Iulia Navalnaya a devenit președinte al Fundației pentru Drepturile Omului în locul lui Garry Kasparov
Iulia Navalnaia fost aleasă președinte al organizației internaționale pentru drepturile omului (Human Rights Foundation), înlocuidu-l pe cel de-al 13-lea campion mondial la șah și activist al opoziției Garry Kasparov, potrivit Meduza.
„HRF este o organizație care îi unește pe cei care luptă împotriva dictaturilor din întreaga lume. Pentru mine, această misiune este foarte apropiată și de înțeles. Tipul de experiență pe care îl are HRF este întotdeauna de mare interes. Suntem adesea întrebați cum ne desfășurăm proiectele, de la investigații la sediu. Lucrul în cadrul HRF ne va permite să împărtășim mai mult din această experiență”, a scris Navalnaia pe rețeaua socială X”, scrie Meduza.
Aceasta a mai spus că experiența HRF va ajuta FBK (Fundația împotriva corupției), menționând că „va lua în considerare tot ceea ce poate fi util pentru a lupta împotriva lui Putin și pentru o Rusie, frumoasă, a viitorului”.
Potrivit presei ruse, HRF a afirmat, într-o declarație, că Navalnaia, „cunoscută pentru angajamentul său neclintit față de principiile democratice și drepturile omului, precum și pentru sprijinul său neclintit față de soțul său”, va aduce „o bogată experiență și angajament” organizației.
Garry Kasparov care a fost președinte al HRF din 2012, a menționat că „crede în limitarea mandatelor – spre deosebire de dictatorii împotriva cărora luptăm”. Kasparov a adăugat că „curajul și angajamentul Iuliei Navalnaia față de justiție sunt o sursă de inspirație”.
Human Rights Foundation a fost înființată în 2005 de către producătorul de film venezuelean și activistul pentru drepturile omului Thor Halvorsen Mendoza. Misiunea principală a HRF este de a lupta împotriva tiraniei în întreaga lume.
În 2012, organizația a instituit un premiu numit după primul președinte ceh Vaclav Havel „Pentru Protestul Creactiv”. Havel a fost președinte al HRF din 2009 până la moartea sa în 2011. Premiul este acordat pentru curaj civil și realizări în domeniul drepturilor omului. În 2015, artistul actionist Piotr Pavlenski a devenit câștigătorul premiului, însă această decizie a fost revocată la scurt timp din cauza intenției lui Pavlenski de a dona partea în numerar a premiului „gherilei Primorye”, acuzată de o serie de atacuri asupra forțelor de ordine.
La trei zile după moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, în februarie 2024, văduva acestuia, Iulia Navalnaia, și-a anunțat în mod public intenția de a prelua frâiele „Fundației împotriva corupției” (FBK), o organizație non-profit pe care soțul ei a înființat-o în 2011. Scopul FBK este să scoată la lumină cazurile de mită și de abuz de putere în rândul elitei rusești și în acest fel să combată corupția.
Astfel, în luna mai curent, Iulia Navalnaia a fost decernată cu premiul pentru libertate de exprimare (Freedom of Speech Award), care a ajuns la cea de-a zecea ediție, de către Deutsche Welle.