Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul intensifică presiunea asupra Fâșiei…

Israelul intensifică presiunea asupra Fâșiei Gaza, în ciuda reluării negocierilor de încetare a focului

Sursa foto: Reuters

Negocierile privind încetarea focului în Fâșia Gaza vor fi reluate miercuri la Doha și vor continua a doua zi la Cairo, a anunțat marți televiziunea de stat egipteană Al Qahera News, în timp ce Israelul și-a intensificat loviturile în a doua zi a unei noi ofensive militare în enclava palestiniană, potrivit G4Media.

Anunțul vine după o întâlnire între președintele egiptean Abdel Fattah al Sissi și directorul CIA William Burns.

O delegație egipteană se va deplasa miercuri în capitala Qatarului „cu misiunea de a reduce distanța dintre Hamas și Israel, cu scopul de a ajunge la un acord de armistițiu cât mai curând posibil”, a relatat Al Qahera News, citând un înalt oficial, scrie G4Media.

„Există un acord asupra mai multor puncte”, a declarat sursa, adăugând că discuțiile vor continua joi la Cairo.

Mediatorii din Qatar și Egipt, susținuți de Statele Unite, și-au intensificat eforturile în această săptămână pentru a încheia un acord de încetare a focului menit să pună capăt războiului din enclava palestiniană și să elibereze ostaticii israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți în Israel.

Liderii americani au sosit în regiune pentru a ajunge la un acord de încetare a focului după ce Hamas a făcut unele concesii săptămâna trecută, dar gruparea islamistă a declarat că noul atac israelian de luni din Fâșia Gaza ar putea amenința eforturile de pace.

„Președintele Al Sissi a afirmat poziția Egiptului de respingere a continuării operațiunilor militare în Fâșia Gaza”, a declarat președinția SUA într-un comunicat emis după întâlnirea cu Williams Burns.

Marți, tancurile israeliene au intensificat presiunea asupra anumitor districte din orașul Gaza, precum Chejaïa, Sabra și Tel al Haoua, unde locuitorii au raportat luni unele dintre cele mai grele lupte de la începutul războiului, relatează G4media.

Loviturile israeliene au ucis aproape 30 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Fâșia Gaza.

În urma ordinelor israeliene de evacuare, mii de persoane au fost nevoite să părăsească orașul Gaza din nordul teritoriului și să se îndrepte spre vest, către coasta mediteraneană și sud.

Asaltul „ar putea aduce procesul de negociere înapoi la punctul zero”, a declarat luni liderul Hamas, Ismail Haniyeh.

Într-o declarație, Tsahal a afirmat că trupele sale își continuă operațiunile în orașul Gaza, în urma informațiilor care indică prezența Hamas și a Jihadului Islamic în zonă. Forțele israeliene aflate pe teren au declarat că au dezarmat zeci de combatanți și au localizat numeroase arme.

Potrivit autorităților sanitare palestiniene, loviturile israeliene asupra locuințelor din orașele Nousseirat și Deir al Balah din Gaza au ucis 15 persoane. În Tel al Sultan, la vest de Rafah, medicii au raportat trei decese.

Potrivit autorităților sanitare din Gaza, peste 38 000 de palestinieni au fost uciși în această ofensivă, care a fost lansată după ce Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1 200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit cifrelor israeliene.