Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul este de acord să…

Israelul este de acord să facă pauze zilnice, de patru ore, în timpul operațiunilor militare din nordul Fâșiei Gaza, anunță SUA

Soldați israelieni se plimbă printre dărâmături, în timpul invaziei terestre în curs de desfășurare împotriva grupului islamist palestinian Hamas în nordul Fâșiei Gaza, 8 noiembrie 2023. Sursa: Reuters

Israelul a fost de acord să întrerupă operațiunile militare în nordul Fâșiei Gaza timp de patru ore pe zi începând de joi, a anunțat Casa Albă, în cadrul primului semn de răgaz după mai mult de o lună de lupte care au provocat mii de morți și au alimentat temerile privind un conflict regional, relatează Reuters.

Pauzele, care ar permite oamenilor să fugă de-a lungul a două coridoare umanitare și ar putea fi folosite pentru eliberarea ostaticilor, sunt primii pași importanți, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Câteva minute mai târziu, președintele american Joe Biden a declarat reporterilor că insistă pentru pauze și mai lungi în Gaza, pentru a elibera ostaticii deținuți de militanții islamiști ai Hamas.

Întrebat dacă este frustrat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, Biden a spus că „a durat ceva mai mult decât am sperat”.

Taher Al-Nono, un consilier politic al liderului Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat joi că negocierile continuă și că nu s-a ajuns la niciun acord cu Israelul până în prezent.

Armata israeliană a declarat că nu va fi o încetare totală a focului, ci doar pauze tactice, locale, pentru ajutor umanitar.

Nu au existat rapoarte imediate privind o pauză în luptele care se desfășoară printre clădirile în ruină din nordul Fâșiei Gaza.

Israelul a declanșat asaltul asupra Fâșiei Gaza ca răspuns la un raid transfrontalier al Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie, în care bărbați înarmați au ucis 1 400 de persoane, majoritatea civili, și au luat aproximativ 240 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

A fost cea mai gravă zi de vărsare de sânge din istoria de 75 de ani a Israelului și a atras condamnarea internațională a Hamas.

Oficialii palestinieni au declarat că 10 812 locuitori din Gaza au fost uciși până joi, dintre care aproximativ 40% sunt copii, în lovituri aeriene și de artilerie, în timp ce proviziile de bază se epuizează și zonele sunt devastate de bombardamentele israeliene neîncetate.

Anterior, un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că șefii CIA și Mossad, șefii agențiilor de informații israeliene, s-au întâlnit joi la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta parametrii unui acord pentru eliberarea ostaticilor și o pauză în luptele dintre Hamas și Israel.