de jurisdicție constituțională. Aceasta a însemnat o nouă confirmare europeană de care suntem mândri, fiind expresia unui veritabil constituționalism european Este elocvent în acest sens să reamintim evenimentele internaționale găzduite de Curtea Constituțională a R. Moldova, cu tematică constituțională, varietatea și actualitatea subiectelor discutate care au cunoscut un ecou pozitiv, o deplină și binemeritată recunoaștere și susținere internațională. Pășim și vom parcurge împreună drumul ce se dovedește a fi și pentru noi uneori anevoios, în dificila sarcină de a valida și consolida democrația constituțională și statul de drept”, se mai arată în nota informativă.

Înalta Curte a declarat marți, 27 aprilie, neconstituționale hotărârile aprobate de deputații PSRM – ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională al ei și numirea avocatului Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională, dar și legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului ȘOR și platforma parlamentară „Pentru Moldova” în luna noiembrie a anului 2020, prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece din subordinea președintelui în cea a Parlamentului.