Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul și Turcia își dau…

Israelul și Turcia își dau lovituri în disputa privind „complicitatea” NATO în Gaza

Sursa foto: POLITICO/Omar Al-Qattaa/AFP via Getty Images

Președintele Erdoğan a promis să împiedice acordarea de sprijin militar Israelului până la încheierea unui acord de încetare a focului. Turcia și-a intensificat promisiunile de a bloca cooperarea NATO cu Israelul până când nu va exista o „încetare permanentă a focului” în Gaza, pe fondul unei escaladări a războiului de cuvinte privind criza umanitară din regiune – analiză Politico.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat la începutul acestei săptămâni Israelul de încălcarea drepturilor fundamentale ale palestinienilor în campania sa militară din Fâșia Gaza, scrie Politico.

Asasinarea brutală de către Israel a unor oameni nevinovați în spitale unde aceștia merg pentru tratament, în ambulanțe, în piețe, în centre unde se distribuie ajutor umanitar și în zone definite ca fiind sigure este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”, a declarat Erdoğan într-un interviu acordat Newsweek.

Acesta susține că națiunile occidentale care furnizează Israelului armament fac acest lucru „cu prețul de a fi complici la aceste încălcări”, potrivit relatărilor presei internaționale.

„Până la stabilirea unei păci globale și durabile în Palestina, încercările de cooperare cu Israelul în cadrul NATO nu vor fi aprobate de Turcia”, a mai declarat Erdoğan vineri, la un summit al membrilor alianței de la Washington.

Politico mai scrie că ministrul israelian de externe, Israel Katz, l-a atacat pe președintele turc într-o declarație fără menajamente postată pe site-ul de socializare X.

„Nu decideți nimic, o țară precum Turcia, care îi sprijină pe criminalii și violatorii Hamas și pe axa iraniană a răului, nu ar trebui să fie membră a NATO”, a declarat Katz, potrivit Politico.

Schimbul de replici a provocat un răspuns furios din partea Ministerului de Externe al Turciei, care l-a acuzat pe Katz de „lipsă de respect, minciuni și calomnie”. Guvernul israelian, a declarat ministerul, „încearcă să își prelungească viața la putere prin uciderea palestinienilor nevinovați și prin crearea de tulburări și instabilitate în regiunea noastră”.

Potrivit estimărilor oficiale, cel puțin 38 345 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul ofensivei Israelului, în octombrie anul trecut, care a urmat atacurilor Hamas din 7 octombrie, soldate cu moartea a 1 139 de persoane.

Consiliul de Securitate al ONU a sprijinit o rezoluție condusă de SUA care solicită o „încetare a focului imediată, deplină și completă” pentru a preveni alte suferințe și a asigura accesul la ajutorul umanitar, în contextul avertismentelor privind iminența unei foamete.

Erdoğan s-a poziționat ca unul dintre cei mai puternici avocați ai palestinienilor pe scena mondială, întâlnindu-se în aprilie cu Ismail Haniyeh, șeful grupului militant Hamas, care controlează Fâșia Gaza din 2007.